Sportgazdaság

Atlétikai vb: sosem látott megoldást vezetnek be a budapesti versenyen

Az éremátadó ceremóniákat a stadionokon kívül rendezik meg a budapesti atlétikai világbajnokságon. Erről a vb nagykövete, Baji Balázs beszélt. Elmondta, hogy az eredményhirdetésekre külön kialakítottak egy éremplázát, ahol kizárólag a dobogósokra lehet majd koncentrálni. Baji elmondta, a céljuk az, hogy az atlétikai vb-n a versenyszámok közötti idő is minél szórakoztatóbban telhessen el.

A budapesti atlétikai világbajnokság nagykövete, Baji Balázs felfedte, hogy eddig sosem látott megoldással rukkoltak elő az idei versenyre. A vb-bronzérmes gátfutó elmondta, hogy az eredményhirdetésekre a magyar fővárosban a stadionon kívül kerül majd sor.

Budapest 20230814 Atlétika Atlétika VB sajtótájékooztató Fotó földi imre Nemzeti Sport
Fotó:  Földi Imre / Nemzeti Sport

Baji arról is beszélt az M1 Ma reggel című műsorában, hogy próbálják a lehető legtöbb módon színesíteni a világbajnokságot, egyes pontokon szinte már show-műsor jellegű bemutatóval készülnek. Kiemelte a versenyzők bemutatását, ami szerinte rendkívül látványos lesz – írta meg az Origo. Külön kiemelte, hogy az éremátadók a világbajnokság történetében először nem a stadionokban történnek majd, hanem külső helyszínen.

Az érmeket az esti programok előtt a Nemzeti Atlétikai Központ területén kialakított medálplázában kapják meg a sportolók, így külön figyelem irányul majd rájuk

– mondta a nagykövet. Érdekesség, hogy a sportolók mellett az őket felkészítő edzők is megkapják az atléták által elnyert érmeket.

Az atlétikai vb-t augusztus 19. és 27. között rendezik, vagyis a esemény ezen a héten, szombaton rajtol.

Atlétikai vb: negyven méter magas, hatvantonnás darukat vetnek be a szervezők

A Hősök teréről induló, a sportági világbajnokságokon még sosem látott kábelkamera egy kilométer hosszan mutatja majd a levegőből a futókat, illetve a várost a maratoni és gyaloglóversenyek során.

A kilenc napon át tartó vb a világ legnagyobb sporteseménye idén. Immár 102 országból vannak jegyvásárlói, legutóbb Suriname-ból és Ecuadorból vettek belépőket a szurkolók, akik az előrejelzések szerint nagy számban (50 ezer) érkeznek hozzánk, és 200 ezer vendégéjszakát töltenek majd el Budapesten. 

Az elemzők és a gazdasági szakemberek várakozásai szerint mintegy tízmilliárd forintos tételről van szó, ráadásul ha ez az összeg bekerül és felpörgeti a magyar gazdaságot, akkor akár még hatvanmilliárd forintos pluszbevételt is hozhat.

A tetemes turisztikai bevétel mellett a hosszú távú hatásokat is ki kell emelni, hiszen a látogatók jó élménnyel hazautazva tovább népszerűsíthetik hazánkat. A magyar világverseny teljes költségvetése nagyjából 70 milliárd forint.

 

atlétikai vb Nemzeti Atlétikai Központ Budapest világbajnokság
Kapcsolódó cikkek