BUX 42,733.39
0.00%
BUMIX 3,743.44
0.00%
CETOP20 1,841.99
0.00%
OTP 8,918
0.00%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
ZWACK 17,300
0.00%
0.00%
ANY 1,545
0.00%
RABA 1,115
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
OPUS 151.8
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
OTT1 149.2
0.00%
0.00%
MOL 2,814
0.00%
0.00%
ALTEO 2,780
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
SunDell 45,800
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
NUTEX 10.05
0.00%
GOPD 12,400
0.00%
OXOTH 3,500
0.00%
0.00%
NAP 1,228
0.00%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Világgazdaság

Győzelem egy jó csapattal

Meisel Tibor ügyvezető igazgató: „A probléma csak a megoldási javaslattal együtt elfogadható számomra” Nemcsak a 250 fő alatti vállalatok kategóriában szerezte meg az idén a Legjobb Munkahely elismerést a Merck Kereskedelmi Kft., hanem az iparági győztes címet is elnyerte. A nemzetközi, családi cég alapértékeit a magyarországi leányvállalat is magáénak vallja. Többek között erről és a díjról beszélgettünk dr. Meisel Tiborral, a cég ügyvezető igazgatójával.

November közepén vehette át a Merck a Legjobb Munkahely címet, sőt, az iparági győztesnek járó elismerést is. Az anyavállalatnál hogyan reagáltak a kitűnő eredményre?

Elismerően, olyan szinten, hogy maga a családi tanács képviselője írt gratuláló levelet, nagyon büszke voltam erre.


Az önök vállalata multina-cionális, azonban családi tulajdonban lévő cég. Sikerült-e megőrizni és átvenni a családi vállalkozásokra jellemző értékeket?

A vállalatunk 342 éves, s valóban a mai napig családi tulajdonban van. Ennyi idő alatt egy nagyon erős, családias jellegű, szociálisan érzékeny cégkultúra alakult ki, s ez nálunk a magyar csapatnál is érződik. Igaz, a világ a felé halad, hogy főleg a teljesítmény-központúság kerül előtérbe, de mi őrizzük a régi értékeket is. Főleg, hogy három éve egy hat értéken alapuló cégfilozófiát indított el tudatosan a vállalatunk. Ezen értékek, mint az átláthatóság, a bátorság, a feddhetetlenség, a felelősség, a teljesítmény és a tisztelet, mindannyiunk számára vállalható és követendő/követhető értékek.


A menedzsmenttársaival, a HR-rel leültek-e értékelni a Legjobb Munkahely Felmérés eredményeit?

Természetesen igen, az idén is. Tavaly ugyanis szintén részt vettünk a versenyben, s akkor is miénk lett volna az iparági győzelem, de tavaly nem hirdetett győztest a Hewitt. Az akkori eredményeink azonban közel sem mutattak olyan jó eredményeket, mint az ideiek.


Miben fejlődött leginkább a cég az eredmények alapján?

Minden terület megítélése átlagosan 10 százalékkal javult. Például a belső kommunikáció, a középvezetők és a menedzsmentszintek közötti kapcsolat és információáramlás, a vezetők megítélése, a fejlődési lehetőségek.


Mi hozott javulást az említett területeken?

Például átvettük az egyik, az anyavállalatnál már bevált gyakorlatot, az ügyvezetői reggelit. Kéthavonta 12 jelentkező kollégát látok vendégül reggelire, kötetlenül beszélgetünk, s bármilyen téma szóba hozható. Az esemény érdekessége, hogy a felső vezetésből csak én vagyok jelen, vagyis ez tényleg az ügyvezetővel való személyes találkozót jelenti. Az információáramlást, kommunikációt segíti a negyedévente megjelenő belső hírlevél is. A szervezet bármely szintjére belépő munkavállaló már az interjúk során találkozik velem, így talán ez is a cég közvetlenségét mutatja, hogy nincsenek nagy hatalmi távolságok.


A 2010-es Legjobb Munkahely Felmérés eredményei alapján milyen területeken igazán erős a dolgozói elégedettség, illetve hol kell továbbfejleszteni?

Kezdem a kérdés második felével. A piaci alkalmazkodásban, a kommunikációban még mindig és a projektvezetésben, a folyamatok szabályozottságában kell leginkább fejlődnünk. A coa-chingkultúrának hatékonyabbnak kell lenni az értékesítők körében, s az sem árt, ha a karrierlehetőségeknél több terünk lenne. Ez utóbbi azonban nem könynyű, mivel egy 120 fős, lapos szervezet vagyunk, de munkakörbővítéssel, belülről is megpályázható állásokkal, átszervezésekkel javítjuk ezen a téren az elégedettséget. Leginkább egyébként a fejlődési lehetőségekkel elégedettek a kollégáink, de erősek vagyunk proaktivitásban is.


