Magyar gazdaság

Nincs érvényes bérmegállapodás Győrben, már az Audi-vezért is bevonták a tárgyalásokba

Lejárt a korábban érvényben lévő bérmegállapodás, ráadásul továbbra sincs egyezség az Audi Hungaria Zrt. és a dolgozóinak a szakszervezete között. A munkavállalói oldal kérésére immár a győri autóipari vállalat nemrégiben kinevezett vezetőjét is bevonták. Michael Breme kijelentette, elismeri az érdekképviselet konstruktivitását, megállapodásra való törekvését, azonban a tárgyalássorozat során jelentős változás lépett be a cég mozgásterét illetően: a németországi vezetés erősen befolyásolta a döntéseiket, és rontotta a bérajánlataik minőségét.

„2024. április 1-jétől nincs érvényes bérmegállapodás az Audi Hungariánál. Ezzel kétségtelenül egy új időszak kezdődött a bértárgyalásban” – írja közleményében az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ). Hozzátették: a megbeszéléseket ugyan folytatják, de az egyeztetésbe immár behívták az Audi Hungaria Zrt. legfőbb döntéshozóját, a 12 ezer főt foglalkoztató győri autóipari vállalat igazgatóságának élére nemrég kinevezett Michael Breme urat. 

Győr, 2023. november 7.
Az új generációs elektromos motorokat gyártó üzem a sorozatgyártás elindítása napján Győrben, az Audi Hungaria Zrt.-nél 2023. november 7-én.
MTI/Bodnár BoglárkaGyőr, 2023. november 7.Az új generációs elektromos motorokat gyártó üzem a sorozatgyártás elindítása napján Győrben, az Audi Hungaria Zrt.-nél 2023. november 7-én.MTI/Bodnár Boglárka
Továbbra sincs érvényes bérmegállapodás Győrben, már az Audi-vezért is bevonták a tárgyalásokba / Fotó: Bodnár Boglárka

Audi Hungaria: az utolsó bérkövetelését tartja aktuálisnak a szakszervezet

A szakszervezet beszámolójában úgy fogalmaz, hogy a munkáltatói oldal „érthetetlen és szakmaiatlan csapongásaival” kizárólag a kollégák elégedetlenségét és felháborodását érte el. A tárgyalásokat az AHFSZ úgy folytatja, hogy az utolsó bérkövetelést tartja továbbra is aktuálisnak.

Az Audi Hungaria március 25-én átadott bérajánlatának részletei: 

18 hónapos bérmegállapodás (2024. április 1-jétől 2025. szeptember 30-ig) 

  • 2024. április 1-jétől: 6 százalékos alapbéremelés,
  • 2025. április 1-jétől: 1,6 százalékos alapbéremelés.

Egyszeri kifizetésként

  • 2024-ben bruttó 350 ezer forint, a júniusi bérrel júliusban kifizetve,
  • 2025-ben bruttó 200 ezer forint, a júniusi bérrel júliusban kifizetve.

Választható béren kívüli juttatás

  • a 2025-ös és 2026-os évre 500 ezer forint.

A lojalitási bónusz összegét a munkáltató a 2023. évi bérmegállapodásban rögzítettek alapján kívánja biztosítani, kiegészítve a 31. és 32. évre vonatkozóan. Ennek összege 43 500 forint.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet ezzel szemben kétéves bérmegállapodásban gondolkodik:

  • 2024. április 1-jétől 9,5 százalékos,
  • 2025. április 1-jétől 4 százalékos,
  • 2025. október 1-jétől 3 százalékos alapbéremelésre tart igényt.

Egyszeri kifizetésként

  • 2024-ben bruttó 500 ezer forintot (a júniusi bérrel júliusban kifizetve),
  • 2025-ben bruttó 500 ezer forintot (a júniusi bérrel júliusban kifizetve) szeretne.

Választható béren kívüli juttatásként

  • a 2025-ös és 2026-os évre 500 ezer forintot jelölt meg.

A lojalitási bónuszt

a jelenlegi kondíciók megőrzése mellett, a 31. évtől, a kollektív szerződés részeként, határozatlan időre rögzítenék. Ennek mértéke a 31. évtől kezdődően, minden további hónapban 45 000 forint.

Sztrájkbizottság felállítását fontolgatja az AHFSZ

Az AHFSZ bizalmi testülete április 15-én értekezik legközelebb, és akkor dönt a további szükséges lépésekről – akár sztrájkbizottság felállításáról is – írják.

Az érdekképviselet egyúttal a győri vállalat tudtára adta, hogy az elmúlt bértárgyalási fordulók alkalmával a munkáltatói oldal nem volt képes az érdemi kompromisszumokra, és szerintük ezért volt szükség az igazgatósági elnök személyes jelenlétére. Hangsúlyozzák: ha Breme bevonása sem vezet eredményre, tovább kell menniük az eszkalációban, és bevonni a németországi igazgatókat is. Az IG Metal németországi szakszervezet kollégáival éppen ezért már felvették a kapcsolatot.

A németországi vezetés miatt romlott a bérajánlatok minősége a győri Audinál

A szakszervezet közlése szerint Michael Breme kijelentette, elismeri a munkavállalói oldal konstruktivitását, megállapodásra való törekvését, azonban a tárgyalássorozat során jelentős változás lépett be a munkáltatói delegáció mozgásterét illetően: 

A németországi vezetés erősen befolyásolta a döntéseiket és rontotta a bérajánlataik minőségét.

A győri Audi-vezér arra is rávilágított, hogy az ajánlataikkal vissza akarják szerezni a versenyképességüket a konszernen belül. 

A következő bértárgyalási forduló Breme kérésére április 8-án lesz. Az Audi Hungaria Zrt. ekkor a lehető legjobb ajánlattal szeretne előrukkolni. A cégvezető rámutatott: a bértárgyalásokat ezúttal is csak helyben tudják megoldani, a németországi vezetés ugyanis nem kíván részt venni benne – csakúgy, mint az elmúlt évben.

 

audi hungaria fizetésemelés bérmegállapodás Audi Hungária Független Szakszervezet bértárgyalások
Kapcsolódó cikkek