Magyar gazdaság

Többfrontos segítség a háborús infláció ellen

A magyar kormány a családoknak és a vállalkozásoknak is segítséget nyújt a háború és a szankciós politika következtében egekbe szökött energiaárak ellen. Összegyűjtöttük azokat az intézkedéseket, amelyek jelentős támogatást nyújtanak a nehéz időszakban.

Az orosz–ukrán háború, az annak nyomán kialakuló energiaválság és az elhibázott brüsszeli szankciós politika egész Európa gazdaságát válságba taszítják - mutatott rá közleményében a Pénzügyminisztérium (PM). Hozzátették: a szankciók a háborúhoz közel eső országokban emelték fel leginkább az árakat, a magyar kormány Európában egyedülálló módon rezsicsökkentéssel, élelmiszerárstoppal, benzinárstoppal, kamatstoppal, a családtámogatások és a nyugdíjak értékének megőrzésével védi a családokat.

A Központi Statisztikai Hivatal mai adatai szerint szeptemberben átlagosan 20,1 százalékos inflációt mértek éves alapon. A PM szerint a kormány célja, hogy a háborús inflációval szemben megvédje a magyar családokat, ezért döntött a rezsicsökkentés fenntartásáról, a benzinárstop, a kamatstop és az élelmiszerárstop meghosszabbításáról. A nyugdíjasokat védi, hogy a költségvetés a szankciós válság ellenére is biztosítja az inflációs nyugdíjkiegészítés, a nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj kifizetéséhez szükséges forrásokat. A rekordmagas foglalkoztatás, az alacsony munkanélküliség és a folyamatosan emelkedő bérek is hozzájárulnak a háborús infláció kedvezőtlen hatásainak mérsékléséhez.

A háború és a szankciós politika miatt a korábbinál jóval kevesebb energia áll Európa rendelkezésére, és az is drágábban. Emiatt emelkedtek meg rendkívüli mértékben az árak, elsősorban ez felelős az inflációs nyomásért is. Ez hatalmas nehézség elé állítja a vállalatokat és a háztartásokat is azokban az országokban, ahol az állam nem nyújt segítséget az érintetteknek. 

Woman,Preparing,Food,In,Kitchen, Woman preparing food in kitchen, gáz, rezsi, tűzhely, gáztűzhely, gázár,
Fotó: Shutterstock

A magyar kormány több területen is lépett. Így az átlagfogyasztásig továbbra is a 2013-ban hatályba lépett rezsicsökkentési szabályok szerint tudják rendezni számláikat a családok. Havonta 150-180 ezer forintot lehet spórolni azzal, hogy nem kell a gáz és a villany piaci árát megfizetni. Ez évente több mint kétmillió forintot jelent.

A magas energiaárak miatt a munkahelyek is veszélybe kerülhetnek, miután a cégek nehezen tudják kigazdálkodni a költségeket. Ezért indította el a kormány októbertől azt a programot, amely az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és közepes vállalatoknak biztosít támogatást az energiakiadásaikhoz és az energiahatékonysági beruházásaikhoz. A támogatás kerete meghaladja a kétszázmilliárd forintot.

A nyugdíjasoknak segítséget hoz, hogy novemberben érkezik a nyugdíj-kiegészítés és a nyugdíjprémium. A döntés értelmében január 1-jei visszamenőleges hatállyal 4,5 százalékkal kell emelni a nyugellátások összegét. Az idén összességében 14 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, mert a januári 5 százalékos emelést egy júniusi, 3,9 százalékos is követte.

A gazdasági növekedésnek köszönhetően a kormány immár ötödik alkalommal tud nyugdíjprémiumot fizetni. A Kormányzati Tájékoztatási Központ a minap közölte: a nyugdíjak 2010 óta – a novemberi kiegészítő emelést figyelembe véve – 66,8 százalékkal nőttek, a vásárlóerejük pedig a 13. havi juttatás visszaépítésével mintegy 20 százalékkal javult. Szintén segítséget nyújt sokaknak, hogy a nők továbbra is élhetnek azzal a lehetőséggel, amely szerint negyven év munkaviszony után elmehetnek nyugdíjba. Ezt tavaly több mint 343 ezren vették igénybe.

Az áremelkedések fékezésére léptek életbe az árstopok is. A kormány legutóbbi döntésével a benzin- és az élelmiszerárstop határidejét december 31-ig kitolta, míg a kamatstopot 2023 nyaráig meghosszabbította. Az Európai Unióban továbbra is hazánkban lehet az egyik legolcsóbban tankolni, a 95-ös benzin és a gázolaj literenként 480 forintba kerül.

Szeptember 19-én indult az országos tűzifaprogram, melynek keretében rögzített, hatósági áron juthat tüzelőhöz a lakosság. A kezdeményezést hatalmas érdeklődés övezi, az ország 152 értékesítési pontján alig győzik kiszolgálni a vásárlókat. Háztartásonként legfeljebb tíz köbméter fa vehető meg hatósági áron.

A program keretében elérhető hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára a keménylombos tűzifa esetében erdei köbméterenként harmincezer forint, a lágylombos és a fenyőfa pedig egyaránt 19 ezer forintos áron kapható az erdőgazdaságokban. Az Agrárminisztérium több alkalommal is megerősítette, hogy az idei télre mindenki, aki fával fűt, hozzá fog jutni a tűzifához.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek