Turizmus

2018: az év, amikor Budapest megelőzte Pekinget

Ázsiai nagyvárosok a világ legnépszerűbb nemzetközi turisztikai célpontjai. A Budapestre látogató külföldi turisták száma idén elérhette a négymilliót, ezzel a magyar főváros globálisan is a népszerű úti célok között szerepel az Euromonitor International Top 100 City Destinations 2018 kiadványában.

A városok vonzereje ellenállhatatlan, és ez nemcsak a városi népesség növekvő számában, hanem a turizmus területén is világosan látszik. A globális turisztikai célú beutazások száma 2018-ban várhatóan 5 százalékkal bővül, meghaladva az 1,4 milliárdos turistaszámot. A száz légnépszerűbb városi célpont turistaforgalma ezzel egyidejűleg 7,5 százalékkal nőhetett az Euromonitor International Top 100 City Destinations 2018 tanulmánya szerint, vagyis

a nemzetközi turizmus húzóerejét a városokba irányuló idegenforgalom dinamikus bővülése adja.

Ázsiába helyeződött át a súlypont

A világ száz legnépszerűbb városa közül 41 található Ázsiában, a kontinens ezzel 2018-ban is folytatta a növekedést, amely 2012-ben még 37 top 100-as célpontot adott. A régióban is kiemelkedik Japán és India egyes nagyvárosainak idegenforgalma, ahol az elmúlt években 20-30-40 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma. Összehasonlításul, az idei tíz legnépszerűbb városba látogató külföldi turisták száma mindössze 3,9 százalékkal nőtt.

Európa 32 várossal képviselteti magát a top 100-as rangsorban, az amerikai kontinens pedig feleannyi, 16 kiemelkedő városdesztinációt tud felmutatni.

Az elmúlt év legnagyobb vesztese a közel-keleti és afrikai régió, a száz legnépszerűbb úti cél közül már csak 11 található ebben a térségben. Ezért jórészt a terrorizmus okolható, az utóbbi évek erőszakos támadásai számos turistát tántorítottak el a térség olyan, korábban kedvelt célpontjaitól, mint a tunéziai Djerba és Szúsza, vagy az egyiptomi Sarm es-Sejk.

A világ kedvenc városai

A nemzetközi turizmus Ázsia-központúságát a toplista élmezőnye is jól tükrözi, az idei tíz legnagyobb turistafogadó metropolisz közül hat található Ázsiában, Európa kettő, míg az amerikai, valamint a közel-keleti és afrikai régiót pedig egy-egy város képviseli.

Ennek megfelelően a tíz legkedveltebb nemzetközi turisztikai úti cél 2018-ban (zárójelben a külföldi turisták száma):

  • Hongkong, Kína (29,8 millió fő)
  • Bangkok, Thaiföld (23,7 millió fő)
  • London, Nagy-Britannia (20,7 millió fő)
  • Makaó, Kína (18,9 millió fő)
  • Szingapúr, Szingapúr (18,5 millió fő)
  • Párizs, Franciaország (16,9 millió fő)
  • Dubaj, Egyesült Arab Emírségek (16,7 millió fő)
  • New York, Egyesült Államok (13,5 millió fő)
  • Kuala Lumpur, Malajzia (13,4 millió fő)
  • Delhi, India (12,5 millió fő)
  • A városok élmezőnyében két kivételtől eltekintve nem történt változás 2017 és 2018 között, a dobogó első három helye pedig megegyezik a tavalyi évivel. A legtöbb, közel harmincmillió külföldi turistát Hongkong vonzotta, csakúgy, mint egy évvel korábban. Bangkok megőrizte második helyét, London pedig a legnépszerűbb európai városként 2018-ban is a harmadik helyen áll.

    Hongkong a világ legnépszerűbb turisztikai célpontja
    Fotó: Anthony Wallace/AFP

    A top 10-es listán szereplő másik európai nagyváros, Párizs a hatodik legnépszerűbb desztinációnak bizonyult. A francia fővárost a Közel-Kelet, valamint Amerika legnépszerűbb városai, Dubaj, illetve New York követik, csakúgy, mint 2017-ben.

    Változást jelent ugyanakkor, hogy Makaó idén, a nem végleges adatok szerint megelőzhette Szingapúrt a negyedik helyen, az indiai Delhi pedig a top 10 egyedüli új belépőjeként kiszorította a kínai Sencsent a lista élmezőnyéből. A városok szűk elitjébe való bekerüléshez 12,5 millió nemzetközi beutazásra volt szükség.

    Négy igazán figyelemreméltó város

    Az Euromonitor International elemzése négy várost is kiemel, melyek ugyan nem szerepelnek 2018 tíz legnépszerűbb desztinációja között, ám dinamikus növekedésüknek köszönhetően hamarosan az élmezőnybe kerülhetnek.

