A focisikereken felbuzdulva a Forma–1-be is beszáll Ryan Reynolds és Rob McElhenney, akik bevásárolták magukat az Alpine-csapatba.

F1 Grand Prix of Monaco
A Wrexham után az Alpine-nal is elkezdhet foglalkozni Ryan Reynolds és Rob McElhenney.
Fotó: Alessio Morgese / NurPhoto via AFP

Hollywood két színészcsillaga az RR McReynolds Company LLC nevű cégükön keresztül a walesi labdarúgóklub, a Wrexham AFC tuljdonosai, amely az angol ötödosztályban szerepelt, amikor 2020-ban megvették, de az egyesület, a közösség és a tulajdonosok egymásra találásáról, valamint a csapat szerepléséről készült dokumentumsorozat, a Welcome to Wrexham világhírűvé tette.

Találkozó a Manchester Uniteddel

Noha az első közös idényben elmaradt a feljutás a negyedosztályba, a másodikban már sikerült – ez a presztízsen túl a bevételnövekedés miatt fontos.

Közben újjáépítik és bővítik a stadiont, főszponzornak először megnyerték a TikTokot, amelyet az idén nyártól a United légitársaság követ, a csapat pedig már legalább edzőmeccspartnere lehet a legnagyobbaknak is, július 26-án például a Manchester Uniteddel találkozik San Diegóban.

A színészek tehát értenek a szervezetek felfejlesztéséhez, és a Forma–1-es Alpine-nál sokkal jobb alapokról indulnak. 

Kikből áll a befektetési csoport?

Ez az F1-es istálló eleve a francia Renault gyárhoz tartozik, tavaly a konstruktőröknél világbajnok Red Bull, valamint a Mercedes és Ferrari mögött a negyedik helyen zárt, az idén nyolc futam után az ötödik. A történelme is jelentős, hiszen a jogelőd Benettonnal szerezte első vb-címeit a legendás Michael Schumacher, később Fernando Alonso pedig már a Renault csapatnév alatt. 

Azóta persze sok minden megváltozott, de az Alpine jó lehet, Reynoldsék legalábbis így gondolták: 

Maximum Effort Investments nevű cégükön keresztül 200 millió euróért (73,9 milliárd forintért) 24 százalékos részesedést vásároltak többek között az Otro Capital és a RedBird Capital Partners befektetési alappal összeállva.

AC Milan v FC Internazionale - Serie A
Gerry Cardinale (középen) június elején kirúgta a Milan klublegendáját, Paolo Maldinit (jobbra)
Fotó: AFP

A RedBird is megér egy-két gondolatot, hiszen az amerikai alap nem először invesztál a sportba. 

Egyrészt van részesedése a Fenway Sports Groupban, amely 

  • az angol Liverpool foci-, 
  • az amerikai Boston Red Sox baseball- és 
  • a Pittsburgh Penguins hokicsapatának is a tulajdonosa.

Továbbá saját maga birtokolja az olasz Milan focicsapatát is, amelyet 1,2 milliárd euróért (443,5 milliárd forintért) vett meg tavaly augusztusban, és az alapítója, Gerry Cardinale az elnöke.

Mi a nagy cél?

Reynolds, McElhenney és a többi befektető közül az Orto társalapítója, Alex Scheiner ül majd be a Alpine igazgatótanácsába, a befektetés ugyanakkor a Renault motorgyártó részlegét, az Alpine Racing SAS-t nem érinti.

Az Otro, a RedBird és a Maximum Effort erős nemzetközi szereplőként bizonyított már a sportban, mostantól pedig a szakértelmével hozzájárul, hogy javuljon a média- és marketingstratégiánk, ami elengedhetetlen a hosszú távú és színvonalas sportteljesítményünkhöz

– nyilatkozta az Alpine ügyvezető igazgatója, Laurent Rossi. Hozzátette: az új résztulajdonosok pénzét visszaforgatják a csapatba, és létesítményfejlesztésre, valamint eszközökre költik, remélve, hogy ezáltal közelebb juthatnak az F1 élcsapataihoz.

A nagy cél, hogy 2022-vel kezdve 100 futamon belül a világbajnoki címre esélyes legyen az Alpine – ebből 30 verseny ment le eddig.