Világgazdaság

Áfacsalások, adóelkerülés - A bolgár GDP egyharmadát viszi el a feketegazdaság

Négy évvel az uniós belépést követően továbbra is magas a feketegazdaság aránya a bolgár gazdaság egészében: egy most kiadott tanulmány szerint ez az arány akár a GDP 36 százalékát is elérheti.

Az összeg tavaly több mint 20 milliárd leva (10,23 milliárd euró) volt - becsli a ZID kutatóközpont tanulmánya. A pénz főként áfacsalások, adóeltitkolás és vámcsalások révén kerülte el az államkasszát, és az ilyen jellegű bűncselekmények száma növekvő arányú, annak ellenére, hogy a társasági és jövedelemadó egységesen 10 százalék, egyike a legalacsonyabbaknak az EU-ban.

A feketegazdaság jelenléte az energiaágazatban, az egészségügyben, a gyógyszeriparban a legerősebb, a tanulmány szerint.

Bulgáriában a szerdán elfogadott, három évre szóló konvergenciaprogram legfőbb célkitűzése az adók alacsony szinten tartása a költségvetési kiadások visszafogása mellett. Az egységes társasági és személyi jövedelemadó kulcsot 10 százalékon kívánja tartani a kormány, a kiadások pedig nem haladhatják meg a 40 százalékát.

A kabinet abból indul ki, hogy a gazdaság a következő három évben évente 3,6-4,4 százalékkal fog gyarapodni, de a növekedés nem éri el a válság előtti 6 százalékos szintet. Bulgária a tavalyi második negyedévben került ki a recesszióból, és a kormány 2010 egészére 0,7 százalékos növekedést vár. Az államháztartási hiány a bruttó hazai termék (GDP) 3,9 százaléka volt tavaly a tervezett 4,6 százalékkal szemben.

 

Autók BÉT - Napi események elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót infrastruktúra-fejlesztés A Monetáris Tanács kamatdöntései Lakossági energia és üzemanyagárak turizmus feketegazdaság Politikai közvélemény-kutatások közbeszerzések Forrong az arab világ Nyugdíjkérdés Magyarországon szerencsejáték forintárfolyam Külföldi lapvélemények Bulgária Felmérések autóipar Elemzői vélemények A második Orbán-kormány Ajkai katasztrófa Reklám és Média Adósságválság az EU-ban A munka világa Deviza- és árupiac Zöld ügyek Szakszervezet - Érdekképviselet Befektetési lehetőségek Sólyom László Fővárosi ügyek Egyesült Államok felmérésEU aloldal Földrengés Japánban EU aloldal biztosítás BÉT ingatlanpiac bankadó infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás BP (British Petroleum)