Korábbi egyetemi játékosból lett milliárdos veszi meg az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) szereplő Phoenix Sunst – adta hírül a Bloomberg. 

Dallas Mavericks v Phoenix Suns
Fotó: Christian Petersen / Getty Images

A jelzálogkölcsönökből 5,1 milliárd dolláros vagyonra szert tevő  Mat Ishibia kész 4 milliárd dollárt fizetni a klubért, ezzel túlszárnyalja az eddigi csúcsot, amelyet a hongkongi-kanadai üzletember, ügyvéd, Joe Tsai tart, aki 2019-ben 2,35 milliárd dollárt fizetett a Brooklyn Netsért és csarnokáért, a Barclays Centerért.

Az üzlethez már csak a liga jóváhagyása szükséges, ebben az esetben a Phoenix lehet a legdrágább egyesület az NBA-ben. Ishibia – akinek testvére, Justin is beszállna az üzletbe befektetőként – nemcsak a Sunst szerezheti meg, hanem a női bajnokságban háromszoros győztes Mercuryt is. 

Érdekesség, hogy éppen a Mercuryban kosarazik az a Brittney Griner, aki egy fogolycserét követően térhetett vissza az Egyesült Államokba Oroszországból.

Rá sem hederített a háborúra és az inflációra az NBA

LeBron James negyvenhez közel negyvenmilliárd forintért kosárlabdázik.

Az amerikai milliárdosok közül egyre többen adják a fejüket sportegyletek vásárlására: 

Rob Walton és csapata 4,65 milliárd dollárért vette meg az NFL-es Denver Broncost a nyáron, a Todd Boehly vezette konzorcium pedig 5,2 milliárd eurót fizetett az angol labdarúgóklubért, a Chelsea-ért.

A Phoenix jelenlegi tulajdonosát, Robert Sarvert egy évre eltiltották, emellett 10 millió dolláros bírsággal sújtották az NBA vezetői, mert többször megszegte a szabályokat. Sarver 2004-ben 401 millió dollárért vásárolta meg a Sunst és a Mercuryt.

Mat Ishibia 2021-ben azzal került a hírekbe, hogy egykori alma materének, a Michigan State Universitynek 32 millió dollárt adományozott. Idén viszont már 1,7 milliárd dollárt bukott, de ez sem hátráltatja abban, hogy megvegye a Sunst.