Úgy tűnik, hosszú, nehéz időszak után, idén eljön az ügyfelek kedvező éve a bankszektorban, a hétköznapi pénzügyekben legalábbis biztosan. Annyi kedvezményes lehetőséget együtt, mint 2023-as év végén, korábban nemigen láthattunk. A Világgazdaság összefoglaló cikke.

Cropped,Image,Of,Female,Holding,Smartphone,Getting,Message,With,Confirmation
Cropped image of female holding smartphone getting message with confirmation making transaction on laptop computer,woman using mobile phone app for synchronizing data with netbook via bluetooth
Fotó: Shutterstock

Egy bankszámlánál 

  • a használati szokások, különösen 
  • a készpénzfelvételi és az átutalási díjak, továbbá 
  • a havidíj, valamint
  • a bankkártya éves díja szerint érdemes a legmegfelelőbb mellett letenni a voksot. 

Ehhez akár célszerű felkeresni egy bankszámla-kalkulátort az interneten a bonyolult otthoni számítások helyett.

Bankszámlák, amelyek verik a mezőnyt

Az elmúlt időszakban az egyre kedvezőbb kondíciók mellé a bankok elkezdtek tetemes összegeket is osztogatni a bankszámlát nyitó új ügyfeleknek, ami szintén sokat nyom a latban a bankszámlák közötti válogatásnál.

Az UniCredit Banknál például a Mobil Aktív Plusz és az Ikon Plusz számlacsomag mellé jár ez a kedvezmény. Minden számlát nyitó új ügyfél 35 ezer forintos jóváírást kap, ha a számlát online nyitja, vagy az igénylést az interneten indítja, és teljesíti a feltételeket. Az előbbi számlacsomag mellé Mastercard Standard, az utóbbi mellé Mastercard Gold betéti kártyát kell igényelni és aktiválni, valamint 

mindkét számlacsomaghoz mobilalkalmazási szolgáltatást is kell aktiválni. 

Végül, a Mobil Aktív Plusz számlára legalább havi 300 ezer forint, az Ikon Plusz számlára pedig legalább havi 400 ezer forint jövedelemnek kell érkeznie az első három hónapban.

A Gránit Bank az új lakossági bankszámla szelfivel történő, a Gránit eBank mobilalkalmazáson keresztüli megnyitásáért és a számlanyitás során bankkártya igényléséért egyfelől 40 000 forint jóváírást kapnak azok a számlanyitók, akik teljesítik a feltételeket, másfelől a pénzjutalom érdekében a számlanyitást követően 24 hónapig nem szüntethetik meg a számlát, ellenkező esetben vissza kell téríteni a jóváírás összegét.

Az Ersténél 30 ezer forintos jutalmat kap, akinek még nem volt náluk bankszámlája, de most újat nyit internetbankon vagy mobilalkalmazáson keresztül, amelyhez bankkártyát is igényel. Ám, ha az ügyfél két éven belül megszünteti a számlát, akkor vissza kell fizetnie a kezdeti 30 ezer forintos jóváírást.

Luxury,Served,Evening,Banquet,At,Modern,Restaraunt
Az UniCreditnél a kártyabirtokos születésnapján százforintonként három forint jár vissza.
Fotó: Shutterstock

„Ezeken kívül minden banknál választható egy olyan számlatípus is, amelyre nem jár ugyan pénzjóváírás számlanyitáskor, hosszú távon azonban biztosan többet meg lehet vele spórolni, mint amennyit a számlanyitáskor ajándékba kapna” – hívta fel a figyelmet érdeklődésünkre Gergely Péter, a Biztos Döntés pénzügyi szakértője. „Ez pedig az alapszámla. Esetében ugyanis törvényi előírás, hogy a havi kettő, összesen legfeljebb 150 ezer forint értékű ATM-es készpénzfelvételért, 4 eseti vagy rendszeres átutalásért – összesen legfeljebb havi 100 ezer forint értékben –, a havi számlavezetésért, a bankkártya éves díjáért, a bankkártyás vásárlásért, a készpénz befizetéséért és a csoportos beszedésért összesen a bruttó 0,5 százalékánál magasabb díj nem számítható fel. Ez a banki díj 2024-ben havi 1334 forint lesz, ami igen alacsony összeg ennyi tranzakció után.”

