Magyar gazdaság

Megérkezett a magyar kormány válasza Zelenszkij fenyegetésére: ez felháborító

A kabinet keddi ülésén tárgyalta az ukrán elnök tervét a Barátság kőolajvezeték felrobbantásáról. Az OTP szankcionálása „magyarellenes” lépés.

A magyar kormány tagja fel vannak háborodva az ukrán elnök szavai miatt – erről az Index ír saját forrásaira hivatkozva. Volodimir Zelenszkij nagy nemzetközi visszhangot kapó kijelentései, köztük a magyar gazdaságot orosz olajjal ellátó Barátság csővezeték felrobbantásának a szándéka a kabinet keddi ülésén is téma volt.

ORBÁN Viktor
A kabinet tagjai a kormány egyik korábbi ülésén. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kormány felháborodása nemcsak ennek az ügynek szól, hanem annak is, hogy az OTP-t szankciós listára tette az ukrán vezetés.

Mindezek miatt döntött úgy a kabinet, hogy blokkolja az európai békekeret felhasználását.

Erről azt érdemes tudni – ahogyan arról lapunk elsőként és részletesen beszámolt –, hogy Magyarország az újabb, 500 millió eurós részlet kiutalását akadályozta meg Ukrajna számára az Európai Békekeretből (EPF), mivel a magyar vezetés garanciákat követelt arra vonatkozóan, hogy az EPF a jövőben is megőrzi globális horizontját, és azt ne csak Ukrajna felfegyverzésére használják.

A kormányzati álláspont úgy szól, hogy miközben a Barátság csővezeték elleni szabotázs kilátásba helyezése súlyos fenyegetés hazánk számára, az OTP listázása egyértelműen magyarellenes lépés. Ezt azzal magyarázzák, hogy például a Raiffeisen sokkal nagyobb mértékben van jelen Oroszországban, az ukránok az osztrák pénzintézeti csoportot mégsem szankcionálták, csak és kizárólag a magyar bankot. 

Amíg Ukrajna ezt nem korrigálja, a magyar álláspont nem változik, mert a kormány álláspontja szerint a szankciókat Brüsszelben írják, és nem Kijevben

– idézte a lap a kormányzati forrását. 

Mivel fenyegette meg Zelenszkij Magyarországot?

Ahogy azt a Világgazdaság vasárnap hajnalban elsőként megírta, kiszivárgott amerikai titkosszolgálati jelentések szerint az idén február közepén Volomidir Zelenszkij ukrán elnök azt javasolta az ukrán kormánynak, hogy robbantsák fel a Barátság kőolajvezetéket, hogy ezzel tönkretegyék Orbán Viktor iparát. Zelenszkij kijelentette, hogy „Ukrajnának egyszerűen fel kellene robbantania a csővezetéket, mert ezzel tönkre tudná tenni Orbán Viktor miniszterelnök iparát, ami erősen az orosz kőolajra épül” – idézte a vonatkozó dokumentum tartalmát a The Washington Post. Az, hogy Ukrajna első embere egy NATO-tagállam ellen vetett fel súlyos károkozásra alkalmas szabotázsmanővert, példátlan, pláne, hogy országa épp a NATO-tagságra ácsingózik.

A stratégiai fontosságú a magyar gazdaság szempontjából. A csővezeték déli ágán keresztül – amelynek a felrobbantásáról az ukrán elnök beszélt – évi közel 8 millió tonna orosz olaj érkezik. Ennek kiesése súlyos problémát okozna a hazai gazdaságban, nemhiába kapott a kormány mentességet az orosz kőolajra vonatkozó tilalom alól. Még úgy is lenullázódhatna a magyar ipar, hogy egyébként a hazai tartalékok több hónapra elegendők, illetve az Adria vezetéken lehet pótolni az esetlegesen kieső mennyiség egy részét, bár ez közel sem ennyire egyszerű.

 

felrobbantás OTP Zelenszkij Barátság kőolajvezeték reakció szankció magyar kormány magyar ipar
Kapcsolódó cikkek