Magyar gazdaság

Fontos dátumot jelöltek ki Győrben – közös javaslattal állt elő az Audi-vezér és a szakszervezet elnöke a bértárgyaláson

Michael Breme, az Audi Hungaria Zrt. igazgatósági elnöke, illetve Háromi László, az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) vezetője javaslatára a felek úgy döntöttek, hogy zárt ajtók mögött folytatják a bértárgyalásokat a győri autóipari vállalatnál. Az AHFSZ képviselői a héten arra kaptak felhatalmazást, hogy az április 15-i bizalmi értekezletig a lehető legjobb ajánlatot érjék el a munkáltatói oldallal történt egyeztetések során. A bérfejlesztési és juttatási csomagajánlat fényében határoznak majd a további szükséges, vagy lehetséges lépésekről.

Közös javaslattal állt elő Michael Breme, a győri Audi Hungaria Zrt. igazgatósági elnöke, valamint Háromi László, az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) vezetője: a felek úgy döntöttek, hogy zárt ajtók mögött folytatják a bértárgyalásokat – számolt be róla a 12 ezer főt foglalkoztató autóipari vállalat érdekképviseleti szervezete. Közleményükben jelzik: az AHFSZ képviselői a héten arra kaptak felhatalmazást, hogy az április 15-i bizalmi értekezletig a lehető legjobb ajánlatot érjék el a munkáltatói oldallal történt egyeztetések során. Hozzátették: az így elért bérfejlesztési és juttatási csomagajánlatról, továbbá az ezt követő szükséges, vagy lehetséges lépésekről a bizalmi értekezlet fog dönteni. Azt is írták, a hét minden napját kihasználja mostantól a két delegáció, hogy minél előbb megszülessen a megállapodás.

20231107 GyőrAudi Hungaria 30 éves jubileumi rendezvény  az új elektromos motorgeneráció (PPE) sorozatgyártásának ünnepélyes elindítása, Fotó: Csapó Balázs CSBKisalföld
Döntöttek Győrben: zárt ajtók mögött folytatják a bértárgyalásokat az Audi Hungariánál /Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld

Mi történt a győri Audinál zajló bértárgyalások során?

A tárgyalásokat a szakszervezet úgy folytatta, hogy az utolsó bérkövetelést tartotta aktuálisnak.

Az Audi Hungaria legutóbb március 25-én rukkolt elő bérajánlattal. Ennek a részletei: 

18 hónapos bérmegállapodás (2024. április 1-jétől 2025. szeptember 30-ig) 

  • 2024. április 1-jétől: 6 százalékos alapbéremelés,
  • 2025. április 1-jétől: 1,6 százalékos alapbéremelés.

Egyszeri kifizetésként

  • 2024-ben bruttó 350 ezer forint, a júniusi bérrel júliusban kifizetve,
  • 2025-ben bruttó 200 ezer forint, a júniusi bérrel júliusban kifizetve.

Választható béren kívüli juttatás

  • a 2025-ös és 2026-os évre 500 ezer forint.

A lojalitási bónusz összegét a munkáltató a 2023. évi bérmegállapodásban rögzítettek alapján kívánja biztosítani, kiegészítve a 31. és 32. évre vonatkozóan. Ennek összege 43 500 forint.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet ezzel szemben kétéves bérmegállapodásban gondolkodik:

  • 2024. április 1-jétől 9,5 százalékos,
  • 2025. április 1-jétől 4 százalékos,
  • 2025. október 1-jétől 3 százalékos alapbéremelésre tart igényt.

Egyszeri kifizetésként

  • 2024-ben bruttó 500 ezer forintot (a júniusi bérrel júliusban kifizetve),
  • 2025-ben bruttó 500 ezer forintot (a júniusi bérrel júliusban kifizetve) szeretne.

Választható béren kívüli juttatásként

  • a 2025-ös és 2026-os évre 500 ezer forintot jelölt meg.

A lojalitási bónuszt

a jelenlegi kondíciók megőrzése mellett, a 31. évtől, a kollektív szerződés részeként, határozatlan időre rögzítenék. Ennek mértéke a 31. évtől kezdődően, minden további hónapban 45 000 forint.

Felvették a kapcsolatot a németek kollégákkal is

Az AHFSZ korábban közölte, hogy az áprilist megelőző bértárgyalási fordulók alkalmával a munkáltatói oldal nem volt képes az érdemi kompromisszumokra, és szerintük ezért volt szükség, hogy a megbeszéléseken Michael Breme is részt vegyen. Hangsúlyozták: ha a győri Audi-vezér bevonása sem vezet eredményre, tovább kell menniük az eszkalációban, és bevonni a németországi igazgatókat is. Az IG Metal németországi szakszervezet kollégáival már felvették a kapcsolatot.

 

audi hungaria fizetésemelés bérmegállapodás Audi Hungária Független Szakszervezet bértárgyalások
Kapcsolódó cikkek