Világgazdaság

Vita a felszámolásról

Kifogás. A felszámolási körén kívül eső vagyontárgyakkal kapcsolatban a törvény nem állapít meg a felszámoló számára semmilyen kötelezettséget. Ezért az ilyen vagyontárgyakkal kapcsolatos igények kifogás előterjesztésével, illetve általában a felszámolási eljárásban nem érvényesíthetők – szögezte le a Győri Ítélőtábla a következő ügyben.

Az adós gazdálkodó szervezet felszámolás sorsára jutott. Az eljárásban egy kft. azt sérelmezte, hogy a felszámoló lezárta az ő érdekkörébe eső pincészet területét, oda nem engedi be, holott az ottani ingatlanok nagy része nem az adós, hanem az ő tulajdonát képezi. Kifogásolta továbbá azt is, hogy a felszámoló hozzálátott az ő kizárólagos tulajdonát képező egyes ingóságok elszállításához. A felszámoló a kifogás elutasítását kérte. Előadta, hogy az ominózus pincészet területén csakis az adós ingatlanát zárta le és őrizteti, azon nem találhatók a kft. tulajdonát képező vagyontárgyak.

Az elsőfokú bíróság a kifogást elutasította. Indoklása szerint a kft. tulajdonképpen birtokvédelmet kért, az pedig nem a felszámolási eljárásban, hanem a jegyzőnél és az általános hatáskörű bíróság előtt érvényesíthető.

A végzés ellen a kft. fellebbezett. Beadványában megismételte panaszait. A Győri Ítélőtábla azonban nem találta alaposnak a kérelmét. Kifejtette: az elsőfokú bíróság helyesen járt el. A csődtörvény rendelkezései a felszámolási vagyon körén kívül eső vagyontárgyakkal kapcsolatban ugyanis értelemszerűen nem állapítanak meg a felszámoló számára semmilyen kötelezettséget. Az e körbe tartozó dolgokra vonatkozó igények sem a csődszabályokban foglalt kifogással, sem a felszámolási eljárás keretei között nem érvényesíthetők. Ennek megfelelően, akit birtokától megfosztanak vagy birtoklásában zavarnak, a Ptk. előírásai alapján a jegyzőhöz vagy az általános hatáskörű bírósághoz fordulhat. Az ingóságok kiadását szintén az általános hatáskörű bíróság előtti perben, illetve fizetési meghagyás útján követelheti. A birtokvédelmi és az ingók kiadásával kapcsolatos igények iránti ilyen fellépést az sem zárja ki, hogy az adós felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezet – hangsúlyozta az ítélőtábla, s elutasította a kérelmet. VG

Bankmentő csomag Autók BÉT - Napi események GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF Politikai közvélemény-kutatások A szerkesztő ajánlja BKV Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Felmérések KK - Toborzás influenza autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás autó gyógyszeripar Takács János A KSH jelenti Reklám és Média Axel Weber A szociális és adórendszer átalakítása MSZP-ügyek fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Zöld ügyek Gazdák és termelők Mol Botrányok a politikában Fővárosi ügyek Tudomány - Kultúra ingatlanpiac MÁV infokommunikáció Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon