Mivel jár a hús áfacsökkentése?
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke
Piactisztítás
„Az áfacsökkentésnek alapvetően lenne egy piactisztító hatása az ágazatban. A lépés a jelenleg nehéz helyzetben lévő, legálisan működő, adózó húsipari szereplők életterét növelné, és reményeim szerint mindez gazdasági eredményességükre is pozitív hatást gyakorolna. Az áfacsökkentés révén csökkennének a hústermékek fogyasztói árai is, így növekedhetne a fogyasztás. Az árcsökkenés azonban nem lenne egyenlő az áfacsökkenés mértékével, mivel az vélhetően fel fog osztódni a fogyasztók és az ágazati szereplők közt. Utóbbiak az árelőny egy részét maguknál kívánják tartani, tragikus helyzetben lévő gazdálkodási eredményességük javítása érdekében, így a teljes csökkenés egy része jelentkezhet csak a végső árakban.”
Erdélyi István, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója
Versenyképesség
„Üdvözöljük a lépést, már évek óta szorgalmazzuk az áfa csökkentését. A forgalmi adó mértékének mérséklése ugyanis számos pozitív hatással járna. Jelentősen fehérítené a kereskedelmet, emiatt meggyőződésem, hogy már két éven belül kiegyenlítődne az egyenleg, vagyis nem eredményezne kevesebb bevételt a költségvetésnek az alacsonyabb adó. A fehéredő gazdaság nem csupán többletbevételeket, hanem több munkahelyet is eredményezne a gazdaságban, valamint ennek révén az ország versenyképesebbé válna a környező országokkal összemérve. Fontos, hogy valamilyen mértékben a termékpálya szereplőinek osztozniuk kell az előnyön a fogyasztókkal, az áfa csökkentésének tehát a végső árak csökkenésével is együtt kell járnia.”
Raskó György agrárközgazdász
Előnyök
„Az alapvető élelmiszereket, de legalább a sertés- és baromfihúsokat érintő áfa csökkentése nagyon jó döntés lenne a kormány részéről. Az áfa érdemi mérséklésének jóval több pozitív hozadéka lenne, mint amennyi negatívummal járna az adóbevételről való lemondás. A gazdaság fehéredése ez utóbbit is enyhítené, a lépés eredményeképp pedig az élelmiszeripar is előnyhöz jutna. Az ágazaton ugyanis nyilvánvalóan segítene az alacsonyabb forgalmi adó, amely helyzetbe hozhatná a legális szereplőket, és letörné a feketepiacot. Az áfacsökkentés bizonyos mértékű fogyasztóiár-csökkenéssel is együtt járna, ez nem csupán a fogyasztás bővüléséhez vezetne, hanem nagy segítség lenne a szegényebb családoknak is.”
Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza
Jó ötlet
„Határozottan támogatom az áfacsökkentést, hiszen a húsipari vállalatok kálváriája arra mutatott rá, hogy magas áfa mellett nem lehet legálisan termelni az ágazatban. Az áfacsökkentés érdemben fehérítené a gazdaságot, így visszaszorítaná az áfacsalást. A lépés javítaná a húsipar versenyképességét, segítené a munkaerő-megtartást, és növekedhetnének a beruházások is. Noha az áfacsökkentés nem jutna el egy az egyben a háztartásokhoz, a fogyasztói is érzékelhetnék a visszafogott infláción keresztül. A költségvetési lyukat részben pótolná a feketegazdaság visszaszorulása – hiszen alacsony áfánál már nem érné meg a visszaigényléses csalás –, és a magyar termékek iránti kereslet növekedhetne.”
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza
Önmagában kevés
„A hús áfájának a csökkentése önmagában nem járna jelentős makrogazdasági hatással: ha valóban bekövetkezne, akkor ugyan minimálisan befolyásolná az inflációt, a fogyasztást, a költségvetést, és az ágazaton keresztül a gazdaság egészét is, de utóbbit már számokkal nehezen kimutatható mértékben. A jelentősége a tervezett lépésnek nem is önmagában áll, hanem abban, hogy a jelek szerint a választások közeledtével egyre több népszerű intézkedésnek lehet meg a kormányzati támogatottsága. Vitathatatlan, hogy mindegyik mellett rengeteg ésszerű érv sorakoztatható fel, de a sok kicsi összeadódva már érdemben befolyásolhatja a jövő évi makrofolyamatok alakulását: az alacsony államháztartási hiány könnyen veszélybe kerülhet.”