Kétpilléressé vált az utazásszervezők fizetésképtelensége elleni védelem, a vagyoni biztosítékok szabályozásával kapcsolatban még mindig sok a kérdés, és az elavult információ is, noha a módosításra már jó pár évvel ezelőtt került sor.

A,Young,Girl,Came,To,A,Travel,Agency.,She,Wants
A young girl came to a travel agency. She wants to make journey. The travel agent helps her.
Fotó: Shutterstock

Tucatnyi érdeklődőre számítottak, végül több mint száz utazási iroda és utazásközvetítő jelentkezett az Európai Utazási Biztosító (EUB) Zrt. keddi tájékoztatójára, ahol a vagyoni biztosítékokkal kapcsolatos praktikus információkat osztották meg.

A többször módosított, jelenlegi formájában és tartalommal 2018 júliusától érvényes szabályozást jogalkalmazói megközelítésből vette górcső alá Békési Tamás, a Budapest Főváros Kormányhivatala Idegenforgalmi és Közraktározás-felügyeleti Osztályának vezetője. A szakember hangsúlyozta, hogy a hatósági ellenőrzések tapasztalatai szerint nem mindenhol érzékelték a változásokat, hogy mit kell másképp csinálni. 

Éppen ezért látta az EUB időszerűnek, hogy összehívjon egy edukatív jellegű tájékoztatót

– szögezte le Major László, a biztosító értékesítési vezetője.

A módosított  szabályozás lényege, hogy a vagyoni biztosíték csak az előlegek és részvételi díjak visszafizetésére szolgál, a már zajló utazások kapcsán szükséges költségek fedezetét, például a hazaszállítás költségét az úgynevezett kötelező biztosítás fedezi.

Korábban a részvételi díjakra és a kényszerű kint tartózkodás költségeire egy keretösszeg állt rendelkezésre. A kétpilléres fizetésképtelenség elleni védelem bevezetése révén elkerülhetővé vált, hogy a kint rekedt utasok hazaszállításának költségei elvigyék az előlegek és részvételi díjak fedezetéül szolgáló vagyoni biztosítékot.

Különvált az is, hogy kinek milyen biztosítást vagy biztosításokat kell fizetnie, ezt az általa végzett tevékenység, illetve szolgáltatás jellege határozza meg.

Passenger,In,The,Malaysia,Airport
passenger In the Malaysia airport
Fotó: Shutterstock

Aki személyszállítással egybekötött utazási csomagot értékesít, azaz elviszi az utasokat, neki haza is kell hoznia, tehát számára a kötelező biztosítás megkötése is kötelező. Akik egyéni utazással értékesítenek például síterepen szállást, bérleteket és egyéb szolgáltatásokat, koncertjegyet vagy focimeccsre belépőt, nekik csak vagyoni biztosítást kell kötni.

Ökölszabály, hogy a vagyoni biztosítékhoz a legmagasabb kockázatú tevékenységet kell igazolni

– mondta Békési Tamás, jelezve, hogy mindkét biztosítást meg kell kötni, ha valaki mindennel foglalkozik, sőt, a bevételekkel arányosan növelni kell az alapot.

Az új szabályozás szerint a két rendszer között nincs átjárhatóság, bár a módosítás óta nem történt még olyan, hogy bárkinek saját költségén kellett volna hazautaznia. de elvileg ez is megtörténhet, ha a hazaszállításra nincs elég fedezet.

A kétpilléres modell jelentős újítása, hogy már nincs szükség a kormányhivatal aláírására a kötelező biztosítás felhasználáshoz – mutatott rá az osztályvezető.

Ez logikus lépés volt, hiszen 

az utazó javára kötik a biztosítást, a hazaszállítást ebből fedezik, 

és a szükséghelyzet nem feltétlenül a hivatali munkarend szerint, munkaidőben következik be, vagyis ezen a téren a jogalkotói szándék logikus volt. A biztosítónak ugyanis van asszisztens jellegű rendszere, amely nonstop üzemel. Ha az utast nem utaztatják el, és nem fizetik vissza a részvételi díjat, olyan helyzetet generál, amikor viszont nem a kötelező, hanem a vagyoni biztosítékból történik meg a jogos visszafizetések teljesítése.

Nyaralnak a magyarok: a többség még mindig milliós költséget kockáztat – VG Podcast

A külföldre utazók közül a legtöbben kisebb kórházi beavatkozás, valamint poggyászkár miatt fordulnak biztosítóhoz. Az egészségügyi számlák borsosak, és az is milliókba kerülhet, ha valakinek a bérelt autóját törik fel. Ebből egyre több van, mégis, a magyaroknak csak a fele utazik biztosítással.

A részletekbe menő tájékoztatón külön fejezetet szenteltek az utazási csomag és nem csomag meghatározásának, ami ugyancsak fontos a bevételi alap számítása és a biztosítás típusa szempontjából. Az érintetteknek októberben kell felülvizsgálniuk a májusban becsült éves forgalmat, amivel kapcsolatban fontos előírás, hogy nem lehet az összegeket lefelé kerekíteni, amivel elkerülhetők az utólagos önkorrekciók, és a plusz adminisztráció. Módosult az is, hogy nem az árbevételt, hanem a részvételi díjakat kell figyelni, hiszen az előlegállományból lesz árbevétel, az év elején tervezett, a biztosítások alapjául szolgáló bevételt annak alapján kell módosítani később.

Smiling,Family,Of,Four,In,The,Hotel,Lobby,Check,In
Smiling family of four in the hotel lobby check in at the reception for vacation.
Fotó: Shutterstock

Ritkán, de előfordul, hogy aki nem menetrend szerinti repülőjáraton értékesít férőhelyeket, annak még akkor is megugrik a biztosítási alapja, ha csak egyszer történt ilyen egy évben, ugyanis egy új tevékenységgel szintet lépett – derült ki az elhangzottakból.

Az utazási csomaggal kapcsolatban van a legtöbb bizonytalanság és félreértés.

Ha valaki két turisztikai szolgáltatást összekapcsolva egy új turisztikai szolgáltatásként értékesít, utazási csomagot képez. A nem turisztikai szolgáltatás nem növeli a biztosíték összegét, azt külön kalapba kell tenni, és nem az utazási irodának kell rá szerződnie. 

Egy esküvőnél például a fotós díja vagy a vízumköltség, a helyszínbérlet például nem turisztikai szolgáltatás

– hangzott el néhány példa.