Világgazdaság

Ború, zűrzavar és tanácstalanság - Így látják a magyarok az ország helyzetét

A közvélemény egyre borúsabban vélekedik a pénzügyi-gazdasági válságról, és egyre kiábrándultabban fogadja a politikusok és gazdasági szakértők megoldási javaslatait - derül ki a Medián által a Népszabadság számára készített felmérésől

Az elmúlt néhány hét, illetve egy-két hónap alatt jelentős reformjavaslat-infláció következett be a közvéleményben - írja a napilap.

A különböző politikai, gazdasági vezetők, közéleti szereplők ötletelései közben az emberek egyre nagyobb aggodalommal figyelik a hazai eseményeket, és egyre kevésbé bíznak az újabb és újabb javaslatokban.

Az év eleje óta például folyamatosan emelkedik azok aránya, akik arra a kérdésre, hogy mit tartanak a közelmúlt legfontosabb eseményének, a pénzügyi, gazdasági válságot említik. Kivétel a február második felében készült felmérés, amikor a veszprémi Cozma-gyilkosságot is azonos, 50 százalék körüli arányban mondták, most március elején viszont már a megkérdezettek háromnegyedét a válság foglalkoztatta a leginkább. Ráadásul egyre gyarapszik a borúlátók amúgy is népes tábora: január végén még tízből hatan, mostanra heten vélik úgy, hogy a válság több mint egy évig fog tartani.

Sokan (60 százalék, januárban még a válaszadók alig fele) azt is elismerték a Medián kérdezőbiztosainak a beszélgetés során: bizony nem számítottak arra, hogy a válság ilyen mértékben érinteni fogja őket.

A sajtóban is megjelent és a kérdőívben is ismertetett javaslatokkal kapcsolatban zűrzavar és tanácstalanság van a közvéleményben.

Az adócsökkentést, illetve az állami bevételek csökkenésének elkerülését például hasonló arányban támogatták (46 és 36 százaléknyian, az adócsökkentés javára), ám egyik javaslat sem kapott többséget. A kormány nyilvánosságot kapott tervei közül általában mindent támogatnak az emberek, ami adócsökkentéssel, a foglalkoztatás bővülésével és a vagyonosok megadóztatásával járna, míg elvetik a mindenki által fizetendő áfa emelését. A relatív többség viszont úgy véli, hogy a javaslatok hiába valósulnának meg, érdemi változást nem hoznának: az emberek nem járnának jobban, és nem is adóznának ezután többen.

Autók Medián elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót KK - HR szakoldalak KK - Képzés Rendőrségi ügyek - Tüntetések A szerkesztő ajánlja OPEC felmérés Lakossági energiaellátás európai parlamenti választás Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam Külföldi lapvélemények Orbán Viktor Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás Bűnügyek Gyurcsány Ferenc autó gyógyszeripar A KSH jelenti Részvénypiacok Bokros Lajos MSZP-ügyek SZDSZ-ügyek fogyasztási cikkek KK - Pszichológusvélemény Jobbik-ügyek A Madoff-csalás Élelmiszerpiac Demszky Gábor fogyasztóvédelem Zöld ügyek KKV aloldal IMF-megállapodás Botrányok a politikában Sólyom László MDF-ügyek Egyesült Államok burú EU aloldal biztosítás Tudomány - Kultúra BÉT közvéleményPolitikai közvélemény-kutatások infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon Warren Buffett