Sportgazdaság

A világ gyászolja Pelét – képgaléria

Ronaldo, Beckenbauer, Zagallo és Bach is megemlékezett a legendáról.

Világszerte megemlékeztek a 82 éves korában elhunyt Peléről, akiről egy karácsony előtt készült orvosi jelentés kimutatta, hogy szív- és veseelégtelenség miatt ápolásra szorul, mivel 2021 szeptembere óta vastagbélrákkal küzd. 

Pályatársak, sportvezetők, politikusok, valamint a labdarúgás aktív sztárjai is, többek között Ronaldo, Franz Beckenbauer, Mario Zagallo és Thomas Bach is megemlékeztek, valamint tiszteletüket fejezték ki a hosszas betegség után, csütörtökön elhunyt sportlegendáról.

Ronaldo, a kétszeres világbajnok és kétszeres aranylabdás brazil válogatott úgy fogalmazott: 

Egyedi. Zseniális. Technikás. Kreatív. Tökéletes. Páratlan (…) Minden idők legjobbja. A világ gyászol. Micsoda kiváltság, hogy utánad jöhettem, barátom. Öröksége túlmutat a generációkon. 

Franz Beckenbauer világbajnok német labdarúgó, a Bayern München tiszteletbeli elnöke, Pelé klubtársa a New York-i Cosmosban azt mondta: 

A labdarúgás elveszítette történelme legnagyobb alakját, én pedig különleges barátomat (…) A vele töltött időszak pályafutásom egyik legszebb élménye volt. A futball örökre a tiéd lesz, nyugodj békében.

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) volt elnöke azt mondta: 

Nagyon szomorú hír, Pelé elhagyott minket. A világ a történelem legnagyobb futballistáját és egy csodálatos embert gyászol. Úgy celebrálta a futballt, mint egyetlen más labdarúgó sem.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint  Pelé olyan generációkban is nyomot hagyott, akik nem voltak olyan szerencsések, hogy lássák őt játszani. 

Az egész világ a Pelé nevű legendát gyászolja.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnöke úgy fogalmazott, hogy 

A játék. A király. Örökkévalóság. 

Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke szerint Pelé volt az egyik legnagyobb, aki valaha ezt a gyönyörű játékot játszotta. 

A világ egyik legismertebb sportolójaként megértette a sportnak az embereket összehozó erejét. Gondolatban a családjával és mindazokkal vagyunk, akik szerették és csodálták őt

– tette hozzá.

Kedden a Sao Paulótól 70 kilométerre fekvő Santosban helyezik végső nyugalomra a labdarúgás egyetlen háromszoros világbajnokát, a brazilok legendás játékosát. Korábbi klubja, az FC Santos azt közölte, hogy 

a végső búcsúztatón csak a közeli hozzátartozók vesznek részt. 

Hétfőn kora reggel a koporsót átszállítják a Sao Pauló-i kórházból a tengerparti városba, ahol az egyesület stadionjának játékterén felravatalozzák, hogy helyi idő szerint tíz órától a szurkolók leróhassák kegyeletüket. Másnap Santos utcáin halad majd a temetési menet, amely a tervek szerint elhalad Pelé százéves édesanyjának háza előtt is. 


 

Pelé temetés gyász labdarúgás
Kapcsolódó cikkek