Magyar gazdaság

Magyarország rövid idő alatt nem tud máshonnan energiát szerezni az orosz forrás helyett

Kovács Zoltán a BBC-nek adott interjút, melyben megerősítette az eddigi magyar álláspontot.

Magyarország nem tud rövid idő alatt más forrást találni az orosz energiahordozók helyett – mondta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a BBC brit közszolgálati rádió hétfő esti hírműsorában.

A politikus szerint az összes jelenlegi javaslat, a magyar kormány által látott tervek mindegyike gyakorlatban a magyar gazdaság leállásával, a magyar emberek mindennapi életvitelének romba döntésével járna, amennyiben azokat bevezetnék.

Oil,And,Gas,Processing,Plant,With,Pipe,Line,Valves
Fotó: Shutterstock

A BBC rádió közéleti és politikai műsorokra szakosodott négyes csatornájának hírmagazinjában az államtitkár arról is beszélt, hogy Magyarországnak rövid távon, de különösen a következő 3-5 évre szóló időszakban nincsenek alternatív energiaellátási forrásai. A helyzet súlyosságát aláhúzva közölte, hogy Magyarország nyersolajellátásának 65 százaléka Oroszországból érkezik, és tengerpartok nélküli országként az ellátás a vezetékrendszerekre alapul.

Nagyon egyszerű fizikai tény, hogy ezek a vezetékek jelenleg Oroszországhoz kötnek bennünket, és a nyugatról érkezők (vezetékrendszerek) is orosz földgázt és nyersolajat szállítanak

– fogalmazott a politikus a hétfői BBC-műsorban, kiemelve, hogy a földgázellátás terén még rosszabb a helyzet, hiszen hazánk földgázellátásának 85 százaléka függ az orosz szállításoktól, és ezen lehetetlenség változtatni pár hónap vagy év alatt.

Amikor arról kérdezték, hogy e helyzet miatt a magyar kormány reménykedik-e valamely kivételes bánásmódban, vagy kapott-e ilyesmire biztosítékokat Brüsszeltől arra az esetre, ha az Európai Bizottság az orosz olaj embargójáról dönt, az államtitkár azt mondta: a kormány még nem látta a bizottság végleges tervezetét ebben az ügyben.

Üzeneteket látunk különböző irányokból, de kijelenthetem, hogy a magyar álláspont nem változott

– húzta alá a politikus, aki szerint olyan kompromisszumot kell találni, amely mindenki számára elfogadható, és ez a kompromisszum csak az európai együttműködés egyik alapelvére, vagyis a józan észre alapuló, kölcsönösen elfogadható, gyakorlatias megoldásokra épülhet.

Hangsúlyozta azt is, hogy ideológiával nem lehetséges a gazdaság energiaellátása, a járművek feltöltése üzemanyaggal, a lakossági fűtés biztosítása, a döntő tényező az energiahordozók hozzáférhetősége.

Szijjártó: Nem szavazunk meg semmilyen olajembargót

A külügyminiszter elmondta: nem érdeklik a külföldi vélemények, csak a magyar érdekek szempontjából tud a kérdéshez közelíteni.

Amikor az a kérdés merült fel, hogy ezzel Magyarország Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús kiadásaihoz nyújt finanszírozást, Kovács Zoltán kijelentette: a kormány nagyon nyitott e kérdés megvitatására, de ebben az ügyben nem szabad Magyarországra mutogatni, hiszen továbbra is csaknem mindegyik európai ország fizet az orosz energiahordozókért, tekintettel az alternatív források hiányára.

Kovács azt is hangsúlyozta, hogy ez egyszerű matematika, hiszen az földgázigénye 400 milliárd köbméter, és ennek több mint a felét Oroszország szállítja.

Számolnunk kell, és azt kell átgondolnunk, hogy milyen gyorsan, mennyire biztonságosan tudjuk más forrásokkal helyettesíteni a keletről érkező ellátást. A világpiacon körülnézve változatlanul előttünk áll az energiahordozók hozzáférhetőségének és szállításának problémája, és ezért nincs helye semmilyen ideológiai alapú döntésnek ebben az ügyben, nagyon gondos, gyakorlatias, a józan észre alapuló döntésnek kell születnie

– tette hozzá az államtitkár.

Kerülővel is érkezhet az oroszországi gáz

Akkor is eljuthat Magyarországra az orosz gáz, ha kiesne a Bulgárián keresztüli tranzitútvonal, ám nincs jele, hogy elő kellene venni a vészforgatókönyvet.

 

olajembargó Kovács Zoltán szankciók Oroszország ellen szankciók orosz gáz
Kapcsolódó cikkek