Magyar gazdaság

A kormánybiztos szerint aki szeretne dolgozni, talál munkát

A kormány a vállalkozókkal együtt azon dolgozik, hogy a magyar gazdaság idén megismételje tavalyi teljesítményét

A statisztikai adatok is azt mutatják, hogy elérhető év végére az egy számjegyű – mondta György László gazdaságstratégiai kormánybiztos. Az M1 csatornán a Makronóm Intézet gazdasági előrejelzésére hivatkozva hangsúlyozta, hogy a kormány inflációcsökkentő intézkedéseinek hatására negyedév alatt 5–13 százalékkal csökkent az alapélelmiszerek ára.

A szervezet elemzése szerint Magyarország az idén a recessziót is elkerüli, jövőre pedig a növekedési pályára is visszatérhet a gazdaság. Ezzel kapcsolatban György László elmondta, hogy a kormány a vállalkozókkal együtt azon dolgozik, hogy a gazdaság az idén megismételje a tavalyi teljesítményét. Közölte, hogy 

az olyan szektorok, mint a járműgyártás, jól teljesítenek és húzzák a gazdaságot, azonban például az élelmiszeripar termékei iránt visszaesett a kereslet.

 

20220414 EgerHúsvéti sütemény-körkép a Marján Cukrászdában.Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei Hírlap 20220414 Eger

Húsvéti sütemény-körkép a Marján Cukrászdában.
Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei Hírlaph
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A kormánybiztos szerint a feladat nem egyszerű, sőt, elmondása szerint az elemzők többsége is úgy látja, hogy a szankciók elhibázott részével Európa kiárazza magát a világpiacokról és saját piacairól is. Ennek példája egyebek mellett, hogy míg 2021-ben Európa 700 milliárd eurót költött energiára – földgázra, kőolajra és szénre –, 2022-ben pedig már 1800 milliárdot.

György László emlékeztetett arra is, hogy rekordszinten van a foglalkoztatottság Magyarországon, hiszen több mint 4,7 millióan – a koronavírus-válság előtti szintnél is többen – dolgoznak , ami 900 ezerrel több a 2010-es adatnál. Az előrejelzés szerint a munkanélküliségi ráta 4 százalék alatt marad, aki szeretne dolgozni, az talál munkát.

A kormánybiztos a fizetések kapcsán elmondta, hogy a tavalyi harmadik negyedév végéig az OECD-országok közül egyedül Magyarországon volt reálbér-növekedés, ezután viszont csökkentek a hazai reálbérek.

Most már azt tapasztalhatjuk, hogy nem ér kevesebbet a pénzünk a boltban, és ez így lesz az előttünk álló időszakban is

– közölte a kormánybiztos, aki szerint január 1-jétől a magyar dolgozók az előző 12 évhez hasonlóan ismét azt tapasztalhatják, hogy folyamatosan többet ér a pénzük.

 

György László Magyarország gazdaság
Kapcsolódó cikkek