Magyarország ragaszkodik a lakosságnak nyújtható támogatások, köztük a rezsicsökkentés megtartásához az uniós klímacélok meghatározása során is – jelentette ki az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára Luxembourgban hétfőn.

RAISZ Anikó
Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Raisz Anikó az uniós környezetvédelmi tanács ülését követően az MTI-nek elmondta, hogy az uniós klímacélok terén fontos a megvalósíthatóság szem előtt tartása. Tájékoztatása szerint a hétfői tanácsülésen nem sikerült lezárni azokat a tárgyalásokat, amelyek végén kialakítják az álláspontját az ENSZ közelgő idei klímakonferenciájára (COP28).

A tagállamok egyetértenek a célokban, de egy-egy pont kapcsán éles vita bontakozik ki.

Vita van például arról, miként valósítható meg a zöldátállás úgy, hogy közben fenntartható maradjon a gazdaság, és ne legyen negatív következménye a versenyképességre sem. E tekintetben Magyarország a realitást képviseli, azt szeretné, hogy a vállalt kötelezettségeket a lehető leghatékonyabban hajtsa végre. A kormány nem támogat olyan új kötelezettségvállalásokat, amelyek megvalósítására kicsi esélyt lát – magyarázta az államtitkár.

Raisz kiemelte, hogy Magyarország szempontjából kardinális jelentőségű a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának kérdése. A magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy az unió reális célokat tűzzön ki maga elé. A magyar álláspont elengedhetetlennek tartja, hogy 2035-re kelljen elérni, hogy a városi buszok százszázalékosan zéró kibocsátással üzemeljenek.

Az államtitkár különösen fontosnak nevezte a globális műanyagszennyezés elleni egyezmény elfogadását,

amellyel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a tengeri szennyezés nagy része a folyókból származik.

Szerinte Magyarország tengerpart nélküli országként úgy érzi, hogy a folyók tisztaságáért vívott küzdelem által sokat lehet tenni a tengerek tisztaságáért is. Mint mondta, közösen és a megfeszített erővel kell küzdenünk a klímaváltozás negatív hatásainak kiküszöbölésén, ami nem jelentheti azt, hogy konszenzus nélkül olyan álmokat kergessünk, amelyeket nem tartunk reálisan megvalósíthatónak.

Az államtitkár szerint a klíma és természetvédelmi akcióterv elfogadásával Magyarország a klímavédelem terén nagyon sokat haladt előre, és azt szeretnék, hogy a tervek megvalósítása közben a magyar gazdaság még erősebbé, még versenyképesebbé váljon.

Elindult az uniós karbonvám beszoktató időszaka

Az uniós karbonvám-mechanizmus úgy kívánja elősegíteni a károsanyag-kibocsátás visszaszorítását, hogy ellensúlyozza az olcsóbban, de környezetszennyezőbb módon előállított termékek versenyelőnyét az uniós országokban, így Magyarországon is. Az új szabályozás átmeneti fázisa 2023. október 1-jétől 2025 végéig tart. Utána már fizetni kell a vámot, emiatt megdrágulhat az is.