Itt a fordulat, megkezdődtek a lakásépítések Magyarországon – összegezte az Újház Zrt. közleményében a februárban lezajlott rendkívüli jelenséget, a hosszú idő után először tapasztalt forgalomnövekedést, ami összes építőanyag szegmensben kimutatható.

© Cseh Gábor20230228 Szombathely

Építőanyag körkép
Bizonytalanságot hozott az új esztendő az építőipar szereplői számára. A kínálati oldal rendeződni látszik, a kereslet azonban csökken - az általunk megkérdezett szakemberek szerint sokan kivárnak és nem vágnak bele új beruházásba. 

Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Képen: Targoncával pakolják a cserepeket
Trendforduló kezdetére utalnak a jelek. 
Fotó: Cseh Gábor


Számottevő mértékben nőtt az értékesítési volumen az előző évhez képest, amire 2022 novembere óta nem volt példa, de 

a hurráoptimizmus még nem indokolt, hiszen jelentősen el vagyunk maradva a 2022-es szintektől

– értékelte az eredményeket Juhász Attila, az Újház igazgatóságának elnöke hozzátéve, hogy bíznak benne, hogy igazi trendfordulóról van szó. 

2024 februárjában növekedésnek indult 

A legnagyobb hazai építőanyag forgalmazó hálózat,  az Újház Zrt. saját adataira hivatkozva közzétett bejelentése szerint 

februárban az összes eladott építőanyag mennyisége 14,9 százalékkal nőtt,

miközben ugyanez az érték 2023 utolsó negyedévében még 21 százalékos csökkenést mutatott 2022 azonos időszakához képest. 

Új építések pörgetik a keresletet

Nem szabad túlértékelni egyetlen hónap adatait, de 

több tényező is azt mutatja, hogy elkezdődött a kilábalás

 – mondja Juhász Attila, az Újház Zrt. elnöke. Ilyen tényező, hogy egyszerre több, sőt szinte az összes árucsoportban megindult a növekedés.

© Cseh Gábor20230228 Szombathely

Építőanyag körkép
Bizonytalanságot hozott az új esztendő az építőipar szereplői számára. A kínálati oldal rendeződni látszik, a kereslet azonban csökken - az általunk megkérdezett szakemberek szerint sokan kivárnak és nem vágnak bele új beruházásba. 

Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Képen: Cserepek a raklapokon
Az építések első fázisában használt anyagokból sokkal több fogy. 
Fotó:  Cseh Gábor

Kifejezetten jó jel, hogy lendületes növekedésnek indult a szerkezetépítési szegmens, ahol mennyiségben februárban 27,7 százalékos növekedés mutatkozott, szemben a 2023 utolsó negyedévi 43,5 százalékos visszaeséssel. 

Ezen belül 

  • az égetett falazóelemek, a tégla forgalma 44,9 százalékkal, 
  • a beton zsalukövek forgalma pedig 69 százalékkal emelkedett. 

A számok azért adnak okot a bizakodásra, mert ezeket az építkezések első fázisában vásárolják, így várható, hogy ezt követni fogja a többi termékkör forgalma is. 

A kereslet élénkülése miatt 

az elmúlt hetekben a legjelentősebb kerámia falazóanyag gyártó cégek folyamatosan indítják újra a korábban leállított gyártó üzemeiket.

Meglepően jól fogynak a hőszigetelők

Átlagosan 20 százalékos mennyiségi növekedést regisztrált a hőszigetelő anyagok forgalmában is az Újház, ami azért meglepő, mert sokan várnak egy energiahatékonyságot célzó lakossági támogatásra. 

Az, hogy a forgalom a kivárás ellenére is emelkedni tudott arra mutat, hogy egy ilyen állami program komoly lendületet adna az építőiparnak

– mondja Juhász Attila. 

Otthonfelújítási program: tavaszra várják a bejelentést

Fékezi az építőanyag-keresletet a lakossági kivárás, ezért is mielőbb el kell dőlnie, hogy lesz vagy nem lesz állami támogatási program az otthonok felújítására, hogy annak tudatában léphessenek az érintettek. A piaci szereplők szerint a kormány látja a mélypontot, és szándékában áll lépni, erre a reményeik szerint tavasszal kerülhet sor.

A fő termékcsoportok közül kizárólag a szárazépítészetnél ,jellemzően a gipszkartonok és tartozékaiknál mutatkozott még mindig visszaesés, de itt a bázisadatok sem voltak olyan rosszak, mivel lakásátalakítások és -felújítások azért 2023-ban is zajlottak.

A fordulatot inkább az év második felére várták a piacon.

Csakhogy

  • az építőanyagárak a megelőző év azonos időszakához képest átlagosan 5 százalékkal alacsonyabbak,
  •  az építési hitelek kamatai 6 százalék körüli szintre csökkentek, 
  • a reálkeresetek növekednek, 
  • és megjelent a színen a mint új ösztönző. 

Most úgy fest, hogy a lakásépítések és felújítások terén gyorsabban jött a változás, azt egyelőre csak reméli az Újház Zrt. igazgatóságának elnöke, hogy a pozitív piaci tendencia továbbra is megmarad.