Ez a proaktivitás mit jelent a Merck mindennapjaiban?

Úgy vélem, az utóbbi idők egészségügyi reformjaira, a szektoron belüli árváltozásokra gyorsan, hatékonyan reagáltunk. Nem véletlen, hogy a legnagyobb húsz gyógyszeripari cég közül a harmadik leggyorsabban növekvő vállalat vagyunk. Úgy vélem, minden változás lehetőséget hordoz magában, de ezzel proaktívan, kreatívan, jó problémamegoldással élni kell. Ez eddig sikerült is. Például a kémiaüzletágunk az utóbbi években nehéz helyzetben volt, ezért többször is – legutoljára tavasszal – átszerveztük, ám minden alkalommal, végiggondolva a folyamatokat, úgy hoztunk döntést, hogy tartani tudjuk a létszámot.


Ön személy szerint milyen „főnöknek” tartja magát?

Nehéz erre válaszolni, nem biztos, hogy az én tükröm azt mutatja, amit mások látnak. Alapvetően következetesnek és humánusnak tartom magam, szeretek kitűnő munkatársakkal együtt dolgozni, szeretem, ha véleményük és javaslataik vannak. Nem szeretem csak a problémát hallani, az csak a megoldási javaslattal együtt elfogadható számomra.


Milyennek látja a saját vezetői csapatát?

Egész mások, mint én, s ez így jó; szinergiát alkotunk. Színes csapatom van, tehetséges emberek. Úgy vélem, a maga szakterületéhez mindegyik vezető jobban ért, mint én, s ez így van jól. Az biztos, hogy igazságos és meghallgató vezetési stílus jellemző mindannyiunkra. A bizalom elsődleges a munkavállalóink iránt, minden állást bizalminak tekintünk, és minden munkatársunk belső motivációjára építünk.


Milyen vezetői filozófia alapján működik?

A Merck-értékekkel azonosulva, világos elvárások, őszinteség és jótett helyébe jót várj filozófia az enyém.


2011-ben megmérettetik-e magukat újra a Legjobb Munkahely Felmérés versenyében?

Jövőre nem biztos, nagy változások elé nézünk ugyanis: költözik a cégünk. 2012-ben azonban ismét indulunk a felmérésen.


Ha a Világgazdaság hasábjain is „üzenhet” a kollégáinak, nemcsak valamilyen belső kommunikációs csatornán keresztül, akkor mi lenne az a pár gondolat, amit megosztana velük?

Először is a köszönet jut eszembe, hogy köszönöm a munkájukat, s hogy közös munkánk révén elnyerhettük a Legjobb Munkahely címet. Másrészt, hogy az idén jó évet zárunk, s jövőre sem állunk meg! KI

Dr. Meisel Tibor (52)

A BME Vegyészmérnöki Kara Szerves Kémiai Technológia Tagozatán végzett, majd három év műszaki doktori tanul-mány után a BME Szerves Kémia Tanszékén is szerzett oklevelet. Pályáját az MTA Szerves Kémiai Technológia Kutatócsoportjában tudományos munkatársként kezdte, majd Svájcban dolgozott, a Merck eladás és laborkémiai termékfelelőseként. 1991-től a magyarországi Mercknél tölt be különböző vezetői posztokat. 2002–07 között a Merck s.r.o. (Szlovákia) ügyvezető igazgatója. A magyarországi Merck Kft. ügyvezetőjének 2007 végén nevezték ki.


Nemcsak a 250 fő alatti vállalatok kategóriában szerezte meg az idén a Legjobb Munkahely elismerést a Merck Kereskedelmi Kft., hanem az iparági győztes címet is elnyerte. A nemzetközi, családi cég alapértékeit a magyarországi leányvállalat is magáénak vallja. Többek között erről és a díjról beszélgettünk dr. Meisel Tiborral, a cég ügyvezető igazgatójával.

Munkatársunktól Dr. Meisel Tibor (52) A BME Vegyészmérnöki Kara Szerves Kémiai Technológia Tagozatán végzett, majd három év műszaki doktori tanul-mány után a BME Szerves Kémia Tanszékén is szerzett oklevelet. Pályáját az MTA Szerves Kémiai Technológia Kutatócsoportjában tudományos munkatársként kezdte, majd Svájcban dolgozott, a Merck eladás és laborkémiai termékfelelőseként. 1991-től a magyarországi Mercknél tölt be különböző vezetői posztokat. 2002–07 között a Merck s.r.o. (Szlovákia) ügyvezető igazgatója. A magyarországi Merck Kft. ügyvezetőjének 2007 végén nevezték ki.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek