Világgazdaság

Biztosítás nélkül veszélyes a síszezon

Egy síbaleset utáni mentés és kezelés több millió forintba is kerülhet, ha nincs valakinek biztosítása, holott a kockázatokra már napi néhány száz forintért is lehet biztosítást kötni.

Leesett a hó, egyre több család használja ezt ki, és ered útnak külföldre, hogy a síelésnek vagy más téli sportoknak hódoljon. A legtöbben azonban ezt még most is utasbiztosítás nélkül teszik. „Sajnos, a biztosítási tudatosság nem sokat változott az utasbiztosításokat tekintve, a becslések szerint kiutazóknak továbbra is csupán mintegy harmada köt biztosítást, mielőtt elhagyja az országot” – állította nemrég Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) Utasbiztosítási Bizottságának elnöke. Ezt támasztják alá a szegmens díjbevételi adatai is: 2007-ben 9,2, 2008-ban 9,6, 2009-ben 8,6 milliárd forintot költöttek, míg 2010-ben – a biztosítók díjemelései miatt – várhatóan 10 milliárd forintot fordítanak a magyarok utazással kapcsolatos biztosításra.

Ha viszont megtörténik a baj, és baleset éri a sportturistát, az nagyon sokba kerülhet. Egy helikopteres mentésért több százezer forintot is kiszámlázhatnak az területén, a legtöbb kórházban önrészt kell fizetni, ráadásul a közhiedelemmel ellentétben ezeknek a baleseteknek a költségeit nem fedezi az Európai Egészség Kártya. Más kockázatok is vannak. Ha a sípálya alján vagy közelében csak magánklinika található, az állami kórházhoz történő elszállítás költségeit a sérültnek kell kifizetnie. Emellett a legtöbb országban az állami kórházakban is vizitdíjat vagy önrészt kell fizetni a kezelésekre, Ausztriában például naponta 10 eurót és a gyógyszerköltséget kell téríteni.
Az akár több millió forintos számlát meg lehet persze úszni, ha köt az ember egy utasbiztosítást. A szerződés aláírása előtt viszont érdemes jól szétnézni a piacon, hogy a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót választhassuk ki. Nem minden utasbiztosítás tartalmaz síelésre szóló kockázatvállalást - különös tekintettel a pályán kívüli síelésre -, ezt szerződéskötés előtt érdemes ellenőrizni, ahogy azt is, ezen belül mit és milyen összegben térít. Érdemes megnézni, hogy tartozik-e a biztosításhoz felelősségbiztosítási kockázatvállalás, mert erre is szükség lehet, ha a síelő valakinek nekimegy a pályán és kárt okoz. Sokan azért mulasztják el a biztosítások megkötését, mert úgy gondolják, ilyen biztosítás kapcsolódik a bankkártyájukhoz. Ezekről viszont nem árt tudni, legtöbbször csak „fapadosak”, kisebb összegű térítéseket tartalmaznak, és korlátozott kockázati körre terjednek ki.

Szerencsére több biztosító kínálatában speciális téli sportokra szóló utasbiztosítások is megjelentek már, amelyek kifejezetten a síelők igényit veszik figyelembe. Az Axa „hóbarát” biztosítása megtéríti például a síruházat és sífelszerelés rongálódását, tartalmaz sí-felelősségbiztosítást, átvállalja a kutatás, mentés, kimentés költségeit, megtéríti a síbérlet árát, ha baleset vagy betegség esetén minimum 3 nap ki nem használt idő van rajta, fizet baleseti kórházi napi térítést, és légi katasztrófa többlettérítést tartalmaz. A biztosító a sípályák nehézségi fokozatainak megfelelően nevezte el a különféle térítéseket tartalmazó csomagokat, így van kék, piros és fekete biztosítása.

Az Allianznál is létezik speciális téli sportbiztosítás, ez kiemelt poggyászbiztosítási limiteket nyújt, felelősségbiztosítást tartalmaz, ha valaki sportolás közben másnak anyagi kárt okoz, és egyes módozatai szintén megtérítik a fel nem használt síbérlet árát. A legolcsóbb változat napidíja 430 forint, a legdrágább 880 forintba kerül naponta. Az Aegondirekten köthető síbiztosítások napidíja 400-850 forint között mozog. Ezek között is van olyan, amelyik megtéríti a megrongálódott sífelszerelés árát, vagy éppen a fel nem használt síbérletét.

A Groupama Garancia biztosításai is jók lehetnek a síelőknek, ezekről viszont nem árt tudni, hogy pótdíj nélkül csak a kijelölt pályán történő síelésre és hódeszkázásra érvényesek. Az áruk alapesetben 490, illetve 780 forint naponta attól függően, milyen csomagot választ az ügyfél. Az extrémebb sportokat kedvelők ehhez képest 50 vagy 100 százalékos felárral biztosíthatják be magukat az extra kockázatokra.

A Generalihoz tartozó Európai Utazási Biztosító Terra csomagja is alkalmas lehet a síelőknek. Ezek 470-920 forintos napidíjon köthetők meg, és nem egyszer nagyon hasznosnak bizonyultak már. „Előfordult olyan eset, amikor az egyik ügyfelünk Franciaországban szenvedett síbalesetet egy rossz mozdulat következtében, és a hátára esett. A pályáról mentőhelikopterrel szállították a közeli orvosi rendelőbe, ahol a röntgenvizsgálat során egyértelművé vált, hogy megsérült a csigolyája. Innen azonnal mentőautóval szállították kórházba. A megfelelő műtétek elvégzése és hat nap kórházi tartózkodás után lehetett csak hazaszállítani – a sérülése által követelt speciális feltételeknek megfelelően. A mentőhelikopteres mentés, a kórházba szállítás, a kórházi ellátás és a hazaszállítás összköltsége megközelítette a 3 millió Ft-ot, amelyet ügyfelünk biztosítása teljes mértékben fedezett” – hoz példát Erdős Mihály, a Generali csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító elnök-vezérigazgatója.

Opten Informatikai Kft. Richter Gedeon Nyrt. BÉT - Napi események NAV GVH-ügyek sportbiztosítás 2010 kutatás Költségvetési Tanács Kósa Lajos Moody's A szerkesztő ajánlja makroadatok Fóris György Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 Ford forintárfolyam Magyar EU-elnökség Elemzői vélemények Vlagyimir Putyin Bayer A második Orbán-kormány oktatás Simor András Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok Google Inc. A szociális és adórendszer átalakítása Karrierklub Élelmiszerpiac síbaleset Deviza- és árupiac Erdei Tamás Wall Street adó Mol Európai Unió Mercedes-Benz Volkswagen Csoport Chrysler biztosítás Csaba László Gazprom Tesco Adórendszer Magyarországon Oszkó Péter