    Az indiai Mumbait például már jövőre a top tíz ázsiai város közé várják az elemzők, a 13 millió lakosú metropolisz 2017-ben 25 százalékkal, idén pedig várhatóan 19 százalékkal több turistát fogadott, mint egy évvel korábban, ami 10,6 millió beutazót jelent. A turistaáradatot tovább növelheti, hogy a tervek szerint 2019-ben átadják a város új, Navi Mumbaiban épülő repterét.

    Nem érdemes szem elől téveszteni Oszakát sem, a japán nagyváros 2012 és 2017 között 113 helyet ugrott előre a turisztikai rangsorban, így tavaly már a 30. pozícióban, idén pedig a 27. helyen szerepel, 13 százalékos forgalomnövekedéssel. A 2018-ban mintegy 7,5 millió külföldi látogatót vonzó japán város a 2020-as tokiói olimpiából is profitálhat.

    Jeruzsálem egyre népszerűbb a külföldi turisták körében
    Fotó: Ahmad Gharabli/AFP

    A harmadikként kiemelt Jeruzsálem 2017-ben 32 százalékkal, az idén pedig a várakozások szerint 38 százalékkal több nemzetközi utazót fogadott, a kiugró növekedést relatív stabilitásának és erős városmarketingjének köszönheti az izraeli város az elemzők szerint. A 2017-ben még 63., idén pedig az 51. helyre várt várost 2018-ban 4,8 millió külföldi utazó kereshette fel. Izraelről – ahol szinte mindig lehet magyar szót hallani –, a Világgazdaság novemberben készített úti riportot.

    A portugál főváros elsősorban tavalyi vonzerejével érdemelte ki a megkülönböztető figyelmet. Porto 2017-ben került fel először a száz legnépszerűbb város közé, az utóbbi öt évben 42 helyet javítva. 2018-ban hét százalékkal emelkedhetett a városba látogató külföldi turisták száma, amely idén Európa vezető úti célja díjat is elnyerte a World Travel Awards díjátadón.

    Budapest beelőzte Pekinget

    A magyar főváros kiváló évet zárhatott 2018-ban az Euromonitor International elemzése szerint, a Budapestre látogató külföldi turisták száma ugyanis idén dinamikus, 9,1 százalékos bővüléssel elérhette a négymillió főt. 2017-ben még 3 millió 670 ezer volt a nemzetközi érkezések száma. Bár a növekedés üteme a tavalyi kétszerese lehet a még nem végleges adatok szerint, a top 100-as rangsorban két helyet rontva az 59 helyre került a magyar főváros 2018-ban.

    A globális rangsor középmezőnyébe tartozó Budapest pozíciója ugyanakkor kifejezetten erős a régióban. Kelet-Közép-Európa városai közül csupán Prága és Bécs előzi meg.

    A cseh főváros kilencmilliós beérkező nemzetközi idegenforgalmával az abszolút 21., Európában pedig a hatodik, míg Bécs 6,3 millió külföldről érkező látogatót fogadva globálisan a 36., kontinensünkön pedig a tizedik legnépszerűbb városnak bizonyult.

    Budapest a négymillió beutazó turistával olyan városokkal van egy szinten, mint München – a bajor fővárost novemberi útibeszámolónkban mi is ajánlottuk –, valamint Szentpétervár vagy Jakarta, és csupán 150 ezer fővel kevesebb turistát fogadott, mint az ausztrál Sydney.

    Az idei számok alapján az elmúlt évben a magyar főváros megelőzte Pekinget, mert míg 2017 és 2018 között a Budapestre látogató külföldi utazók száma 3 millió 670 ezerről 4 millió 4 ezerre nőtt, addig a kínai fővárost idén már csak 3 millió 766 ezer más országból érkező turista kereste fel.

    Történelmi rekordot hozhat 2018 a magyar turizmusnak

    A vendégéjszakák száma el fogja érni a 31 milliót 2018-ban, ezzel minden idők legjobb évét könyvelheti el a hazai turizmus a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint. Az MTÜ adatai szerint 2010-hez képest 2017-ig 51 százalékkal nőtt turisták száma, és megduplázódott a turizmusból származó árbevétel. Mivel a turizmus adja a nemzetgazdasági össztermék 10 százalékát, így a szektor 10 százalékos növekedése egy százalékos GDP-emelkedéssel jár együtt. A statisztikai hivatal mérései szerint az idén csak októberben közel 10 százalékkal növekedett a belföldi turisták száma, és például 30 százalékkel emelkedett az Egyesült Államokból Budapestre érkezők száma.

     

    Bangkok turizmus Budapest Peking London 2018 Hongkong
    Kapcsolódó cikkek