Világgazdaság

Meggondolták magukat a devecseri gazdák: nem jó az állammal üzletelni

Egyre több gazda dönt úgy a vörösiszap sújtotta devecseri térségben, hogy mégsem adja el az államnak a földjét. Pár hónapja a még a háromszáz termelő harmada nyitott volt erre, mostanra azonban sokan visszaléptek, és úgy döntöttek: inkább megtartják régi földterületeiket.

A szaktárca szerint ennek annak, hogy a gazdák inkább megtartják földjüket, az oka, hogy jól sikerült a földek mentesítése, a gazdák egy része viszont azt mondja: a bonyolult procedúrával nem járnak jól.

A több mint háromszáz érintett devecseri gazdából harmincan igényeltek földcserét, és alig százan jelezték, hogy eladnák az államnak földjeiket, de úgy tűnik, közülük is sokan visszalépnek majd. A minisztériumban azt mondják, ennek elsősorban a váratlanul gyors és jól sikerült mentesítés az oka, aminek nyomán a tavaszi vetések már zöldülnek, látszik, hogy a talaj használható a további művelésre, és úgy tűnik, vonzóvá váltak az energiaültetvények is.

Az érintetttek szerint azonban nem a föld jó minősége, hanem a bonyolult procedúra és alacsony ajánlati ár miatt lépnek vissza sokan. Az egyik gazda a Hajnal-tájnak azt mondta, úgy tudja, valamikor júniusban mérik majd fel területeket és határozzák meg a mostani állapotok szerint a föld értékét, az iszapömlés előtti és a mostani, nyomott vételár közti különbséget pedig „valamilyen” alapból, valamikor később fizetnék ki. A gazda azt mondja, korábban olyan állami ajánlat érkezett, amennyiért már tíz éve el tudták volna adni a földeket, ilyen feltételek mellett pedig a legtöbben inkább megtartják azokat.

földértékesítés Richter Gedeon Nyrt. Autók BÉT - Napi események elemzések - Gazdaság és Pénzügy sztrájk nyomott Lakossági energia és üzemanyagárak Moody's iszapömlés makroadatok BKV Nyugdíjkérdés Magyarországon vörösiszap forintárfolyam Orbán Viktor Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Bűnügyek autó ajánlat A KSH jelenti repülés devecser Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok Bokros Lajos mezőgazdaság fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac A munka világa Deviza- és árupiac MÁV-Cargo Zöld ügyek vételár Befektetési lehetőségek Mol Botrányok a politikában Európai Unió MVM Egyesült Államok biztosítás infokommunikáció Gázvezetékek Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon Jean-Claude Trichet tömegközlekedés