Magyar gazdaság

Váratlan fordulat: nem csak az M-es tojásra lesz érvényes az árstop

A VG megkeresésére a Miniszterelnökség pontosította, mikkel bővült az árstopos termékek köre: a tyúktojásnál az első bejelentéssel ellentétben nem számít majd a méret.

A VG megkeresésére a Miniszterelnökség közölte: mindenféle méretű tyúktojásra és az étkezési burgonyára is érvényes lesz az árstop, amelynek részleteiről Gulyás Gergely a mai kormányinfón beszélt, de a tárcavezető az eseményen még az M-es tojásokat és a kései burgonyát emlegette.

Poached Egg on Toast, A single poached egg on artisan hand sliced toasted bread. The egg is split to reveal a runny yolk. White dinner plate, non-descript dark wood table and chair just about visible in the background.
Fotó: Getty Images

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy amint lehet, tehát néhány napon belül, élesedik a kormányhatározat, az árakat a szeptember 31-i állapot szerint rögzítik, és a többi termékhez hasonlóan minimum december 31-ig fenntartják az intézkedést. A tojás esetében 25 százalékos, a krumplinál 10 százalékos lehet az árcsökkenés, a cél pedig nem feltétlenül az mérséklése – bár az is megtörténet 0,1-0,2 százalékponttal –, hanem az, hogy a vásárlók ne találkozzanak ilyen magas árakkal a boltokban.

Gulyás Gergely a döntést azzal indokolta, hogy az alapvető élelmiszerek listáján a tojás és a burgonya előkelő helyen áll a leginkább dráguló termékek összevetésében. Az is szempont volt, hogy ezeknél a termékeknél biztosított az ellátás árrögzítés esetén is. Az árrögzítés a nagybani piacon kívül gyakorlatilag minden boltra és üzletre vonatkozik.

Árstopbejelentés után – mutatjuk, mi történik most a tojással és a krumplival

Féktelen drágulást előzhetett meg a hatósági árazás. A tojás majdnem a duplájába kerül, mint egy éve, a krumpliért a felével kell többet fizetni.

 

krumpli tojás Miniszterelnökség Gulyás Gergely árstop
Kapcsolódó cikkek