
Gerendai Károlyék behúztak egy két Michelin-csillagos éttermet is
„Most egy olyan modellt építünk, amely lehetőség szerint nemcsak szakmailag, de üzletileg is sikeres lesz, akár régiós szinten is” – nyilatkozta Gerendai Károly üzletember, akiről nemrégiben a Világgazdaság is megírta, hogy Rácz Jenő Michelin-csillagos séffel nyit exkluzív környezetben körpanorámás éttermet a Balatonnál. A folyamatok összehangolásához a Costes csoport új menedzsmentet épít, ennek élén a külföldről hazacsábított Tóth-Harsányi Kornél áll, aki olyan nemzetközi cégeket is sikeresen megreformált, mint a Hard Rock International hálózat vagy a Royal Caribbean International amerikai luxushajó-vállalat. Tóth-Harsányi tulajdonosként is beszállt a társaságba.

Gerendai Károly: van még igény a hagyományőrző, jó minőségű vendéglátásra
A fine dining mellett
- egy kultikus kifőzdével,
- a már említett balatoni gasztrovállalkozással,
- egy belvárosi bisztróval és
- egy itthon még kuriózumnak számító új szórakoztató egységgel diverzifikálja portfólióját.
Ehhez jön még a nemzetközi terjeszkedés terve – írja a Forbes.
A lap felidézi, hogy Gerendaiék beszálltak a MÁK étterembe, melyben 50 százalékos részesedést vásároltak. De
nemcsak ezzel szélesítik a palettájukat, hanem augusztustól Magyarország egyetlen vidéki két Michelin-csillagos helyével, a Platánnal is.
A tatai csúcséttermet átveszik az eddigi üzemeltető anyacégtől, a folyatásban a létesítmény mindennapjaiért pedig egy, a Costes csoport többségi tulajdonában lévő, erre alapított vállalkozás felel majd. A konyha szakmai irányítását továbbra is Pesti István végzi, aki a MÁK séfjéhez, Mizsei Jánoshoz hasonlóan tulajdonrészt is kap.
Emellett Gerendaiék beszálltak a Kádár Étkezdébe és Kismezőbe is, úgy nyilatkozott, hogy nézeget tovább. „Azt látom, hogy az árérzékenyvonalon van még igény a hagyományőrző, jó minőségű vendéglátásra” – indokolta meg a terveit.
A Covid idején egymilliárd forintot buktak, most 800 millióból beruháznak
A cikk emlékeztet: 2020 márciusában beütött a Covid, és egy csapásra megszűnt minden bevételük, miközben a cégcsoport egyetlen embert sem küldött el,
a Gerendai Károly vezette vállalkozás pedig legalább egymilliárd forintot bukott.
Két évvel később, 2022 novemberében még egy komoly pofont kaptak, amikor a hozzájuk tartozó Costes Downtown elveszítette a Michelin-csillagát.
Míg októberben még csúcsnak számító 87 millió forintos forgalommal zártak, decemberben, a vendéglátás hagyományosan legerősebb hónapjában, a csillag hiányában ez 32 millióra apadt. Közben a költségeik alig csökkentek, így januárban már több mint húszmilliós veszteségük volt – mutat rá a Forbes.
Nemzetközi együttműködések már vannak, Tóth-Harsányi külföldi kapcsolataira alapozva a céget megbízták egy koncepciófejlesztésre és üzemeltetésre. Az Oceaya-projekt mögött egy amerikai befektető áll, nyáron a mediterrán vidéken, télen Abu-Dzabiban vagy Dubajban építik majd fel a vízen úszó, elemekből összeszerelhető éttermet és beachklubot.
A fejlesztések közül kiemelkedik a Vibe Budapest nevű étterem és szórakozóhely, melyet október végén terveznek megnyitni 800 millió forintos beruházás eredményeként. Ezzel kapcsolatban Gerendai azt mondta: „A Moulin Rouge és Orfeum-típusú helyekhez tudnám hasonlítani, ahol az emberek egyszerre szórakoznak és jókat esznek.”



