Világgazdaság

Orbánék kísérleteznek és ködösítenek

A kormány kísérletezik, lopakodva próbálja eltüntetni a hiányt, de ez az egész csak ködösítés - foglalható össze Neil Shearing, a Capital Economics londoni elemzőjének véleménye.

Július óta a legnagyobb esést mutatja szerdán a BUX – írja a Bloomberg. A hírúgynökség emlékeztet a kormány mai bejelentésére, mely szerint a válságadókat kiterjesztik 2014-ig, az eredetileg tervezett 2012-es megszűnés helyett.

Kísérletezésnek minősítette a kormány intézkedéseit Neil Shearing, a Capital Economics londoni elemzője. A költségvetési hiány teljesülése érdekében a kormány lopakodva növelni a bevételi oldalt, ahelyett, hogy átfogó, nehéz döntéseket hozzon. Az egész csak ködösítés – monda a közgazdász.

Orbán Viktor áprilisban azt ígérte, hogy vége az öt éve tartó megszorítás-sorozatnak – emlékeztet a Bloomberg. A bankokra, telekommunikációs cégekre, energiaszektorra és kiskereskedelmi láncokra kivetett különadóval pedig betömi a lyukat, melyet az adócsökkentés okozott – írja a hírügynökség.

Az egykulcsos lyukat üt a költségvetésben: azonban tény, hogy ezzel csak azok járnak jól, akik a felső jövedelemsávban vannak, illetve a többgyermekesek. Az átlagjövedelmű gyermektelenek több ezer forintot is veszíthetnek.

Vezető gazdasági elemzők egyetértenek abban, hogy a válságadók tetemes részét a lakosságra hárítják a különadóval sújtott cégek. Tóth Gyula, az UniCredit bank bécsi közgazdásza korábban elmondta, a szektorokra kivetett adónak hasonló hatása lesz, mint az megemelésének: az emberek valószínűleg érezni fogják a válságadók hatását, de nem olyan gyorsan, mint az ÁFA megemelésének.

válságadó Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) különadó elemzések - Gazdaság és Pénzügy sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót turizmus makroadatok BKV Vállalati jelentések Világgazdaság-Hewitt Legjobb Munkahely 2009 Nyugdíjkérdés Magyarországon Felmérések deficit autóipar Csúcstalálkozók Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány autó gyógyszeripar Simor András A KSH jelenti Reklám és Média béremelés makromutatók kormány Részvénypiacok mezőgazdaság Karácsonyi vásárlás fogyasztási cikkek Karrierklub átlagkereset A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Zöld ügyek bevételKöltségvetés 2012-2013 Befektetési lehetőségek kiadás Európai Unió Állami Számvevőszék Fővárosi ügyek Egyesült Államok biztosítás BÉT költségvetés Gazprom infokommunikáció Gázvezetékek Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon