
Karácsonyi pulyka: növekvő idei termelés kontra madárinfluenza
Itthon továbbra is csökken a kereslet a pulykahús iránt, de az idei első kilenc hónap hosszú idő után ismét termelésnövekedést mutatott. A Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Magyar Pulykaszövetség is pozitív trendeket előrevetítő globális hatásokról számolt be. A világ húsfogyasztása ugyanis folyamatosan növekszik, a jelenlegi mennyiség csaknem ötszöröse az 1960-as értéknek. A világélelmezésben a baromfihús 2019-ben vette át az elsőséget a sertéshústól, és azóta is megkérdőjelezhetetlen a szerepe, a pulyka viszont itthon egyelőre kevésbé keresett.

Nemzetközi kitekintésként érdemes a Clay Burrows, az Aviagen Turkey Ltd. ügyvezető igazgató által gyűjtött adatokat megvizsgálni, amelyek szerint a világ pulykahús-előállításának közel fele az Egyesült Államokban történik, azonban az elmúlt években az itt telepített állományok mennyisége csökkent – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a BTT elnök-igazgatója. Eközben Oroszországban, valamint az észak-afrikai országokban nő a termelés. Európában Franciaország termelése 2017 óta 15 millió egyeddel csökkent, de Németország, az Egyesült Királyság és Olaszország termelése is jelentősen visszaesett. A látványos csökkenés a Covid–19-járvány évében kezdődött a HoReCa szektor szűkülése miatt, ezen felül pedig
- a madárinfluenza-járvány, illetve
- egyes uniós tagországok állatvédelmi nyomása, és
- a csökkenő fogyasztási értékek is
is hozzájárultak ehhez.
Ha pulyka, akkor USA
A világ legnagyobb pulykafogyasztó nemzete továbbra is az USA: 2023-ban az éves egy főre jutó fogyasztás 6,7 kilogramm volt, ez érték maradt 2024-ben is. A magyar pulykahúsfogyasztás korábban a világ élvonalába tartozott, jó ideje pedig az EU-átlag mennyiségére (3,7 kilogrammra) csökkent.
Magyarországon a pulyka élőállat-termelésünk nagyobb a hazai vágott mennyiségeknél, aminek részben a vágási kapacitások szűkülése az oka, részben pedig a nevelő- és hizlalótelepek elhelyezkedése. Ezek jelentős része ugyanis a Dunántúlon található, ahol jelenleg nem működik meghatározó vágóüzem.
Párhuzamosan az USA és az EU fogyasztásával, 2022-ig több nagy piacunkon is a fogyasztás csökkenése volt megfigyelhető, addig 10 százalék körüli mértékben. A hazai szakmai szervezetek szerint ugyanakkor biztató tény, hogy 2023 már több régióban növekedést mutatott. Csorbai Attila úgy véli:
ezt a pulykának a sertéshez képesti jobb imázsa, esetleg vallási kérdések okozhatták, de szerepet játszik az is, hogy a pulykatermékeknél is látszik elmozdulás a feldolgozottsági fok növelése irányába.
A BTT elnök-igazgatója szerint a mindennapos húsfogyasztásban a pulykának nem a csirke, hanem a sertés- és a marhahús a versenytársa, és ez így van a feldolgozott és továbbfeldolgozott termékeknél is. Biztató, hogy az idei hazai felvásárlás a 44. hétig számolva 2626 tonnával meghaladja az előző év hasonló időszakában mért mennyiséget. Az azóta bekövetkezett madárinfluenza-kitörések azonban ezt a trendet megtörhetik.
Madárinfluenza: veszélyben a libamáj és a kacsamáj?
Drasztikus intézkedéseket hozott az országos főállatorvos az idén az eddigieknél is súlyosabbnak tűnő madárinfluenza-járvány megfékezésére. A madárinfluenza és a piaci helyzet pedig azt valószínűsíti, hogy a főként a májáért termelt hízott liba és kacsa mennyiségét visszafogják a víziszárnyas-hizlalók.
Kulcskérdés a takarmány
Az állattenyésztési ágazatra általában is igaz, ami a pulykahizlalásra, vagyis hogy a termelési költségekben nagy súllyal szereplő takarmányárakban idén nem volt jelentős változás. A BTT szerint azonban a főbb takarmány-összetevők árváltozásai és a forint elmúlt hetekben történt gyengülése alapján nem valószínűsíthető, hogy a viszonylag kedvező takarmányárak hosszabb távon változatlanok maradnak. A takarmányköltségek valószínűsíthető emelkedése mellett a kukorica toxintartalma miatt az alapanyagok miniőségi ellenőrzésére is nagyobb erőforrásokat kell mozgósítani.
Az élőpulyka felvásárlási átlagára itthon stabilnak mondható, és a keresleti piac várhatóan ez a helyzet marad a következő időszakban is.
Ezek alapján pedig a BTT szerint elmondható: sok nehéz év után a termelők ismét megláthatták, hogy érdemes pulykát tartani. A nagy kérdés a madárinfluenza, amelynek közvetlen és közvetett hatásait mindig jobban megszenvedi egy hosszú hizlalási idejű madár, mint a pulyka is.
A Magyar Pulykaszövetség szerint az export a jövőben is az ágazat egyik fő növekedési potenciálja lehet, így többek között a dél-kelet-ázsiai piacokat is célozzák. Potenciális felvevőpiacok lehetnek a muszlim országok is, hiszen a vallási előírások tiltják a sertéshús fogyasztást, ugyanakkor hatalmas és folyamatosan növekvő fogyasztói bázisról van szó.
Ajánlott videók
