Magyar gazdaság

Csodának számít Győr-Moson-Sopron legkisebb települése

Negyven év után épül új ház, 20-30 évente születik baba az ország kilencedik, Győr-Moson-Sopron legkisebb településén, Cséren.

A vasi határnál fekvő Csér zsáktelepülés, az út a temetőnél véget ér – mindössze huszonhatan lakják – számol be róla a Kisalföld. A lap egy érdekes riportot közöl a faluról, ebből kiderül, új lakók úgy érkeztek, hogy az egyik helyi lakos, Nagy Balázs (képünkön) Sopronból költözött ide, miután vállalkozása a koronavírus-járvány alatt tönkrement. A polgármester fia pedig építkezik, így fordul elő, hogy negyven év után most épül új ház.

csér
Nagy Balázs egy osztrák házaspártól vásárolta azt a százéves parasztházat Cséren, amelyben lakik.
Fotó: Gyurina Zsolt

Magát a települést 1313-ban említik először, az 1700-as években még háromszázan lakták, aztán fokozatosan csökkent a népesség, a fiatalok elszivárogtak a faluból, így aztán nagy szó, hogy most van három-négy szülőkorba lépő, aki maradni akar. Egyetlen kiskorú él a településen, a polgármester ötéves unokája, aki menye, a falugondnok kisfia. Ha mindenkit összeszámolnak, azokat is, akik bár bejelentkeztek, de nem élnek itt, mint az osztrák állampolgárságú vajdaságiak, akkor a népszámláláskor összeírt 26-os szám felkúszik 33-ra. 

Várallyay István huszonöt éve vezeti a települést. Feleségével együtt Ausztriában dolgoznak egy üvegházban Schwechat mellett. Mindennap három órát és kétszáz kilométert autóznak oda és vissza, az asszony vezet. A munkaképes korúak majdnem fele Ausztriában dolgozik, négyen a szeméttelepen, a többiek a közeli településeken, Répcelakon, Bükön, Sárváron. A minifalu költségvetése nem is kicsi, harmincmillió forint, és minden ősszel ötvenezer forint fűtési támogatás jár. A falu 18 háza közül egyetlenegy nem lakott, azt most három és fél millióért árulják. A teljes cikk itt olvasható.

 

zsáktelepülés szeméttelep országszerte népesség
Kapcsolódó cikkek