Magyar gazdaság

Összeült Csongrád-Csanád száz legnagyobb vállalata

Nagyszabású gazdasági konferenciát szervezett a Szent Gellért Fórumban a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Enterprise Europe Network Szeged Top 100 címmel a térség legjelentősebb vállalkozásai részére. Az eseményen bemutatták a Délmagyarország közreműködésével elkészült Top 100 – Csongrád-Csanád vármegye gazdasága 2023 című kiadványt.

Az év legrangosabb gazdasági rendezvényét és egyben legnívósabb vállalkozói társasági eseményét rendezte meg a Csongrád-csanádi Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Enterprise Europe Network csütörtökön a Szent Gellért Fórumban. A Top 100 gazdasági konferenciát a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára nyitotta meg, majd Fábián Gergely a magyar iparstratégiáról, az ipar aktuális helyzetéről és kihívásairól szólt részletesebben. Az államtitkár ismertette a recessziós fenyegetettség részleteit, elmondta, hogy a gazdaság teljesítménye 2023. második negyedévében 2,3 százalékkal elmaradt a tavalyitól, az ipari termelés is csökkent, de sovány vigasz, hogy az ipar visszaesése megegyezik az európai átlaggal – számolt be a Délmagyarország. 

2021012 Szeged Szent Gellért fórum. TOP 100 gazdasági konferenciaFotó: Török János TJ Délmagyarországképen: Dr. Kőkuti Attila a megyei kamara elnöke2021012 Szeged 

Szent Gellért fórum. TOP 100 gazdasági konferencia

Fotó: Török János TJ 
Délmagyarország
képen: Dr. Kőkuti Attila a megyei kamara elnöke
Kőkuti Attila beszámolt arról is, hogy a a vármegyei átlagkereset elmaradt az az országos átlagtól, a reálkereset folyamatosan csökken.
Fotó: Török János / Délmagyarország

 

Csak Mórahalmon jelez javulást a statisztika

Kőkuti Attila, a Tornádó International Jármű és Gépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kijelentette, hogy a vármegyei számok nem adnak okot sok derűre, majd sorolni kezdte: a beruházások összege 15 százalékkal maradt el a korábbitól, az ipari termelés volumene 14 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi hasonló időszakban, az és a belföldi értékesítés csökkent.

„A turizmus is rosszabb helyzetben van, mint korábban” – mutatott rá az elnök. Majd azért pozitív példát is említett: Mórahalmot, mint az egyetlen olyan települést, ahol kismértékben nőtt a vendégéjszakák száma. Elhangzott: a vármegyei átlagkereset elmaradt az országos átlagtól, a reálkereset folyamatosan csökken.

A fogyasztást vissza kell állítani, amelynek a béremelés az egyik eszköze – hangsúlyozta Kőkuti Attila. Köszöntője végén pedig kifejtette:

Vármegyénk lehetőségei nem átlagosak, itt van az ország egyik legjobb egyeteme, színvonalas a szakképzés és a gimnáziumi oktatás, itt a hármashatár. Mi kell még? 

Hiányoznak a fejlesztések

Az elnök azonnal meg is válaszolta a feltett kérdését: Egy vagy több ezermilliárdos árbevételű multira van szükség. Tárt karokkal várjuk őket! Ez a térség kimaradt a fejlesztésekből. A lehetőségeink kihasználásához pedig jelentős kormányzati beruházás szükséges. 

A konferencia további témái között kiemelt helyen szerepeltek a gazdasági kilátások, a globális piaci trendek, a mesterséges intelligencia, valamint az újszerű vállalati kommunikáció kérdésköre is.

2021012 Szeged Szent Gellért fórum. TOP 100 gazdasági konferenciaFotó: Török János TJ Délmagyarországképen: Fábián Gergely államtitkár2021012 Szeged 

Szent Gellért fórum. TOP 100 gazdasági konferencia

Fotó: Török János TJ 
Délmagyarország
képen: Fábián Gergely államtitkár
Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára tartotta a nyitó előadást.
Fotó: Török János / Délmagyarország

 

Jelentős a tavalyi növekedés a száz legjobban teljesítő helyi cégnél

A Top 100 kiadványból kiderül, hogy a 2021-es évhez képest tavaly 21 százalékkal nőtt, meghaladta a 2,6 ezermilliárd forintot a 100 legnagyobb nettó árbevételt elérő Csongrád-Csanád vármegyei székhelyű vállalkozás összteljesítménye.  Csongrád-Csanádban 2022-ben a legnagyobb, 970,933 milliárd forintos nettó árbevételt a hódmezővásárhelyi székhelyű Országos Dohányboltellátó Kft. érte el. A második helyre a Sole-Mizo Zrt. került 121,294 milliárd forintos tavalyi nettó árbevétellel. A harmadik az MVM Démász Áramhálózati Kft. 105,783 milliárd forintos nettó árbevétellel.

A díjazottak

A csütörtöki Top 100 Gazdasági Konferencián díjazták a legjobban teljesítő vállalkozásokat. A nagyvállalati kategória győztese a szegedi Contitech Rubber Industrial Kft., a középvállalati kategóriában a szegedi Feszültség Kft. kapott elismerést, a kisvállalati kategória díját pedig a szintén szegedi Déli-Farm Kft. kapta.

 

Mórahalom Csongrád kiadvány konferencia
Kapcsolódó cikkek