Ahogy korábban beszámoltunk róla, több helyen is elmozdult az M30-as autópálya szerkezete a 38-as kilométerénél, Szikszó térségben, emiatt a burkolaton repedések jelentek meg. A balesetveszély elhárítása érdekében az üzemeltető Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF) úgy döntött, hogy a pályát mindkét irányban, teljes szélességében lezárja.

IMG_668220210621 Miskolc
fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország

Az M30 autópálya Miskolcot elkerülő szakasza20210621 Miskolcfotó: Vajda János VJ Észak-MagyarországAz M30 autópálya Miskolcot elkerülő szakasza
Fotó: Vajda János

Az Útinform legfrissebb tájékoztatása szerint a korlátozás

a 33-as jelű Miskolc-észak és a 40-es jelű Szikszó-csomópont között február 17-től augusztus 17-ig tart mindkét irányba, tehát legalább fél évig nem közlekedhetnek az autósok ezen a szakaszon.

A hírt a Világgazdaságnak Szimicsku László, az MKIF kommunikációs igazgatója is megerősítette, hozzátéve, hogy üzemeltetőként ameddig lehetett, fenntartották a forgalmat, de olyan mértékű lett az elmozdulás, hogy nem maradt más választásuk, mint a teljes zárás.

Egy 100-150 méter széles részen van megsüllyedve a pálya, ami a szerkezetének az elmozdulásából adódik. Ez utóbbi pedig 10-12 méter földalap

árulta el Szimicsku. Kiemelte, hogy most hosszú hónapokig szinte biztosan nem lehet majd közlekedni a lezárt szakaszon, mivel az is lehet, hogy a teljes szerkezetet újra kell építeni. Ugyanakkor leszögezte, sem beruházóként, sem kivitelezőként az MKIF nem vett részt a projektben, ezért annyit tudtak tenni, hogy a beruházó magyar államnak jelezték a problémát.

A Strabag már megkapta a felszólítólevelet az államtól

Az M30-as autópályát kevesebb mint két és fél éve, 2021 októberében adták át a forgalomnak. A 2018 márciusában indult beruházás összköltsége 200 milliárd forintot tett ki, amellyel az előző uniós ciklus egyik legnagyobb összegű projektje volt.

A teljes beruházást három részre osztotta a kiíró NIF, a most problémás, 10,4 kilométeres Miskolc és Szikszó közötti szakaszt nem más, mint

a Strabag Építő Kft. és a Strabag AG konzorciuma nyerte el 39,4 milliárdért. 

A beruházó magyar állam már fel is szólította a vállalatot, hogy az ütemtervnek megfelelően végezze el a garanciális helyreállítási munkálatokat.

Nagy kérdés azonban, hogy teljesíti-e a cég a levélben megfogalmazott követelményeket, információink szerint ugyanis az osztrák cég előre nem látható okokkal, így a talajvíz mozgásával magyarázta az autópálya szerkezetében történt elmozdulást. 

Kerestük kérdéseinkkel az Építési és Közlekedési Minisztériumot és a Strabagot is, hogy megtudjuk, mivel magyarázzák a szerkezeti problémákat, ki állja a helyreállítás költségeit, és hogy a kivitelező teljesíti-e az állam levelében megfogalmazott követelményeket. 

Frissítés ezt közölte a Strabag

Megkeresésünkre azt írta az osztrák cég, hogy az M30 autópálya Miskolc-Tornyosnémeti közötti „A” építési szakaszát (30+100 - 40+500 km szelvények között) kivitelező STRABAG projektigazgatóság és az Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelőd NIF Nemzeti Infrastruktúra Zrt.) között fennálló szerződésük értelmében

 hivatalos nyilatkozatot a megrendelő adhat, a tárgyi projekt kapcsán nem áll módunkban közvetlen válaszolni Önnek.

Megkeresésünket pedig továbbították a szerződésük szerint az Építési és Közlekedési Minisztérium részére választervezetükkel együtt.

Folynak a vizsgálatok a minisztérium szerint

A szaktárca kérdéseinkre azt közölte, hogy az M30-as autópálya szerkezeti problémájának okát a vállalkozási szerződéses feltételek szerint a kivitelezőnek kell feltárnia, ezért a jótállási hiba bejelentése a kivitelező felé megtörtént.

Annak kivizsgálása releváns szakértők bevonásával jelenleg is zajlik.

Ugyanakkor jelezték, hogy a munkaterületre történő felvonulás idejét, és a lezárás időtartamát a helyreállítási tervek birtokában, kizárólag a hiba okának feltárását követően tudják meghatározni.