Világgazdaság

Árzuhanás – Érkezik az első igazi diszkont sportszerlánc

Új sportszerlánc készül a magyar piacra. A Koodza üzletek ugyanahhoz a befeketetői csoporthoz tartoznak, mint a Decathlon, ám amíg az 70 sportág termékeit kínálja 2000 - 12 000 négyzetméteres áruházaiban, addig a Koodza ízig-vérig diszkontlánc.

Pontosabban diszkontlánc lesz, hiszen csupán most kezdődött az új hálózat piaci bevezetése az Unióban. Franciaországban 11, Spanyolországban és Belgiumban 3-3, Portugáliában és Olaszországban pedig 1-1 Koodza lesz az év végéig. A Decathlon a városszéli bevásárló központok környékén épít saját tulajdonban lévő áruházakat, a kétezer fajta terméket kínáló Koodza viszont bérli az ezer négyzetméteres egységeket.

A kevés eladóval dolgozó Koodzát azért találták ki, hogy alacsony működési költsége révén olcsóbb lehessen versenytársainál. Ezért aztán - hogy "házon belül" ne támasszon konkurenciát -, sosem lesz Koodza Decathlon közelében. Ott viszont létesítenek, ahol nem érdemes negy áruházat létrehozni, illetve ahol jövet-menet útba esik a napi bevásárlások alkalmával - mondta el a Koodza Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Sárdi Péter.

Az első három áruház Tökölön, Érden és Hatvanban nyílik november végén. A tervek szerint jövőre 8-9, két év múlva további 5-6 Koodza nyílik országszerte a nagyobb városokban, később pedig a Baja, Salgótarján, Mohács méretű kisebbeket is megcélozza a cég. Az már ma biztos, hogy a főváros belterületén sosem lesz Koodza, mert ritka az egyben kiadó ezer négyzetméteres ingatlan, másrészt nem is lehetne kigazdálkodni a bérleti díjat a tervezett alacsony fogyasztói árszintből - emelte ki Sárdi Péter.

A nagy testvér, a jelenleg 8 áruházzal rendelkező Decathlon ugyanakkor folytatja a hálózatbővítést. Október végén Kecskeméten, novemberben Dunaújvárosban és Szombathelyen, decemberben pedig Maglódon nyílik új sportáruház. Ugyancsak az év vége körül készül el Hatvanban az a 18 ezer négyzetméteres logisztikai központ, ahonna ellátják a francia sportáruházlánc környékbeli országokban működő több mint húsz egységét. Amint a magyar, román, szlovák és ukrán hálózatbővítések szükségessé teszik, az épületet 12 ezer négyzetméterrel bővíti a cég a későbbiekben. A Magyarországon ötszáz alkalmazottal dolgozó társaság 2012-ig minden megyeszékhelyen meg kíván jelenni.

A Koodza-üzletek elsősorban a jelenleg 12 tagú Intersport hálózatnak jelentenek majd konkurenciát. Bár amire az első sportdiszkontok megnyílnak, addigra már 14 Intersport lesz Magyarországon, mivel október végén a győri Duna Centerben, novemberben pedig a budai Skála helyén épült Allee bevásárló központban kezdi meg a munkát egy-egy ezer négyzetméteres sportáruház.

A 400 márkát forgalmazó üzletek felét az IS Sport üzemelteti, másik hat pedig franchise szerződés révén kötődik az Intersporthoz. A hálózat az elmúlt évben 11 áruházzal 4,8 milliárd forintos forgalmat ért el. Tavaly decemberben még úgy tájékoztatta lapunkat Gabriele Fenninger, az Intersport Ausztria magyar piaci terjeszkedésért felelős elnöke, hogy 2009-re öt egység nyitását tervezik hazánkban, s néhány éven belül már harmincra kívánják növelni szaküzleteik számát.

Az osztrák vállalat irányítja az Intersport piaci expanzióját Magyarországon, valamint Csehországban és Szlovákiában. Az év végéig a magyar boltnyitásokon felül nyolc üzlet létesül Ausztriában, ahol 322-re emelkedik a hálózat tagjainak száma, Csehországban marad a mostani 34 egység, Szlovákiában azonban a rövidesen munkába álló kettővel 12 tagúra búvül a hálózat.

Az elmúlt évben nyolc áruházat nyitott a Hervis Sport- és Divatkereskedelmi Kft. és az idén Gödöllőn létesülttel együtt összesen 26 áruházzal rendelkezik. A piac többi szereplőjéhez hasonlóan a Hervis is tapasztalja a válság hatását: a nemzetközi márkák - különösen a drágább cikkek - forgalma érezhetően csökken. Csupán a két piacvezető sportruházati márka a kivétel, de ezek esetében is csökkenteni kellett a fogyasztói árakat - mondta el a társaság kereskedelmi igazgatója, Bari Zsolt. A magyar sportcikk piac ugyan nem annyira koncentrált, mint az osztrák, ahol a forgalom 70 százaléka az Intersport, a Hervis és az Eybl kezében van. Nálunk a Decathlon, az Intersport és a Hervis együttesen a piac felét sem fedi le. A válság hatására azonban sok kisebb, egyboltos családi vállalkozás jövője kérdéses - mondta  Bari Zsolt, kimeleve, hogy ide érti a kerékpár szaküzletet éppúgy, mint a fitneszboltokat.

Az osztrák Spar Österreichische Warenhandels-AG tulajdonában lévő Hervis két lényeges szempontból különbözik a 2005-ben piacra lépett vetélytárstól, a Decathlontól. Egyrészt ez utóbbi elsősorban saját márkáira koncentrál, míg a Hervis inkább a nagy nemzetközi sportruházati cégek kínálatában erős, és a francia társasággal ellentétben inkább belterületi bevásárlóközpontokban telepszik meg. Másrészt éppen a sportszer kereslet visszaesése bizonyítja, hogy helyes volt a Hervis koncepciója, hogy átlagosan 800 négyzetméteres belterületi üzletekből építette ki a hálózatát. Ami a hálózatbővítést illeti, jövőre még egy új Hervis létesül Budapesten, de a világválság miatt ma még nem tudni, mikorra éri el az üzletek száma a hosszú távra tervezett negyvenet.

Kormányválság Egészségbiztosítás Autók BÉT - Napi események GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság KK - Képzés Őszi ülésszak TriGranit Koodza Gordon Brown kutatás KK - Főoldal jobb Bajnai Gordon IS Sport turizmus Politikai közvélemény-kutatások A szerkesztő ajánlja BKV Vállalati jelentések Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam Felmérések influenza autóipar diszkont Apple hálózatDecathlon Elemzői vélemények Vlagyimir Putyin Hitelek: lakás oktatás autó kormányátalakítás gyógyszeripar Simor András A KSH jelenti repülés Reklám és Média Spar Részvénypiacok sportszer Intersport A szociális és adórendszer átalakítása MSZP-ügyek fogyasztási cikkek Kovács László fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció Zöld ügyek IMF-megállapodás utazás GDP-adatok Gazdák és termelők Siemens Befektetési lehetőségek Decathlon Botrányok a politikában Európai Unió Fővárosi ügyek biztosítás Tudomány - Kultúra bajnai-csomag infokommunikáció Gázvezetékek Orangeways Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon