Világgazdaság

A "disznók" kockázatosabbak, mint Irak

Iraknál is kockázatosabb adós lett 2010 negyedik negyedévében több uniós tagállam, Görögország pedig a legkockázatosabb állam lett az államcsőd ellen köthető biztosítási felárak (CDS) alapján – írja a CNBC.

A négy euróövezetbe tartózó országokban - Portugália, Írország, Görögország és Spanyolország (PIGS) – már tavaly év eleje óta tart az válság miatti félelem.

Görögország, ahol tovább duzzad, az államadósság mértéke jelentős szerkezeti reformokra vagy az adósság átütemezésére lehet szükség. A nehéz gazdasági helyzetben lévő eurózóna tagállam 2010 negyedik negyedévében a legkockázatosabb adósnak minősült, megelőzve ezzel Venezuelát, Spanyolországot, Portugáliát és Írországot is.

Több mint a fele a 10 legkockázatosabb ország közt európai derül ki a CDS árak listájából. A tavalyi negyedév során a spanyol CDS felár 50 százalékkal emelkedett, amivel bekerült a 10 legkockázatosabb ország közé.

Ezzel szemben a legkevésbé kockázatos országok listájának első három helyét Norvégia, Finnország és Svédország foglalta el, míg az Egyesült Államoknak négy helyet ugrott az ötödik helyre - írja a CNBC.

A legtöbbet CDS felárából lefaragó országok listáján szerepel Argentína, Lettország, Abu Dhabi, Románia és az Egyesült Államok is. A legrosszabbul teljesítő országok ranglistájának első öt helyét pedig nyugat-európai országok foglalták el a negyedik negyedévben. A legrosszabbul Belgium teljesített, az ország CDS felára 70 százalékkal nőtt, mivel tovább folytatódik az ország belpolitikai válsága miközben eladósodottsága magas.

adóság BÉT - Napi események GVH-ügyek Nemzetközi konfliktusok PSZÁF infrastruktúra-fejlesztés emfesz turizmus concorde A szerkesztő ajánlja makroadatok Vállalati jelentések felár Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam A médiatörvény fogadtatása Magyar EU-elnökség Orbán Viktor Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány General Motors autó repülés Adósságválság az EU-ban makromutatók PIGS A szociális és adórendszer átalakítása fogyasztási cikkek Raiffeisen Bank Zrt. A munka világa Deviza- és árupiac Renault Microsoft adóság válság Mol Európai Unió Fővárosi ügyek CDS José Manuel Barroso Facebook adós tömegközlekedés