Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy a nyár vége rengeteg változást hoz. Emlékezetes, tavaly ilyenkor a vagy a rezsicsökkentés átalakítása került terítékre, idén viszont egyértelműen a másik irányba leng ki az inga, aminek leginkább a fogyasztók örülhetnek. Összeszedtük, miben lesz más a magyarok élete augusztus elsejével.

3d,Rendering,Of,Important,Days,Concept.,August,1st.,Day,1
Fotó: Shutterstock

Tizenöt százalékra nő a kötelező akciózás mértéke, vége az árstopoknak

Augusztus 1-étől már nem 10, hanem 15 százalék lesz a kötelező akciózás mértéke, és bővül a programban részt vevő élelmiszerek köre is, miután a kormány másfél év után kivezeti az árstopokat. A kötelező akciózás lényege, hogy a felsorolt termékcsoportok esetében az üzleteknek az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest legalább 15 százalékkal kedvezőbben kell kínálniuk az adott élelmiszereket.

A korábbi nyolc árstopos termékfajtára is kiterjed a kötelező akciózás úgy, hogy heti rendszerességgel legalább két termékfajtában kell valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kínálni.

Emellett átmenetileg a fennmaradó hat termékfajta árai sem lehetnek magasabbak, mint a beszerzési ár. Júniusban még 28 százalékos volt az élelmiszer-infláció, ami azóta már érezhetően mérséklődött, köszönhetően többek között a kötelező akciózásnak és az árufigyelő adatbázisnak, csak júliusban ez utóbbi számítások szerint 2 százalékponttal vághatta vissza az élelmiszerárakat. A működtető Gazdasági Versenyhivatal ráadásul további fejlesztéseket ígér.

Hidegélelmiszerre is igénybe lehet venni a SZÉP-kártyát

A kormány júniusban a gazdaságvédelmi akcióterv keretében döntött arról, hogy ideiglenesen, augusztus 1-jétől december 31-ig kiterjeszti a felhasználását a hidegélelmiszerre is, továbbá megemeli a keretét 200 ezer forinttal, így az eddigi 450 ezer forintos maximum 650 ezerre növekszik. A megemelt összegre ugyanúgy vonatkoznak a kedvezményes adózási és járulékszabályok, vagyis megéri a munkáltatóknak, hogy a saját dolgozóiknál alkalmazzák a kedvező változást. A szabályozás az alkoholtartalmú folyadékokra, valamint a dohány- és feldolgozott dohánypótló termékre nem vonatkozik, azokra továbbra sem lehet felhasználni a kártyán lévő összeget. Az intézkedéstől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt várja, hogy segíti megállítani a fogyasztás csökkenését, és az áfabevételek visszaesésének is gátat szab.

Tízéves inflációkövető állampapírt dob a piacra az ÁKK

Lezárja a korábbi Prémium Magyar Állampapírok értékesítését az Államadósságkezelő Központ (AKK), így a 2028/L és 2023/I sorozatok helyett augusztus elseje után 10 éves inflációkövető állampapírt vehetnek a magyarok. Jelentős változás, hogy a kamatprémiumot 0,25 százalékra vágja vissza az ÁKK. A 2033-as lejáratú PMÁP évi 14,75 százalék induló kamatozású, az első kamatfizetés 2024. január 20-án esedékes, majd minden évben ugyanezen a napon lesz kifizetés, egészen 2033-ig.

Új időszámítás kezdődik az állami beruházásoknál

Csaknem egyéves előkészítő munka után július első hetében fogadta el az Országgyűlés az állami beruházások rendjéről szóló törvényt, amely augusztus 1-jén lép hatályba, de hatása akár több évtizedig velünk lehet. A jogszabály várhatóan alaposan felforgatja a hazai építőipar világát, a beterjesztő Lázár Jánosnak alig titkolt célja volt, hogy az ágazat színvonaljavulása mellett helyzetbe hozza a magyar tulajdonú építőipari cégeket. Az eddigiekhez képest jelentős változás lesz, a hogy a jövőben egy ajánlat esetén az építtető állami beruházásért felelős miniszter mint ajánlatkérő köteles eredménytelenné nyilvánítani a közbeszerzési eljárást, de akkor sincs eredmény, ha a beérkezett érvényes ajánlatok nem férnek bele az árba. A jogszabály nagyobb hangsúlyt helyez az egyes projektek előkészítésére, ugyanis augusztus elseje után kiviteli terv hiányában el sem indítható a közbeszerzési folyamat.

Varga Judit megy, Tuzson Bence és Bóka János jön

A kormány személyi és szerkezeti összetételében is változást hoz a nyár vége, miután az igazságügyi tárcát 2019 óta vezető Varga Judit visszatér az Európai Parlamentbe, és a jövő évi EP-választásokon a Fidesz listavezetője lesz. A megüresedő székét a Miniszterelnöki Kabinetiroda korábbi államtitkára, Tuzson Bence veszi át, az uniós ügyek pedig egy önálló tárcába szerveződnek. Az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma élére Bóka Jánost nevezte ki a miniszterelnök, ezzel ő lesz a 15. miniszter a kabinetben.

Nevet vált az Aegon, hamarabb érkezik a nyugdíj

Az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. elnevezése is változik, augusztus 1-jétől Alfa Biztosító márkanéven folytatja tovább tevékenységét. A nyugdíjak a hónapban már egy nappal hamarabb, pénteken megérkeznek, és úgy tűnik, hogy tíz vasútvonal sorsa megpecsételődött, az utasok szállítását az érintett viszonylatokban vonathelyettesítő buszokkal oldják meg, a MÁV azt ígéri, hogy gyorsabb és komfortosabb lesz az utazás.