Többéves szokását megtartva a kormány idén is nyáron terjesztette az Országgyűlés elé a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot, amelyet július közepén meg is szavaztak a képviselők. Az azóta lezajlott világgazdasági változások nyomán azonban a már elfogadott büdzsét – rendeleti úton – jelentősen át kell írnia a kormánynak az év még hátralévő napjaiban.

költségvetés
Fotó: Phanuwat Nandee / Getty Images

Újratervezés

Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciós politika gyökeresen megváltoztatta a gazdasági folyamatokat. Ennek hatására újra kell tervezni a 2023-as év gazdasági és pénzügyi folyamatait – erősítette meg Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken, jelezve, hogy ez a munka gőzerővel folyik. A VG múlt héten írta meg, hogy a költségvetés-módosítás nem a parlamentben, hanem kormányrendeleti formában várható, miután idén már nem ülésezik az Országgyűlés. Ezt a kabinet is megerősítette egy később megjelent rendeletében.

Máris jön a 2024-es költségvetés

Ám miközben a hírek még a jövő évi büdzséről szólnak, a kormány már készül a 2024-es költségvetés benyújtására is. A jövő tavaszi ülésszakra szóló kormányzati törvényalkotási programból ugyanis kiderül: kitart a kabinet a már bevett rendszernek számító tavaszi benyújtás és nyári elfogadás mellett a büdzsé esetében. Az Országgyűlés honlapján közzétett program szerint

a 2024-es központi költségvetésről, valamint az annak megalapozásáról szóló előterjesztéseket májusban nyújtja be a Háznak a pénzügyminiszter, a zárószavazásokat pedig júniusra tervezik.

Az abban rögzítendő makrogazdasági pálya nyilván nagyban függ majd attól, milyen számokkal kalkulál a kabinet 2023-ra, ez pedig csak a következő napokban fog kiderülni a Magyar Közlönyből, bár Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már megelőlegezte: a következő évi inflációt 15 százalék körülire, a GDP-növekedést pedig 1–1,5 százalék közé várják.

További törvényjavaslatok

A költségvetésen és annak megalapozásán kívül tizenhét másik előterjesztés benyújtását tervezi a kormány a tavaszi ülésszakon. Ezek között 

első helyen szerepel a helyreállítási terv forrásainak folyósítása érdekében az Európai Bizottság felé tett vállalások teljesítése, 

mindjárt az ülésszak elején, február–márciusban. Ez az előterjesztés tartalmazza majd minden bizonnyal a Brüsszel által elvárt igazságszolgáltatási reformot.
Törvényjavaslat várható továbbá

  • a hulladékgazdálkodási rendszer 2023. július 1-jétől hatályos új, koncessziós működéséről,
  • a közbeszerzési szabályok újabb módosításáról,
  • az erdőbirtokossági társulati formákról,
  • a békéltetőtestületek működésének felülvizsgálatáról, valamint
  • a megváltozott felsőoktatási struktúra miatt szükséges módosításokról.