Nyilvánosságra hozta az osztrák társadalombiztosító a legfrissebb januári statisztikát az Ausztriában dolgozó külföldi munkavállalókról. Fontos megjegyezni, hogy az Österreichische Sozialversicherung csak a bejelentett, teljes állásban foglalkoztatottakat veszi számba.

ausztria
Ausztria nem tágít: csak januárban még majdnem kétezer magyart csábított ki dolgozni. Fotó: Shutterstock

Az adatokból kiderült, hogy 2024 első hónapjában összesen 980 567 külföldi dolgozott az osztrák munkaerőpiacon. Ez tekintélyes létszám, tekintve, hogy Ausztria népessége mintegy 9,1 millió fő. Vagyis nyugati szomszédunknál 

minden kilencedik lakos már külföldi állampolgár. 

(Még vaskosabb arány jön ki, ha az aktív korúakhoz viszonyítjuk a jelenlétüket.) Ebben ráadásul felfutás látszik, hiszen 2023 decemberében még 973 193-an voltak. Igaz, egy hónappal korábban mintegy tízezerrel több, 983 699 főt regisztráltak. Viszont tavaly januárban még csak 948 013-at, ami az jelenti, hogy egy év leforgása alatt körülbelül 3,5 százalékkal nőtt a bejelentett nemzetközi munkaerő az osztrákoknál.

Hány magyar dolgozik Ausztriában?

Látványos, hogy Ausztria a „külföldi emberigényét” két fő forrásból teremti elő: az egyik a 83 milliós Németország (ami a nyelvi azonosság miatt is kézenfekvő), a másik pedig a szűk tízmilliós Magyarország. Jelen állás szerint Ausztriában a legtöbben németek dolgoznak, egészen pontosan 127 170-en. Rögtön utánuk viszont a magyarok következnek, 124 820-an. Tehát lényegében a nyolcszor kisebb lélekszámú Magyarország ugyanannyi munkaerőt ad az osztrákoknak, mint Németország.

Ha a 124 820 fős magyar kolóniát viszonyítjuk az összes Ausztriában nyilvántartott külföldihez, akkor azt kapjuk, hogy közülük minden nyolcadik magyar állampolgár. Ez persze nem csoda, hiszen tömegével van rá példa, hogy ausztriai állásokra különböző fejvadász cégek kifejezetten magyar munkaerőt toboroznak. A Világgazdaság éppen a napokban számolt be róla, hogy magyar nyelvű targoncakezelői képzést indít az Osztrák Hulladékhasznosító Vállalatok Szövetsége, a hírről pedig az osztrák állami közszolgálati műsorszolgáltató is beszámolt.

A januári adatok azért is kedvezőtlenek magyar munkerőpiaci szempontból, mert egyúttal az is kiolvasható belőlük, hogy 

decemberről januárra, egy hónap leforgása alatt 1788 magyar ment ki Ausztriába dolgozni. 

Igaz, ez már érezhetően lassúbb növekedés ahhoz képest, hogy 2023 novembere és decembere között 4102 fős pluszt mutattak ki. 

Otthagyhatják-e a magyarok Ausztriát?

Ezzel összefüggésben érdemes hozzánézni az éves bázist is: 2022 decemberében 115 439 magyart tüntetett fel az osztrák társadalombiztosító, januárban pedig 119 050-et. Vagyis egy éve még decemberről januárra 3611 fővel ugrott meg az ausztriai magyarok száma, így ezt alapul véve a téli turisztikai szezon által is gerjesztett boom mostanra a felére zsugorodott.

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy tavaly augusztustól novemberig nagyjából 8000 honfitársunk hagyta ott Ausztriát. Akkor a nyár utolsó hónapjához érve még 126 656-an voltak a sógoroknál, ez az ősz végére 118 930-ra apadt. Jósolni mindig nehéz, de a korábbi évek tapasztalatai alapján, valamint az osztrák szezonalitása miatt az várható, hogy 

a következő hónapokban tovább emelkedik majd az Ausztriában dolgozó magyarok száma,

és az sem zárható ki, hogy a tavaszra már a legnépesebb külföldi dolgozói közösséget alkotják a szomszédos országban. (Ahogy erre már volt precedens.) Pedig nekik bőven lenne helyük a súlyos munkaerőhiánnyal küzdő magyar gazdaságban is. Gazsi Attila, a Vállalkozók és munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese február elején arról is beszélt a Portfóliónak, hogy „a munkaerőpiac dinamizálásának kulcseleme a külföldön dolgozó magyar munkavállalók hazacsábítása”.

Szerinte az ő visszatérésük új készségekkel, például magasabb hatékonysággal, fejlett módszerekkel és ipari gyakorlatokkal növelheti a hazai munkaerő termelékenységét. Ennek érdekében a döntéshozók részéről célzott ösztönzők és támogató programok kialakítása szükséges, amelyek megkönnyítik az érintettek hazatérését és integrációját.

Ezen a folyamaton egyébként segíthet, hogy miközben az osztrák gazdaság lassul, addig ezzel párhuzamosan a magyar növekedést 2024-re Európában a legmagasabbnak ígéri a kormányzat.

Új iparág született Magyarországon: ezermilliárdos üzlet a fegyvergyártás – térképen, hol vannak a hadiüzemek

Hamarosan mérföldkőhöz ér a feltámasztott magyar védelmi ipar és néhány éven belül szemmel látható részesedéssel bír majd a hazai GDP-ből. A soron következő kérdés, hogyan lehet a Magyarországon legyártott haditechnikát becsatornázni a nemzetközi piacokra.