Magyar gazdaság

Üzleti trükköt árult el Orbán Viktor az atlétikai vb kapcsán

Amikor egy sportvilágesemény közvetítésein nyüzsögnek a politikusok, sokan találgatják, mi ennek az oka, és van, akinek az a válasza, hogy a népszerűséget keresik. Ezeknek a látogatásoknak azonban van egy praktikusabb oka, és a kezdődő budapesti atlétikai vb kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök elárulta, mi ez.

A sportok királynőjének becézett atlétika vb-je a napokban Budapestre irányítja a világ figyelmét, a rendezvénynek ugyanakkor van egy olyan haszna is, amire nem feltétlenül gondolnánk. Péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök elárulta, mi ez.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban in QatarDOHA, QATAR - MAY 22: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - "AMIRI DIWAN OF THE STATE OF QATAR" / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Hungarian Prime Minister Viktor Orban meets Emir of Qatar Tamim bin Hamad Al Thani during the official visit in Doha, Qatar on May 22, 2023. Amiri Diwan of the State of Qatar / Anadolu Agency (Photo by Amiri Diwan of the State of Qata / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Budapesten idén egymást érték a külföldiek fantáziáját is megmozgató események, amelyek turistatömegeket mozgattak meg, és még több ember „bakancslistájára” segítették fel a várost, azt a képet kialakítva róla, „hogy egy olyan nemzetnek a fővárosa, ahova el kell jönni, úgy érezheti, aki még nem volt itt” – mondta a miniszterelnök.

Ebbe a sorozatba illik az atlétikai vb, egy olyan kategóriájú esemény, amely a turistákon kívül politikusok és üzletemberek figyelmét is felkelti. Hasonló lenne egy Bajnokok Ligája döntő is a futballban, ami a „sportok királya”, és aminek a megrendezéséhez, „ha jól értem, az UEFA és a magyar labdarúgó-szövetség nyilatkozatait, karnyújtásnyira vagyunk” – tette hozzá.

Úgy szokott történni – én magam is részese szoktam lenni ennek –, hogy ha nagy világesemény van, akkor az adott ország meghívja a barátait,vagy szívesen fogad minden érdeklődőt

– mondta Orbán Viktor, és hozzátette: egy ilyen kategóriájú sportesemény „mindig rejtetten, többé-kevésbé rejtetten egyben diplomáciai találkozók sorozatát is jelenti”.

Atlétikai vb: promóciós feladatot kapott Orbán Viktor – videó

Orbán Viktor az utazásaikor szinte kivétel nélkül a félvállán hordja az aktuális kedvenc hátizsákját. Az elmúlt évek alatt pedig ezek a kiegészítői már-már kabalaként funkcionálnak a kormányfőnél. Most sikerült egy újabb darabot beszereznie.

Mi ennek haszna, konkrét példaként a miniszterelnök Tamím ibn Hamád al-Tání katari emírt említette meg, aki a magyar állami ünneppel egybeeső budapesti atlétikai vb-re sereglő politikusok egyike. „Itt lesz a török elnök, eljön a szerb elnök, aki nagy barátunk és hálásak vagyunk, hogy megtisztel bennünket, itt lesz a katari emír – tehát királyunk is lesz – és jönnek a politikai barátaink a közép-ázsiai térsgéből, Azerbajdzsán, Üzbegisztán... itt lesznek a kirgizek, a türkmének, és nagyon sok üzletember is érkezik, mert üzleti tárgyalások is zajlanak közben – folytatta.

A katari emír azt a látogatást viszonozza, amelyet a magyar miniszterelnök Magyarország képviseletében tett a katari labdarúgó-világbajnokság alkalmából. 

Ott kezdtünk el tárgyalni olyan kérdésekről, amelyek majd bejelentéseket fognak eredményezni a következő egy-két nap során itt, a Budapesten folytatott tárgyalásoknál

– magyarázta a miniszterelnök.
A politikusok mellett „nagyon sok üzletember is érkezik”, elsősorban Nyugat-Európából és Kínából, hiszen a politikai mellett üzleti tárgyalásokra is sor kerül, miközben zajlanak a sportesemények és az állami ünnep programjai. 
 

Nekem több mint egy tucat hivatalos kétoldalú találkozóm lesz 20-a és a vb apropóján

– mondta Orbán Viktor.

A rádióinterjú után a miniszterelnök a német Rheinmetall zalaegerszegi páncélozottharcjármű-gyárának avatására sietett, de Szijjártó Péter külügyminiszter további részleteket is közölt.

Elmondta: a miniszterelnök egyeztetései az energiaellátásról, a fizikai biztonságról – így az ukrajnai háborúval és a migrációs helyzetről – és a gazdasági nehézségek leküzdésével összefüggő kérdésekről fognak szólni. Kiemelte: Katar mára a világ első számú LNG-exportőrévé vált, és ugyan most le van kötve minden kapacitása, 2027-től hazánk számára is lehetőség nyílhat cseppfolyósított földgáz vásárlására innen, és erről már zajlanak is a megbeszélések. 

Atlétikai vb: diplomáciai dömpinget hoz a budapesti világbajnokság – Nagy üzleteket köthet Magyarország

Annyi állami vezető érkezik a fővárosba az atlétikai világbajnokságra, hogy a kormány igazi diplomáciai maraton elé néz. Szijjártó Péter elmondta, hogy több ország elnökével olyan kérdésekről lesz szó, mint az energiaellátás, vagy az orosz-ukrán háború. Többek között a szerb, a török, az azeri, a kirgiz, az üzbég, a türkmén elnök és a katari emír érkezik fontos, legmagasabb szintű találkozókra.

 

Orbán Viktor atlétikai vb Tamím ibn Hamád al-Tání emír üzletember
Kapcsolódó cikkek