Magyar gazdaság

Rendkívüli mértékben csökkent a magyar földgázfogyasztás

A takarékosság az ellátásbiztonságot is segíti az Energiaügyi Minisztérium szerint.

Márciusban 25,8 százalékkal kevesebb földgázt használt Magyarország, mint tavaly – olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteki közleményében, melyből az is kiderül, hogy az áramfogyasztás 11 hónapja tartó csökkenése is folytatódott, 7,9 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyinál.

Fotó: Jászai Csaba / MTI

A tárca hangsúlyozta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesítése szerint 2023 első negyedévében a március havi mutatóval közel azonos arányban mérséklődött a felhasznált földgáz és villamos energia mennyisége.

A minisztérium szerint 

a tudatos fogyasztói magatartás, a kormányzati takarékossági intézkedések és az enyhe téli időjárás együttesen járultak hozzá ahhoz, hogy a hazai gáztárolók töltöttsége a fűtési szezon végén is még 43 százalékon állt.

A gázfogyasztás csökkenése a lakosság körében 26,8 százalék, a gazdasági szereplők körében 25 százalék volt. Az idei első negyedévben Magyarország 23,3 százalékkal fogta vissza a földgázfelhasználását. Ebben az időszakban a háztartások 21,8 százalékkal, a gazdaság pedig 24,5 százalékkal fogyasztott kevesebbet a nyersanyagból, mint az előző év hasonló időszakában. Az áramfelhasználás az első negyedévben 7,1 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyinál.

A közlemény szerint az MVM csoporttól érkező, április első napjaira vonatkozó adatok – igaz, kis mintán – még nagyobb arányú csökkenést mutat mind a két esetben. A minisztérium emlékeztetett arra is, hogy a kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel védi a magyar családokat a szankciós hatásaitól. A takarékos felhasználás nemcsak költségkímélő, hanem érdemben hozzájárul az ellátásbiztonsági kockázatok enyhítéséhez is.

Mint írják, 

a kormány magán kezdte a spórolást, így szeptembertől márciusig közel felére csökkentette egyes központi állami hivatalok földgázfogyasztását.

A minisztérium hangsúlyozta, a tudatos fogyasztói magatartásnak is köszönhetően a hazai tárolókban mintegy 125 százalékkal több gáz van, mint az előző fűtési szezon végén. A tavaly beszerzett különleges készlet megtartásával a korábbinál másfélszer nagyobb, 1,9 milliárd köbméternyi védett állami gáztartalék segíti a megfelelő felkészülést a következő télre.

 

áramfogyasztás energiaügyi minisztérium földgázfelhasználás
Kapcsolódó cikkek