Világgazdaság

Stumpf: Aki nem korrupt, az lúzer - Videó

Stumpf István szerint a pénzügyi válság kiélesítette a köz figyelmét, Magyarországon pedig hármas válság tapasztalható. Ezek a társadalom morális válsága, rendszerváltás válsága, valamint a pénzügyi válság. A hatások összecsengése nyomán tűrhetetlenné vált a korrupció szintje a közvélemény szemében.

Robert Reich Szuperkapitalizmus című munkájára hivatkozva Stumpf emlékeztetett arra: a törvényhozás mögött rejlő alkufolyamatok elrejtve működnek, így jelentős korrupciós hálózat alakulhat ki, amely hosszabb távon alááshatja a szuperkapitalizmust is.

A good governance elmélete azt feltételezte, hogy a kormányzat önmagában nem alkalmas a megfelelő irányításra, ezért más szereplőket, például magán cégeket is be kell vonni. Csakhogy ez a folyamat kizárólag az üzleti szféra bevonásával valósulhat meg. Hogy ezt a tevékenységet lobbinak vagy demokratikus eljárásnak nevezzük, az meglátás kérdése.

Az erős állam legalább olyan feltétele a korrupció megelőzésének, mint az állam szerepének csökkentése, a foglalkoztatottság növelése. Megyei rendőrfőkapitányok elmondták, hogy alacsony fizetésük mellett erős a kísértés, hogy elfogadjanak 15 ezer forintot a gyorshajtóktól. A kérdés az, hogyan lehet a jelenlegi klímát megváltoztatni? Hiszen ma a korrupció általános és nem kivétel. Ha az állam látványosan sérti meg a saját maga által megalkotott szabályokat, ezzel normasértésre hívja fel a polgárokat.

Ide tartozik az áfa időben történő visszatérítése, a 30 napos fizetési határidő, stb. Tehát az állam megerősítése mellett védettséget kell teremteni a közszférában dolgozók számára. Megfelelő életpályával, fizetéssel és a szankciók kilátásba helyezésével lehet változtatni a helyzeten. Ma a politikai zsákmányrendszer része a közigazgatás, a rendszer kaotikus és nincsenek minőségi jogászaink a közszférában.

A klíma ma kedvez a korrupciónak, hiszen aki nem ezt a stratégiát alkalmazza, az lúzer. A hazai kampányfinanszírozási rendszer a korrupció melegágya és több elemző cég is tett javaslatot ennek átalakítására, csak határozott politikai szándék szükséges a megvalósítására. A közbeszerzési rendszer a másik bázis, ennek bonyolultsága szakmailag megnehezíti átlakítását, de a probléma megoldható. Szintén mósodításra szorulnak az összeférhetetlenségi szabályok.

Újdonságot jelent a tanúvédelmi program és az új szabályok, amelyek enyhítik azok büntetését, akik segítik a nyomozást. Számtalan eszköz áll rendelkezésre a bűncselekmények felderítésére, de az államnak kell élen járnia a normák betartásában. Helyre kell állítani a működésének etoszát. Ha az üzleti szféra profitmaximalizálási lehetőséget lát a korrupcióban, akkor ezt fogja tenni.


[enews_gallery id='325656']

Richter Gedeon Nyrt. BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) NAV GVH-ügyek Vodafone Pénzügyi és gazdasági válság Aegon Biztosító 2010 Praktiker Stumpf vona gábor Környezetvédelem - Globalizáció Gyógyítás-finanszírozás A szerkesztő ajánlja makroadatok Lakossági energiaellátás Költségvetés 2012-2013 Suzuki LG korrupt A szerkesztő ajánlja Citigroup Elemzői vélemények Pécs - EKF országgyűlési választások 2010 General Motors Gyurcsány Ferenc Toyota repülés Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása andor lászló Jobbik-ügyek Lufthansa Élelmiszerpiac Renault adó Opel konferencia Botrányok a politikában Európai Unió Tölgyessy Péter Facebook Commerzbank ingatlanpiac Angela Merkel infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon Oszkó Péter tömegközlekedés korrupció