Magyar gazdaság

Kivel osztozik Erzsébet királyné? Agrártámogatási lista a neten

Holnap jár le az uniós agrártámogatási adatok közzétételének határideje. A közvetlen földalapú kifizetések öszszegeit gazdaságonként kell nyilvánosságra hozniuk az interneten a tagállamoknak.

Az öszszeg nem csekély, hiszen 2007-ben összesen 55 milliárd eurót fizetett ki az unió ilyen alapon, ennek közel 18 százaléka jutott a legnagyobb kedvezményezett Franciaország agrártermelőinek.

A szintén nagy támogatottnak számító Németország – a franciákkal ellentétben – ugyanakkor vonakodik, miután több bíróság is úgy döntött, hogy aggályos a magánjellegű adatok internetes közzététele. A húzódozással a németek azt kockáztatják, hogy Brüsszel az Európai Bíróság elé citálja őket, ennek súlyos pénzbüntetés lehet a vége.

Az agrártámogatások nyilvánosságra kerüléséért küzdő brit szervezet, a Farmsubsidy szerint azok a német politikusok és bírók, akik kivetnivalót találtak a számok közlésében, valójában a nagygazdaságok és gazdag földbirtokosok bábjai. Az eddig közölt német adatok között is valóban voltak már felháborodást kiváltók, mint például a nagy támogatási összegeket felvevő lósportegyesületekről és síklubokról szólók.

Az uniós agrártámogatási rendszert kritizáló Nagy-Britannia uralkodó háza szintén a nagy haszonélvezők közé tartozik. II. Erzsébet királynő 769 ezer, a trónörökös walesi herceg pedig 300 ezer fontot kapott. A Tate & Lyle brit cukoripari konszern pedig 2002–05 között összesen 350 millió fontot tehetett ilyen címen zsebre. Mostanáig összesen hét tagállam közölte az adatok többségét.

Magyarországon az agrártárcához tartozó, kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) márciusban tette fel honlapjára a támogatási adatokat – mondta lapunknak Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára.

A támogatottak listája 2007 januártól 2007 október október 15-ig

A támogatottak listája 2007 október 16-tól 2008 október 15-ig

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal nyilvános FVM internet agrártámogatás mvh mezőgazdaság uniós Európai Unió gazdaság
Kapcsolódó cikkek