Turizmus

Luxusszálloda-rangsor: magyar hotel a világ tetején

A világ legjobb szállodái közé sorolták a budapesti Four Seasons Hotel Gresham Palace-t is, amely így felkerült a Condé Nast Traveller nemzetközi utazási magazin 2024-es Aranylistájára. A három évtizede készülő válogatás minden alkalommal éves kutatómunka alapján áll össze. A magyar luxushotel második alkalommal lett tagja a nemzetközi elitnek, miközben több rangos listán már évek óta rendszeresen szerepel.

Több száz órányi kutatómunka és szenvedélyes viták árán áll össze minden évben a Condé Nast Traveller Aranylistája a világ különböző helyein élő újságírók közreműködésével.

A Four Seasons Hotel Gresham Palace hallja. 
Fotó: fourseasons.com

Idén összesen 75 üdülőhely és szálloda került be négy kontinensről a rangos gyűjteménybe, amely a londoni Claridge’stől az indonéziai Bawah Reserve strandjáig ad ízelítőt a bakancslistás, különleges helyekből.

A Four Seasons Hotel Gresham Palace olyan társaságban szerepel az Aranylistán, mint az írországi Tipperaryban található, XVIII. századi kastélyból kialakított Cashel Palace, ahol többek között Jackie Kennedy, Diana hercegné vagy Elizabeth Taylor is megszállt.

A szállodarangsor jó iránytű az utazóknak, akik az összetett szempontrendszerre épülő, lényegében ajánlásként működő listákon a legkülönlegesebb helyen, épületben és koncepció alapján működő házakat találják.

Budapest egyik legszebb lokációjában található a világ egyik legjobb szállodája. 
Fotó: fourseasons.com

A budapesti luxushotel 2020-ban szerepelt először a CNT válogatásában, amely rendszeres és visszatérő tagja a legkülönlegesebb szállodai listáknak. Idén már az éttermi Michelin-kalauzhoz hasonló Forbes Travel Guide 900 szempont alapján díjazó válogatásában is találkozhattunk a nevével, ahol hetedik alkalommal is ötcsillagos minősítéssel ismerték el.

A budapesti luxusszállodák közül a Forbes Travel Guide idei magyar díjazottjai között a Four Seasons mellett mások is szerepelnek. Ott van 

  • az Anantara New York Palace Budapest Hotel, 
  • a Corinthia, 
  • az InterContintal, amelyek ajánlásokat, míg 
  • a Kempinski Hotel és
  • a The Ritz-Carlton négy csillagot kapott.

A fürdők kategóriájában a Forbes Travel Guide idén tavasszal publikált listáján a Four Seasonsé az egyetlen magyar elismerés.

A Forbes Travel Guide fürdőválogatásába is bekerült. 
Fotó: fourseasons.com

Budapesten számos luxusszálloda üzemel az elmúlt években lezajlott és részben még ma is tartó fejlesztéseknek köszönhetően. A világ legnagyobb szállásfoglaló portálja, a Booking oldalán összesen 20 ötcsillagos ajánlatai közül válogathatnak a magyar fővárosba készülők.

Ezek közül mindössze kettő van Budán, a budavári Hilton Budapest és a Lánchíd budai hídfőjénél épült Hotel Clark, a többi inkább az V. és a VI. kerületben üzemel.

Jó eséllyel pályázik több, nemrég átadott budapesti luxuskategóriás hotel is arra, hogy a következő években a legrangosabb válogatásokban szerepeljen.

Ilyen például a W Budapest, amely az Operaházzal szemközti egykori Balettintézetben kialakított impozáns épületben üzemel. Erre, és más, különböző kategóriájú, stílusú pesti hotelre is még biztosan rátalálnak a  jövőbeli listák készítői. 

Páratlan budavári panoráma a Gresham-palota egyik szobájából. 
Fotó: fourseasons.com

A méltatásokban a környezet mellett a szállodai személyzet is kiemelt hangsúllyal szerepel, méltán, mivel a vendégélményben meghatározó elem a kiszolgálás színvonala és a dolgozók kedvessége.

A Four Seasons Hotel Gresham Palota Budapest vezérigazgatója, Thibaut Drege a Forbes Travel Guide listájának ismertetésekor így nyilatkozott: 

Ez a díj elismerése annak, hogy a Gresham-palota mindem csapata mennyire elkötelezett,

hogy emlékezetes élményeket és kifogástalan szolgáltatásokat biztosítson az összes vendég számára.

 

Condé Nast Traveller Aranylistája Four Seasons válogatás luxusszálloda
Kapcsolódó cikkek