Magyar gazdaság

Ellenőrzik a Magyarországon áthaladó ukrán gabona útját

Csak a tranzitforgalom előtt nyílik szabad út, hiszen az Ukrajnából származó gabona behozatala tilos.

Valamennyi Ukrajnából Magyarországra érkező gabonaszállítmány útját ellenőrzik, mind közúton, mind vasúton, és csak a tranzitforgalmú járműveket engedik át az országon – közölte Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára keddre virradó éjjel a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhelyen, ahol tájékozódott a mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos intézkedések végrehajtásáról.

NAGY István; NOBILIS Márton
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A politikus szemrevételezte a szomszédos országból érkezett kukoricaszállítmány ellenőrzését, melyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei végeztek, majd elmondta, 

a szállítmányból történt mintavétel után a kamiont leplombálják, és így folytatja útját Magyarországon át a rendeltetési helye felé.

Az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszeren keresztül minden hasonló áruval megrakott kamion útját figyelemmel kísérik, illetve súlyellenőrzésekkel is követik az útját. Így Nobilis szerint látni fogják, hogy elhagyta-e a szállítmány az országot. Ha nem, akkor megkeresik, hol pakolták le, és ott fogják ellenőrizni.

Az államtitkár felidézte, hogy a magyar kormány – a lengyel példát követve – úgy döntött, nem engedélyezi az ukrán gabona, illetve más mezőgazdasági termékek behozatalát.

„Az a célunk, hogy a magyar gazdákat megvédjük attól, hogy az ukrán gabona elárassza a magyar a mezőgazdaságot, és kárt okozzon a magyar gazdáknak” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy az agrártárca dolgozik azon, hogy a későbbiekben a tilalmat más ukrán élelmiszerekre is kiterjesszék.

Kérdésre Nobilis azt is elmondta, hogy 

a korábbi évekhez képest mára megtízszereződött az ukrán gabonabehozatal Magyarországra.

Az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajos magvak, valamint más mezőgazdasági termékek importjának átmeneti tilalmát szombaton jelentette be Nagy István agrárminiszter, hasonlóan Lengyelország döntéséhez.

A miniszter szerint a jelenlegi piaci folyamatok folytatódása olyan súlyos károkat okozna a magyar mezőgazdaság számára, hogy rendkívüli intézkedésekkel kell ezeknek gátat szabni.

A Magyarországra történő behozatal korlátozása átmeneti jellegű, és 2023. június 30-ig tart.

 

Ukrán gabona ellenőrzése ukrán gabona Nobilis Márton
Kapcsolódó cikkek