Minden ezzel ellentétes híresztelés dacára döntött a kormány az árstopok meghosszabbításáról – derült ki Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalára feltöltött bejegyzésből. A kormányfő közölte: az élelmiszer- és a benzinárstopot 2022. október 1-jéig, míg a hitelmoratóriumot és a kamatstopot 2022. december 31-ig meghosszabbítják. A döntés már csak azért sem volt váratlan, mert májusban 10 százalék fölé kúszott az inflációs ütem, az árstopok nélkül makrogazdasági elemzők egyöntetű véleménye szerint már 15-16 százalék lenne a mutató. A VG-nek korábban nyilatkozó szakértők szerint 

a korlátozások fenntartása jelentős ársokkot előzhet meg, a fokozatos vagy teljes kivezetésük pedig nagy rizikóval járna.

Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy a következő több mint három hónapban továbbra is 480 forintos rögzített árakon tankolhatunk a benzinkutakon, illetve hét alapvető élelmiszer marad hatósági áron. Az üzemanyagok árát még tavaly november 15-én, jóval a háború kitörése előtt maximálta a kormány, amit azóta két ízben, előbb februárban, majd májusban hosszabbított meg. A hatósági árak bevezetésekor a benzin literje 504, míg a gázolajé 515 forint volt, ma ettől a piaci árak 300 forinttal magasabban vannak, előbbiért 801, utóbbiért 820 forintot kell fizetni mától. 

Az árszabályozás több ponton módosult az elmúlt fél évben, a legjelentősebb változás, hogy csak hazai rendszámú személygépjárművek fizethetnek rögzített áron.

Emiatt várhatóan újabb kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság. Erről itt írtunk részletesen:

Pisztolyt fogott az Európai Bizottság a magyar üzemanyagárstopra

Diszkriminációt kiált Brüsszel, pedig a külföldieknek is van lehetősége hatósági áron tankolni. Reagált a szaktárca a VG megkeresésére.

 

A hitelmoratórium az év végéig marad

Ugyancsak a kormány politikájának fontos sarokköve a lakossági kamatstop és a hitelmoratórium, amelyek év végéig maradnak érvényben. Orbán Viktor miniszterelnök december 22-én jelentette be, hogy január elsejétől október végi szinten rögzítik a jelzáloghitelek kamatait. Az intézkedés elsősorban a változó kamatozású jelzáloghitelt törlesztő adósoknak jelent segítséget. A Pénzügyminisztérium nyilvántartása szerint ez közel félmillió családot jelent, akik összesen 30 milliárd forinttal fizetnek kevesebbet a kamatstop révén. Az intézkedést február közepén kiterjesztették a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre is. 

Ez várható a bankok szerint, miután véget ér a hiteltörlesztési moratórium

A kormány októberben határozott úgy, hogy a rászorulók június 30-ig továbbra is igénybe vehetik a 2020 tavaszán bevezetett moratóriumot.

Szintén a miniszterelnök jelentette be január közepén, hogy a kamat- és üzemanyagárstop után jön az élelmiszerárstop. Az árszabályozás hét termék esetében lépett életbe, ezek a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és csirkefarhát, valamint a 2,8 százalékos tehéntej voltak. Az alapvető élelmiszerek árának rögzítése már csak azért is indokolt, mivel az ukrajnai háború miatt az elmúlt hónapokban komoly fennakadások alakultak ki az élelmiszer-ellátásban, ami az árakat sem hagyja érintetlenül.

Nagy István: Magyarországnak nem kell élelmiszerhiánytól tartania

Az agrárminiszter szerint szárazföldi folyosón kell kiszabadítani a gabonát Ukrajnából.