Hitelkártyás kedvezmények Magyarországon

„A boltokban megszokott vásárlási kedvezmények a hitelkártyás vásárlások utáni pénzvisszatérítésekkel még tovább fokozhatók” – mutatott rá Gergely Péter. Néhány példa, a teljesség igénye nélkül. Az UniCredit Bank hitelkártya-használathoz kapcsolódó akciója keretében minden elköltött 100 forint után 1 forint jár vissza, de a visszatérítésnek van egy felső összeghatára. Kártyatípustól függően ez az összeg havi 2500 vagy 4 ezer forint lehet. A pénzvisszatérítés azonban csak abban az esetben jár, ha az adott havi elszámolási időszakban minimum három sikeres vásárlást hajtott végre a kártyabirtokos, legalább 20 ezer forint összértékben – figyelmeztetett a szakember. Majd azt is hozzátette: „A kártyabirtokos születésnapján 100 forintonként 3 forint jár vissza.”

A CIB Bank CIB Optimum Hitelkártyája 1 százalékos visszatérítést nyújt minden vásárlás után. Ezenfelül egy kiválasztott üzletkategóriában 3 százalékos visszatérítés jár az alábbiak közül: elektronika, szórakozás-kultúra, utazás, ruházat, szépségápolás-egészség. A pénzvisszatérítés összege negyedévente legfeljebb 7500 forint lehet, de a kártya Gold változatánál a felső határ 12 500 forint.

Az MBH Bank GO! hitelkártyája abban az üzletkategóriában ad 3 százalékos pénzvisszatérítést az alábbiak közül, amelyben az adott hónapban a legtöbbet költötte a hitelkártya birtokosa: szórakozás, tömegközlekedés, benzinkút, elektronikai áruházak, ruházat, nyaralás, drogériák, lakberendezés, barkácseszközök és kerti szerszámok. 

Car,Refueling,On,The,Petrol,Station
Az üzemanyag-tankolás árából is visszatéríthet a bank. Fotó: Shutterstock

A többi vásárlásra 1 százalékos visszatérítés jár. A visszatérítés összege havonta legfeljebb 5 ezer forint lehet.

A K&H Bank Mastercard hitelkártyája üzemanyag és utazás kategóriában 2 százalékos, élelmiszer, kultúra, divat kategóriában pedig 1 százalékos visszatérítést kínál minden olyan hónapban, amikor a kártyabirtokos legalább 20 ezer forint összértékben költött a hitelkártyájával. A havi pénzvisszatérítés felső határa ez esetben 4 ezer forint.

Kuponos, jutányos akciók három banknál is

„Az Erste Banknál Moneyback néven, az OTP Banknál pedig Kedvezményprogram néven fut egy-egy olyan program, amelynél a hitelintézet minden bankkártyás (tehát nem csak hitelkártyás) ügyfelét a kereskedőknél beváltható elektronikus kuponok várják a mobilapplikációban” – említette ezt a cseppet sem közismert kedvezményt Gergely Péter, aki utána rögtön megjegyezte: „Az OTP Bank esetében a kuponok az internetbankban is elérhetők, s mintegy 2–5 százalék közötti vásárlási kedvezményt kínálnak átlagosan, de ennél nagyobb kedvezmény is elérhető. 

A kuponok ingyenesek és a néhány hetes használati időn belül többször is felhasználhatók. 

Arra kell csak figyelni, hogy az első használat előtt aktiválni kell őket. A visszatérítés összege az Erste Banknál akár 30 ezer forint is lehet, az OTP Banknál pedig korlátlan. A kuponok a rajtuk szereplő feltételek szerint, bolti vásárlás vagy internetes vásárlás során válthatók be.