A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete Magyarországon 559 100 forint volt 2023 júliusában, amely 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, hétfő reggeli gyorsjelentéséből. Eközben a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forintot tett ki. Utóbbi egyébként 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset azonban 2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

20230807 Békéscsaba

Kenyér és pékáru illusztráció.

Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Képen: Sásné Tóth Emese kereskedelmi dolgozó20230807 BékéscsabaKenyér és pékáru illusztráció.Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei HírlapKépen: Sásné Tóth Emese kereskedelmi dolgozó
Fotó: Bencsik Ádám

Mennyi volt az átlagkereset Magyarországon júliusban?

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100 forint volt, amely 15,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

  • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 526 800 forintra becsülhető, 15,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 529 ezer, a költségvetésben 516 800, a nonprofit szektorban 532 700 forintot tett ki, 16,1, 14,7, illetve 12,5 százalékkal emelkedett egy esztendő alatt.
  • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 371 800, a kedvezményeket figyelembe véve 385 600 forintot ért el, 15,2, illetve 15,1 százalékkal gyarapodott 2022 júliusához képest.

A reálkereset 2,0 százalékkal csökkent a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 17,6 százalékos növekedése mellett.

  • A bruttó mediánkereset 450 ezer forint volt, 16,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
  • A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 311 400 forintot ért el, 15,9 százalékkal felülmúlta az előző év azonos időszakit.

Hogyan alakult az átlagkereset Magyarországon január és július között?

  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 557 100 forint volt.
  • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 370 500, a kedvezményeket figyelembe véve 384 ezer forintot ért el.
  • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 13,9, míg a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 13,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az átlagkereset változását befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett, hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, az ún. fegyverpénz. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset és a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset növekedése egyaránt 2,2 százalékponttal lenne magasabb.
  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél 574 700 forint volt.
  • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 382 200, a kedvezményeket figyelembe véve 395 700 forintot ért el.
  • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset, valamint a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset egyaránt 13,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az átlagkereset változását befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett, hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, az úgynevezett fegyverpénz. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset és a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset növekedése egyaránt 2,5 százalékponttal lenne magasabb.
 

Hogyan alakultak a reálbérek az elmúlt egy évben?

Az hatására a reálbérek immár tizenegyedik hónapja csökkennek:

Mikor állhat be fordulat a reálbérekben az elemzők szerint?

A jelenleg várt inflációs pálya mellett 

 – mondta korábban a Világgazdaságnak Molnár Dániel, a Makronóm Intézet vezető elemzője. A szakember megerősítette: tavaly szeptember óta folyamatosan csökken a fizetések vásárlóereje, mert hiába a dinamikus, 15–17 százalék közötti béremelkedési ütem, ha az infláció eközben hosszú ideig konstans 20 százalék fölött tartózkodott. A béremelkedés gyorsulása ugyanakkor azt mutatja, hogy az inflációnak is van szerepe a bérfolyamatokban. Szerinte a munkavállaló jogos elvárása, hogy fizetésének reálértéke ne csökkenjen, s ezt igyekszik is kiharcolni a bértárgyalásokon.

Hogyan reagált a minisztérium a júliusi kereseti adatokra?

Közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) emlékeztet, hogy egy év alatt 74 ezer forinttal nőtt a bruttó kereset, így hamarosan újra növekedésnek indulhatnak a reálbérek itthon. Hozzátették: a baloldali kormányzásához képest már több mint 356 ezer forinttal magasabbak az átlagos fizetések, de a a garantált bérminimum és az átlagbér is gyakorlatilag megháromszorozódott. 

A GFM szerint júliusban a reálbérek annak köszönhetően csökkentek mindössze 2 százalékkal, hogy a kormány infláció elleni küzdelme egyre látványosabban érhető tetten az adatokban: az olyan célzott intézkedések, mint például 

A kabinet célja változatlan, az év végére egy számjegyűre csökkenteni az inflációt, ennek érdekében fellép az árspekuláns multik indokolatlan áremeléseivel és trükközésével szemben is. 

A minisztérium kiemelte: a reálkeresetek alakulása 2022 szeptembere óta a legkedvezőbb eredményét érte el, és egyre közelebb kerül a reálkereseti fordulat. Úgy fogalmaztak, hogy 

a reálbérek csökkenése augusztus-szeptemberben megállhat, majd újraindulhat a fizetések vásárlóerejének növekedése, mint ahogy az az elmúlt években már megszokottá vált.

 Mindez hozzájárulhat a fogyasztás, valamint ezáltal a helyreállításához is.