BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Turkey fattening

Karácsonyi pulyka: növekvő idei termelés kontra madárinfluenza

Biztató jeleket tapasztalhattak az idei első kilenc hónapban a hazai pulykapiaci szereplők, hiszen hosszú idő után növekedett a termelés, és a növekvő húsfogyasztáson belül a baromfi vezető helye stabil. A madárinfluenza azonban a pulyka termelését is érintheti, és a fogyasztás csökkenése is tart még.

Itthon továbbra is csökken a kereslet a pulykahús iránt, de az idei első kilenc hónap hosszú idő után ismét termelésnövekedést mutatott. A Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Magyar Pulykaszövetség is pozitív trendeket előrevetítő globális hatásokról számolt be. A világ húsfogyasztása ugyanis folyamatosan növekszik, a jelenlegi mennyiség csaknem ötszöröse az 1960-as értéknek. A világélelmezésben a baromfihús 2019-ben vette át az elsőséget a sertéshústól, és azóta is megkérdőjelezhetetlen a szerepe, a pulyka viszont itthon egyelőre kevésbé keresett.

Turkey fattening, pulyka
Az első három negyedévben nőtt itthon a pulyka termelése / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Nemzetközi kitekintésként érdemes a Clay Burrows, az Aviagen Turkey Ltd. ügyvezető igazgató által gyűjtött adatokat megvizsgálni, amelyek szerint a világ pulykahús-előállításának közel fele az Egyesült Államokban történik, azonban az elmúlt években az itt telepített állományok mennyisége csökkent – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a BTT elnök-igazgatója. Eközben Oroszországban, valamint az észak-afrikai országokban nő a termelés. Európában Franciaország termelése 2017 óta 15 millió egyeddel csökkent, de Németország, az Egyesült Királyság és Olaszország termelése is jelentősen visszaesett. A látványos csökkenés a Covid–19-járvány évében kezdődött a HoReCa szektor szűkülése miatt, ezen felül pedig 

  • a madárinfluenza-járvány, illetve 
  • egyes uniós tagországok állatvédelmi nyomása, és 
  • a csökkenő fogyasztási értékek is 

is hozzájárultak ehhez.

Ha pulyka, akkor USA

A világ legnagyobb pulykafogyasztó nemzete továbbra is az USA: 2023-ban az éves egy főre jutó fogyasztás 6,7 kilogramm volt, ez érték maradt 2024-ben is. A magyar pulykahúsfogyasztás korábban a világ élvonalába tartozott, jó ideje pedig az EU-átlag mennyiségére (3,7 kilogrammra) csökkent.

Magyarországon a pulyka élőállat-termelésünk nagyobb a hazai vágott mennyiségeknél, aminek részben a vágási kapacitások szűkülése az oka, részben pedig a nevelő- és hizlalótelepek elhelyezkedése. Ezek jelentős része ugyanis a Dunántúlon található, ahol jelenleg nem működik meghatározó vágóüzem.

Párhuzamosan az USA és az EU fogyasztásával, 2022-ig több nagy piacunkon is a fogyasztás csökkenése volt megfigyelhető, addig 10 százalék körüli mértékben. A hazai szakmai szervezetek szerint ugyanakkor biztató tény, hogy 2023 már több régióban növekedést mutatott. Csorbai Attila úgy véli: 

ezt a pulykának a sertéshez képesti jobb imázsa, esetleg vallási kérdések okozhatták, de szerepet játszik az is, hogy a pulykatermékeknél is látszik elmozdulás a feldolgozottsági fok növelése irányába. 

A BTT elnök-igazgatója szerint a mindennapos húsfogyasztásban a pulykának nem a csirke, hanem a sertés- és a marhahús a versenytársa, és ez így van a feldolgozott és továbbfeldolgozott termékeknél is. Biztató, hogy az idei hazai felvásárlás a 44. hétig számolva 2626 tonnával meghaladja az előző év hasonló időszakában mért mennyiséget. Az azóta bekövetkezett madárinfluenza-kitörések azonban ezt a trendet megtörhetik.

Madárinfluenza: veszélyben a libamáj és a kacsamáj?
Drasztikus intézkedéseket hozott az országos főállatorvos az idén az eddigieknél is súlyosabbnak tűnő madárinfluenza-járvány megfékezésére. A madárinfluenza és a piaci helyzet pedig azt valószínűsíti, hogy a főként a májáért termelt hízott liba és kacsa mennyiségét visszafogják a víziszárnyas-hizlalók.

 

Kulcskérdés a takarmány

Az állattenyésztési ágazatra általában is igaz, ami a pulykahizlalásra, vagyis hogy a termelési költségekben nagy súllyal szereplő takarmányárakban idén nem volt jelentős változás. A BTT szerint azonban a főbb takarmány-összetevők árváltozásai és a forint elmúlt hetekben történt gyengülése alapján nem valószínűsíthető, hogy a viszonylag kedvező takarmányárak hosszabb távon változatlanok maradnak. A takarmányköltségek valószínűsíthető emelkedése mellett a kukorica toxintartalma miatt az alapanyagok miniőségi ellenőrzésére is nagyobb erőforrásokat kell mozgósítani.

Az élőpulyka felvásárlási átlagára itthon stabilnak mondható, és a keresleti piac várhatóan ez a helyzet marad a következő időszakban is. 

Ezek alapján pedig a BTT szerint elmondható: sok nehéz év után a termelők ismét megláthatták, hogy érdemes pulykát tartani. A nagy kérdés a madárinfluenza, amelynek közvetlen és közvetett hatásait mindig jobban megszenvedi egy hosszú hizlalási idejű madár, mint a pulyka is.

A Magyar Pulykaszövetség szerint az export a jövőben is az ágazat egyik fő növekedési potenciálja lehet, így többek között a dél-kelet-ázsiai piacokat is célozzák. Potenciális felvevőpiacok lehetnek a muszlim országok is, hiszen a vallási előírások tiltják a sertéshús fogyasztást, ugyanakkor hatalmas és folyamatosan növekvő fogyasztói bázisról van szó.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.