A második „magyaros” labdarúgó-bajnokság is nekivág az idénynek: az angol élvonalbeli Premier League (PL) után kezdődik ugyanis a német Bundesliga. Hatalmas pénzek mozogtak Németországban a nyáron, és mind az érkezők, mind a távozók között fontos szerep jutott a honfitársainknak. Sőt, még juthat is.

RB Leipzig - Werder Bremen14 May 2023, Saxony, Leipzig: Soccer: Bundesliga, Matchday 32, RB Leipzig - Werder Bremen at the Red Bull Arena. Leipzig's Dominik Szoboszlai on the ball. Photo: Jan Woitas/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by JAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Szoboszlai Dominik a Német Kupa megnyerésével köszönt el a Leipzigtől.
Fotó: AFP

Számunkra a legnagyobb durranás nyilván Szoboszlai Dominik átigazolása volt az RB Leipzigtől az angol Liverpoolhoz, hiszen egyfelől a szerződésében rögzített 70 millió eurós (27 milliárd forint) kivásárlási árának aktiválásával minden idők legdrágább magyar focistájává vált, másfelől ez az összeg az egész liga tekintetében is a harmadik legnagyobb transzfernek számít ezen a nyáron.

Ki kereste a legtöbbet?

A magyar válogatott csapatkapitányánál csak a tavasszal történelmi triplát teljesítő angol Manchester Cityhez kerülő Josko Gvardiolért, illetve a spanyol Real Madridhoz szerződő Jude Bellinghamért fizettek német kluboknak külföldi egyesületek. 

Mind közül éppen Szoboszlai excsapata, az RB Leipzig termelte a legnagyobb bevételt az adásvételekből, miután 240,7 millió eurót (92,6 milliárd forint) tehetett a kasszába.

Jellemző a világfutball trendjére, hogy a Lipcse a három legnagyobb bizniszét egyaránt PL-csapatokkal kötötte, 220 millió eurót (84,7 milliárd forint) gombolva le róluk.

A legdrágább érkezők és távozók
 

Ami a Bundesligából külföldre távozók top tízes listáját illeti: közülük is heten mentek Angliába, kivételt a már említett, Madridba igazoló Bellingham, illetve a francia PSG-hez hazatérő Lucas Hernández, valamint a megtollasodott szaúd-arábiai bajnokságba költöző Sadio Mané jelentett.

Mi újság a Bayernnél?

Persze az érkezési oldalon is nagy volt a zsúfoltság – e tekintetben a csúcs Harry Kane sztorija. Az angol válogatott csapatkapitánya ugyanis eddigi klubja, a Tottenham, illetve új munkaadója, a Bayern München megegyezése után már a repülőtéren tartózkodott, amikor a részleteken még vitázgatott a két fél, így többórás késéssel érkezett meg a kötelező orvosi vizsgálatokra a szerződése aláírása előtt. 

Másnap aztán bemutatkozott a Bayernben, amelybe a szinte garantált sikerekért igazolt, csakhogy ezzel az RB Leipzig nem törődött, és 3-0-ra kiütötte a bajorokat.

Harry Kane egyelőre 1-0-nál tart a Bayernnél a trófeák tekintetében.
Fotó: AFP

Viszont a Bayern a legutóbbi tíz bajnokságot zsinórban megnyerte, amiből máris kiviláglik, hogy szakmailag mire lehet számítani a kezdődő idényben.

Noha sokan sokat áldoztak arra, hogy megtörjék a nyáron 150 millió euróért (57,7 milliárd forint) erősítő müncheniek hegemóniáját: a Leipzig például még kicsivel többet, 151 millió eurót (58,1 milliárd forint) költött el abból, ami befolyt, a harmadik nagycsapat, a Dortmund pedig 49 millió eurót (18,9 milliárd forint). Talán a Leverkusen fér még e trió mellé, de mivel 

a bajorok kerete 981 millió euróra (377,5 milliárd forint) taksált, a kihívóké meg 406–461 millió euró (156,3–177,4 milliárd forint) közötti összegre, aligha várható nagy verseny.

Hogy vannak a magyarok?

Figyelhetünk tehát arra, hogy mi lesz a magyar légiósokkal. Szoboszlai távozása után is vannak ugyanis honfitársaink Lipcsében, sőt, Freiburgban, Hoffenheimben és Berlinben is.

1. FC Union Berlin - 1. FC Heidenheim19 October 2022, Berlin: Soccer: DFB Cup, 1. FC Union Berlin - 1. FC Heidenheim, 2nd round, An der Alten Försterei. Berlin's Andras Schäfer (r) fights for the ball against FC Heidenheim's Jan-Niklas Beste. Photo: Andreas Gora/dpa - Nutzung nur nach schriftlicher Vereinbarung mit der dpa (Photo by Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Majd ha felépül, Schäfer András fontos tagja lehet az Union Berlinnek.
Fotó: AFP

Az RB Leipzignél a kapus Gulácsi Péter ugyan még a sérüléséből gyógyulgat, ám távollétében Willi Orbán lett a csapatkapitány. 

Ötödik emberünk, Schäfer András ugyancsak sérült még, viszont a klubja, az Union Berlin a Leipziggel együtt Bajnokok Ligája-szereplő, úgyhogy nagy feladatok várnának rá.

Aki pedig Németországban megnézné a játékosainkat, olcsóbban jön ki, mintha Premier League-bajnokira utazna.

Érdekesebb mérkőzések augusztusban

1. forduló
Augusztus 18., péntek
20:30: Werder Bremen–Bayern München (Tv: Aréna 4)

Augusztus 19., szombat
15:30: Hoffenheim (Szalai A.)–Freiburg (Sallai)
15:30: Leverkusen–RB Leipzig (Gulácsi Péter, Willi Orbán) (Tv: Aréna 4)
15:30: Union Berlin (Schäfer)–Mainz (Tv: Aréna 4)

2. forduló
Augusztus 25., péntek
20:30: RB Leipzig (Gulácsi Péter, Willi Orbán)–Stuttgart

Augusztus 26., szombat
15:30: Darmstadt–Union Berlin (Schäfer)
15:30: Freiburg (Sallai)–Werder Bremen
15:30: Heidenheim–Hoffenheim (Szalai A.)