Az európai uniós hulladékgazdálkodási irányelveknek megfelelően 2023 júliusától a termék előállítója felel azért, hogy az általa gyártott termék anyagának, jellemzőinek megválasztása hulladékgazdálkodási szempontból kedvező legyen – az erre vonatkozó törvények szükséges módosítását pedig már az Országgyűlés is elfogadta. 

A kiterjesztett gyártói felelősség (EPR, azaz extended producers responsibility) alapvetése, hogy a termékek életciklusa végén szükséges hulladékkezelés – tehát a begyűjtés, a kezelés, az újrahasznosítás és az ártalmatlanítás – mind a gyártók és a termelők felelőssége és fizetési kötelezettsége kell, hogy legyen. A magyar hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása is az EU-irányelv alapján indult útnak: az Országgyűlés már elfogadta azokat az alapvető törvényi változásokat, amelyek megteremtik a gyártói felelősség rendszerét. Bár a részleteket tartalmazó kormányrendeletet még nem ismerjük, az érintett vállalatok nagy változásokra számíthatnak, amelynek része az új fizetési kötelezettség is. 

Az új irányelv a fogyasztói társadalom egyik legalapvetőbb problémájára vezet vissza: mihez kezdjünk azzal a temérdek hulladékkal, amit megtermelünk, és ki a felelős ezeknek az ártalmatlanításáért?

Abban mindenki egyetért, hogy a kommunális hulladékot a lehető legbiztonságosabban kell kezelni, ez azonban nem terhelhető kizárólag a kukásokra. Sajnos a mai hulladékkezelési gyakorlat korántsem tökéletes: a szeméttelepek nem oldják meg az összes problémát, hiszen nem veszik figyelembe a hulladék költségeit, és nem tekintenek rá erőforrásként sem. A lerakók többsége a befogadóképesség határán egyensúlyoz, és jelentős terhet rónak a környezetükre is – elég csak a víz – és talajszennyezésükre gondolni. 

Operations At The Ice River Springs Bottling Facility
Bundles of crushed plastic water bottles sit on a pallets before being shipped to the Ice River Springs Water Co. Inc. recycling facility at the company's bottling facility in Chilliwack, British Columbia, Canada, on Monday, Nov. 18, 2019. Ice River Springs utilizes a closed-loop recycling process and is the only beverage company in North America operating their own recycling facility. Photographer: James MacDonald/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Az újrahasznosítás már előrelépés a környezetvédelem szempontjából, hiszen a szelektíven gyűjtött hulladéktípusokból vadonatúj termék készül. Az eljárás, ha fel nem is számolja, de csökkenti a környezetterhelést, és visszafogja az energiapazarlást. Még ennél is komolyabb előrelépést jelent a körforgásos szemlélet, melynek során a felhasznált nyersanyagok száz százaléka újrahasznosul, így a biológiai és a műszaki komponensek egyaránt visszakerülnek a körforgásba.

Ki viszi át a szemetet? 

A hulladéktermelésben mindannyian részt veszünk, az egész társadalom közös felelőssége tehát, hogy a szemetünkkel mi történik. Jelenleg úgy pazaroljuk a Föld erőforrásait, mintha kiapadhatatlanok lennének: a megvásárolt élelmiszerek fele a kukában köt ki, a félévente cserélt elektronikai árucikkeink a szemétlerakóban végzik, a szelektív hulladékgyűjtést pedig még mindig sokat úri huncutságnak tartják. Az előrejelzések szerint 30 év múlva 30 százalékkal többet fogunk szemetelni: világos tehát, hogy a meglévő rendszeren változtatni kell, és a változás nem halogatható tovább. 

Bár a lakossági erőfeszítések is rengeteget számítanak, ez önmagában nem elég ahhoz, hogy eltüntessük a bolygónkat betemető hulladéktömeget. Ahhoz a nagyvállalatok kezdeményezésére, szerepvállalására is szükség van. Az EPR rendszere egy lépéssel közelebb vihet minket a körforgásos gazdaság koncepciójához, és ami még fontosabb: határozottan állítja, hogy ennek megteremtése mindannyiunk közös felelőssége.