A European Super League Company (ESLC) szabadon szervezhet versenyeket, azonban az UEFA-nak és a FIFA-nak jogában áll a részt vevő csapatokat és játékosokat kizárni a saját versenysorozataiból – olvasható az Európai Bíróság főtanácsnokának, Athanasios Rantosnak az indítványában. A két nagy labdarúgó-szervezet szerinte nem korlátozza a versenyjogot ezzel a gyakorlatával.

The Super League Photo Illustrations UEFA Champions League logo displayed on a phone screen and The Super League logo displayed on a screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on April 20, 2021. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jakub Porzycki / AFP

Az Európai Szuperligát 2021. április 18-án alapította Európa 12 legnagyobb klubcsapata azzal a céllal, hogy egy alternatív bajnokságot hozzanak létre az UEFA Bajnokok ligája mellett. A Szuperligát három nappal később, április 21-én felfüggesztették, miután 

a FIFA és az UEFA közölte, hogy a részt vevő csapatokat kizárják a saját versenysorozataikból.

A Szuperligát szervező European Super League Company (ESLC), amely a spanyol jog hatálya alatt áll, a két nagy labdarúgó-szervezettől független sorozat elindítását akarta összehozni, de úgy, hogy a részt vevő csapatok továbbra is szerepelnének a már futó bajnokságokban. A Szuperliga létrehozására válaszul a FIFA és az UEFA azonnal reagált, ami ezzel meg is pecsételte az új sorozat sorsát. Az ESLC szerint a két szervezet gyakorlata összeegyeztethetetlen az európai uniós joggal, mivel a szabad versenyt korlátozó tevékenységet folytat. Ezzel kapcsolatban keresetet nyújtott be a madridi kereskedelmi bíróságon. A spanyol bíróság az Európai Bírósághoz fordult előzetes döntéshozatali eljárás érdekében. Az európai fórumtól azt kérték, hogy vizsgálja meg, hogy a FIFA és az UEFA által kibocsátott figyelmeztetések és szankciós fenyegetések összeegyeztethetők-e az európai joggal.

Nem adják fel a szuperliga ötletét a topcsapatok

A jelenlegi formában nem mehetnek tovább a dolgok az ötlet mögött álló cég elnök-vezérigazgatója szerint.

2022. december 15-én Athanasios Rantos főtanácsnok ismertette a testület döntését az ügyben. Az Európai Bíróság döntése értelmében:

  • A FIFA és a UEFA szabályai, amelyek minden új versenysorozat létrehozását az előzetes engedélyükhöz kötik összeegyeztethetők az uniós joggal. A sportversenyek jellemzőire tekintettel a korlátozásaik arányosak a céljaik elérésével.
  • Az uniós versenyszabályok nem tiltják a FIFA-nak és az UEFA-nak, a tagszervezeteiknek vagy a nemzeti ligáiknak, hogy szankciós fenyegetéseket helyezzenek kilátásba az említett szövetségek részét képező klubokkal szemben arra az esetre, ha azok részt vennének egy olyan új verseny létrehozatalára irányuló projektben, amely azzal a kockázattal járna, hogy aláássa az e szövetségek által elérni kívánt jogszerű célok megvalósítását.
  • Az uniós versenyszabályokkal nem ellentétesek a FIFA alapszabályában szereplő azon korlátozások, amelyek a FIFA és az UEFA által szervezett versenyekkel kapcsolatos jogok kizárólagos forgalmazására vonatkoznak, ha ezek a korlátozások szervesen kapcsolódnak a sport sajátosságaival összefüggő jogszerű célok eléréséhez, és arányosak ezekkel a célokkal.
  • Az uniós joggal nem ellentétesek a FIFA és az UEFA alapszabályai, amelyek előírják, hogy a klubok közötti új, páneurópai szintű labdarúgóverseny létrehozása előzetes engedélyezési rendszernek legyen alárendelve, amennyiben ezek a követelmény megfelelők és szükségesek ehhez, figyelembe véve a tervezett verseny sajátosságait.