Magyar gazdaság

Tele vannak a magyar gáztárolók, a korábbinál hidegebb tél sem okozhat gondot

A magyarországi földgáztárolók töltöttsége 93 százalékon áll, ami azt jelenti, hogy a tavalyinál hidegebb télen is biztosított lesz a háztartások fűtése – írta közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

Dugig vannak földgázzal a magyar tárolók, így lesz mivel fűteni az otthonokat – nyugtatott meg közleményében az Energiaügyi Minisztérium. A tárca azt írta, hogy az uniós átlaghoz igazodó 93 százalékos töltöttséget értek el.

Modern,Kitchen,Stove,Cook,With,Blue,Flames,Burning.
Fotó: Shutterstock

A hazánkban tárolt földgázkészlet már most a másfélszerese a 2021-es évi lakossági fogyasztásnak.

A megfelelő téli felkészülés érdekében április óta folyamatosan zajlik a betárolás a hazai gáztárolókba. Az november elsejére írt elő 90 százalékos kötelező feltöltési arányt az érintett tagállamok számára. Magyarország ezt a szintet már augusztusban elérte, mostanra az uniós átlaggal lényegében megegyező, 93 százalékos mutatóval rendelkezik.

A készletmennyiségekről gyakorlatiasabb képet kapunk, ha nem az eltérő tárolókapacitásokhoz, hanem az adott ország korábbi felhasználásához mérjük

Magyarország esetében a teljes fogyasztáshoz viszonyított mutató a 60 százalékot közelíti. 

A hazai adat a szűk uniós élmezőnybe tartozik, kétszer magasabb az európai átlagnál.

A kizárólag a háztartásokra szűkített arány értelemszerűen még kedvezőbb. A nemzetközi mindenütt a fogyasztás visszafogását hozta magával. Tavaly a megelőző évhez képest mintegy 17 százalékkal kevesebb gázt használtunk fel Magyarországon. A 2021-es lakossági igényekhez mért tárolói töltöttség mostanra meghaladta a 150 százalékot. 

Így már jóval a fűtési szezon előtt, kizárólag belföldi forrásból is bőséges, hatmilliárd köbméteres készletmennyiség áll rendelkezésre 

ahhoz, hogy a magyar családok egy fagyosabb télben, keményebb mínuszokban is melegen tarthassák otthonaikat.

Az Európai Unió lakosainak közel tíz százaléka nem tudta megfelelően felfűteni lakását

Eurostat: minden tizedik uniós lakos nem tudott megfelelően fűteni otthonában.

 

 

Energiaügyi Minisztérium fűtési szezon Magyarország földgáz gáztároló
Kapcsolódó cikkek