Itthon továbbra is csökken a kereslet a pulykahús iránt, de az idei első kilenc hónap hosszú idő után ismét termelésnövekedést mutatott. A Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Magyar Pulykaszövetség is pozitív trendeket előrevetítő globális hatásokról számolt be. A világ húsfogyasztása ugyanis folyamatosan növekszik, a jelenlegi mennyiség csaknem ötszöröse az 1960-as értéknek. A világélelmezésben a baromfihús 2019-ben vette át az elsőséget a sertéshústól, és azóta is megkérdőjelezhetetlen a szerepe, a pulyka viszont itthon egyelőre kevésbé keresett.
Nemzetközi kitekintésként érdemes a Clay Burrows, az Aviagen Turkey Ltd. ügyvezető igazgató által gyűjtött adatokat megvizsgálni, amelyek szerint a világ pulykahús-előállításának közel fele az Egyesült Államokban történik, azonban az elmúlt években az itt telepített állományok mennyisége csökkent – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a BTT elnök-igazgatója. Eközben Oroszországban, valamint az észak-afrikai országokban nő a termelés. Európában Franciaország termelése 2017 óta 15 millió egyeddel csökkent, de Németország, az Egyesült Királyság és Olaszország termelése is jelentősen visszaesett. A látványos csökkenés a Covid–19-járvány évében kezdődött a HoReCa szektor szűkülése miatt, ezen felül pedig
is hozzájárultak ehhez.
A világ legnagyobb pulykafogyasztó nemzete továbbra is az USA: 2023-ban az éves egy főre jutó fogyasztás 6,7 kilogramm volt, ez érték maradt 2024-ben is. A magyar pulykahúsfogyasztás korábban a világ élvonalába tartozott, jó ideje pedig az EU-átlag mennyiségére (3,7 kilogrammra) csökkent.
Magyarországon a pulyka élőállat-termelésünk nagyobb a hazai vágott mennyiségeknél, aminek részben a vágási kapacitások szűkülése az oka, részben pedig a nevelő- és hizlalótelepek elhelyezkedése. Ezek jelentős része ugyanis a Dunántúlon található, ahol jelenleg nem működik meghatározó vágóüzem.
Párhuzamosan az USA és az EU fogyasztásával, 2022-ig több nagy piacunkon is a fogyasztás csökkenése volt megfigyelhető, addig 10 százalék körüli mértékben. A hazai szakmai szervezetek szerint ugyanakkor biztató tény, hogy 2023 már több régióban növekedést mutatott. Csorbai Attila úgy véli:
ezt a pulykának a sertéshez képesti jobb imázsa, esetleg vallási kérdések okozhatták, de szerepet játszik az is, hogy a pulykatermékeknél is látszik elmozdulás a feldolgozottsági fok növelése irányába.
A BTT elnök-igazgatója szerint a mindennapos húsfogyasztásban a pulykának nem a csirke, hanem a sertés- és a marhahús a versenytársa, és ez így van a feldolgozott és továbbfeldolgozott termékeknél is. Biztató, hogy az idei hazai felvásárlás a 44. hétig számolva 2626 tonnával meghaladja az előző év hasonló időszakában mért mennyiséget. Az azóta bekövetkezett madárinfluenza-kitörések azonban ezt a trendet megtörhetik.
Madárinfluenza: veszélyben a libamáj és a kacsamáj?
Drasztikus intézkedéseket hozott az országos főállatorvos az idén az eddigieknél is súlyosabbnak tűnő madárinfluenza-járvány megfékezésére. A madárinfluenza és a piaci helyzet pedig azt valószínűsíti, hogy a főként a májáért termelt hízott liba és kacsa mennyiségét visszafogják a víziszárnyas-hizlalók.
Az állattenyésztési ágazatra általában is igaz, ami a pulykahizlalásra, vagyis hogy a termelési költségekben nagy súllyal szereplő takarmányárakban idén nem volt jelentős változás. A BTT szerint azonban a főbb takarmány-összetevők árváltozásai és a forint elmúlt hetekben történt gyengülése alapján nem valószínűsíthető, hogy a viszonylag kedvező takarmányárak hosszabb távon változatlanok maradnak. A takarmányköltségek valószínűsíthető emelkedése mellett a kukorica toxintartalma miatt az alapanyagok miniőségi ellenőrzésére is nagyobb erőforrásokat kell mozgósítani.
Az élőpulyka felvásárlási átlagára itthon stabilnak mondható, és a keresleti piac várhatóan ez a helyzet marad a következő időszakban is.
Ezek alapján pedig a BTT szerint elmondható: sok nehéz év után a termelők ismét megláthatták, hogy érdemes pulykát tartani. A nagy kérdés a madárinfluenza, amelynek közvetlen és közvetett hatásait mindig jobban megszenvedi egy hosszú hizlalási idejű madár, mint a pulyka is.
A Magyar Pulykaszövetség szerint az export a jövőben is az ágazat egyik fő növekedési potenciálja lehet, így többek között a dél-kelet-ázsiai piacokat is célozzák. Potenciális felvevőpiacok lehetnek a muszlim országok is, hiszen a vallási előírások tiltják a sertéshús fogyasztást, ugyanakkor hatalmas és folyamatosan növekvő fogyasztói bázisról van szó.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.