A bankok nem tervezik a vállalati hitelkínálat csökkentését, ám egy részük szigoríthat a beruházással kapcsolatos, hosszabb távú termékek feltételein – hangzott el egy háttérbeszélgetésen, amelyen Lóga Máté, a Miniszterelnöki Kabinetiroda gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára, valamint Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója vett részt.

Businessman,Hand,Holding,Green,Money,Bag,With,Golden,Coins.,Concept
Fotó: Shutterstock

Az utóbbi hangsúlyozta, nem látnak a portfólióban torzulást, még azok esetében sem, akik az elmúlt időszakban kiestek a moratóriumból,

a bedőlési ráta jelentősen elmaradt a várakozásoktól, így az ellenére bizakodó.

Lóga Máté többször is arról beszélt: a 2008-as válságkezelés hibájából a gazdaság minden szereplője rengeteg tanulságot tudott levonni, és most már kellő tudással rendelkezik a hitelpiaci zavarok elhárításának érdekében.

Az eseményen elhangzott: az első fél évben is kiugró volt az érdeklődés a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra. A Garantiqa garantált hitelállománya meghaladta a 3000 milliárd forintot, a portfólió volumene megközelítette a 2500 milliárd forintot, a Krízis garanciaprogramban vállalt kezességek összege pedig a 2350 milliárd forintot. A kezességvállalási portfólió 543 milliárd forinttal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, ami 50 százalékos növekedést jelent. A pénzintézet több mint 75 ezer szerződés keretében közel 55 ezer hazai vállalkozás forráshoz jutását segítette kezességvállalással.

Minden harmadik kkv-hitel mögött a Garantiqa kezességvállalása áll.

Lóga Máté szerint az első fél évben elsősorban a kormányzati programoknak hála sikerült fenntartani a vállalati hitelezés dinamikáját, amely összességében 15 százalékos, a nagyvállalati 16,5 százalékos, a kkv-s 13 százalékos növekedést mutatott.

A Széchenyi Kártya Program át tudta venni a Magyar Nemzeti Bank kifutó Növekedési Hitelprogramjának helyét, 82 ezer hitelszerződést és 2500 milliárd forintos összeget mutatnak a legfrissebb mutatók.

Az SZKP kedvező lehetőségeit mutatja, hogy míg három éve a támogatott hitelek aránya 25 százalék körül mozgott, idén júniusban átlépte a 66 százalékot.

Úgy viszik a hitelt, mint a cukrot

A dinamikus bővülésben kiemelt szerep jutott az állami támogatás mellett nyújtott hiteltermékeknek.

Búza Éva a Krízis garanciaprogrammal kapcsolatban megjegyezte, június második felében elképesztő rohammal találkoztak, a beérkezett heti kérelmek darabszáma a korábbi ezer alatti értékről jóval kétezer fölé emelkedett.

Júniusban a cég 430 milliárd forintnyi kezességet vállalt, ami azonos, mint az első öt hónap aktivitása összesen, és több, mint a 2016. évi teljes vállalás.

Az új program, a Krízis 2 már az orosz–ukrán háború és az energiaválság gazdasági problémáira kíván választ adni: a beruházási, forgóeszköz- és folyószámlahitelekhez igénybe vehető kezességvállalás maximális értéke 5 milliárd forint lehet, az állami viszontgarancia mértéke pedig 85 százalék.