Vélemény

A régióban akvirálna a Tranzit-Food

Szabó Ákos, a Tranzit-Food ügyvezetője szerint középtávú céljuk a tőzsdére lépés, a forrás­bevonással akvizíciós célokat valósítanának meg.

Több hónap telt el azóta, hogy a Tranzit Food csatlakozott a Budapesti Értéktőzsde Elite programjához. Mit tapasztaltak eddig?

A legfontosabb talán az, hogy külső szemmel is rálátunk a cégünk működésére, többek között néhány hiányosságot is sikerült feltárni a program segítségével. Vállalatunk családi vállalkozásként indult, a mostani, 1500 fős alkalmazotti kör viszont egészen más vezetési kultúrát igényel. Éveken át a rugalmasságunkat tartottuk az egyik legnagyobb előnynek a versenytársainkkal szemben, az Elite program viszont rávilágított a cégen belüli folyamatok szabályozásának fontosságára.

Szabó Ákos, a Tranzit-Food ügyvezetője
Fotó: VG

A program célja többek között a felkészítés a tőzsdei bevezetésre. Mikor jöhet el ennek az ideje?

Izgalmas a közép-európai régió kkv-szektora: számos helyen jött el a generációváltás ideje. Az alapítók dönthetnek, hogy a menedzsmentre, családra bízzák-e a cégirányítást, vagy választhatják az exitet is: a térségünkben ezzel magyarázható a sok eladó vállalat. Mi is gyakran értesülünk kedvezőnek tűnő ajánlatokról, és aktívan keressük az akvizíciós lehetőségeket. Szeretnénk felkészültek lenni olyan felvásárlások végrehajtására is, amelyek megvalósításához az önálló finanszírozási képességünk nem elégséges. Ekkor jöhet el a tőzsdei forrásbevonás ideje. Belépésünk a tőkepiacra egyelőre nem indokolt, a vállalat organikus növekedését a bankok örömmel finanszírozzák. Intő példaként áll előttünk többsikertelen tőzsdei bevezetés is.

Mit gondolnak az üzletfeleik, partnereik arról, hogy tőzsdeképes céggel van dolguk?

A megítélésben látjuk a hozadékát. Segíti a kapcsolatépítést, főleg a külföldi exportpiacainkon látjuk azt, hogy a partnerek előtt előnyt jelent a tőzsdeképesség.

Milyen befektetőkkel osztanák meg szívesen a vállalatot? Pénzügyi vagy stratégiai tulajdonostársak megjelenését várják?

Ez egyelőre még csak elvi síkon merült fel. Talán a vegyes tulajdonosi struktúra lenne a legszerencsésebb. Az elől sem zárkózunk el, hogy a mostani tulajdonosok csak kisebbségi részarányt képviseljenek.

Az árbevételük alapján jó néhány már tőzsdén lévő hazai társaságot megelőznek.

A tavalyi forgalmunk 170 millió euró volt. Kisvállalatnak nagyok vagyunk, nagyvállalatnak még kicsik. Ez az árbevétel az élelmiszeriparban ugyan jelentősnek számít, de inkább csak magyar szemszögből. A cégünk mérete még nem teszi lehetővé, hogy főbb exportpiacainkon kereskedelmi képviseleteket nyissunk. Kis lépésekkel haladunk, az általunk előállított termékek (feldolgozott liba-, kacsa- és csirkehús) fő piaca egyelőre Németország.

A teljes interjút a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja.

 

Tranzit-Food élelmiszeripar akvizíció
Kapcsolódó cikkek