Pénzügyi tudatosság és az egészségtudatosság területén kezd közös munkát az Állami Számvevőszék és a Semmelweis Egyetem (SE). Ősszel egy olyan egyedi képzés indul az orvosegyetemen, ami az egészségügyben dolgozók számára, az orvosok, a kutatók, a gyógyszerészek, a diplomás ápolók, az egészségügyi közgazdászok, a dietetikusok vagy gyógytornászok pénzügyi tudatosságát is segíti majd – jelentett be Domokos László, az ÁSZ elnöke. 

Fotó: Ujvári Sándor/MTI

2019-ben amikor az orvosegyetemen meghirdették az átfogó curruculum reformot, akkor derült ki az ÁSZ számára, hogy a SE nyitott a társadalmi felősségvállalásra. Ekkor vette fel a számvevőszék a kapcsolatot az orvosegyetemmel - válaszolta Domokos László a VG kérdésére. 

Hozzátette: az immár 250 éves orvosegyetem hat karán több mint 12 ezer hallgató tanul, a diákok harmada a világ számos pontjáról érkezik Magyarországra. A Covid-19 kíméletlenül rámutatott arra, hogy az egyének pénzügyi lehetőségei szorosan összefüggnek az egészségügyi helyzetükkel. Az ÁSZ is felismerte, hogy a lakosság pénzügyi tudatosságának a fejlesztése fontos, hiszen az egészségügy területén az elmúlt két évben nem volt olyan ember, aki ne foglalkozott volna azzal, hogyan óvhatja meg az egészségét.

Az ÁSZ elnöke példaként említette, hogy számvevőszék nemrégen megjelent elemzését, ami a gyógyszerek és az étrendkiegészítők túlfogyasztása kapcsán mutatott rá olyan kockázatokra, amelyek a lakosság és a társadalombiztosítás számára is indokolatlan kiadásokkal is járhat. 

Szeptemberig dolgozzák ki a szabadon válaszható tantárgy tanmenetét, ez a tantárgy a SE-e bármely karán tanuló hallgató számára elsőtől a hatodik évfolyamig elérhető lesz - tette hozzá az ÁSZ elnöke.  Fontos, hogy az egészségügyben dolgozók, közpénzekkel gazdálkodók felelős vezetőkké válhassanak, ezáltal pedig az egészségügyi intézmények működése is tovább racionalizálódhat. 

Sokan nem is gondolják, hogy milyen sok párhuzam van az egészség és a pénzügyi tudatosság között, sokat nyerhetünk a hiteles forrásból származó információkból

– mondta Merkely Béla, a Semmelwesi Egyetem rektora. Az egészség, mint a legfontosabb érték elhanyagolása a legdrágább, a prevenció pedig és a megelőzés olcsóbb és kifizetődőbb, tette hozzá. 

Az egészségügy egy olyan terület, ahol sosem elég a pénz, ezért fontos, hogy a jövő orvosainak és egészségügyi szakembereinek a pénzügyi tudatosságát tovább fejlesszék – tette hozzá a rektor.