Világgazdaság

Most nagyot javított a Mol

A nemzetközi termelésnek köszönhetően a kutatás-kitermelési üzletág részesedése volt a legjelentősebb

Jelentősen javította eredményét a Mol csoport és a hozzá tartozó TVK is. A rövid távú kilátásokat szintén jónak ítélik meg az elemzők.

A Mol csoport a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közölt gyorsjelentése szerint a legutóbbi negyedévben 54 milliárd forint nettó eredményt ért el, míg egy évvel korábban 43,2 milliárdos veszteséget jelentett. Az első fél évben 146,6 milliárd forint nettó nyereségről számolt be a vállalat, szemben a tavalyi első hathavi 24,2 milliárdos veszteséggel.

A Mol az első fél évben 350 milliárd forint kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredményt (EBITDA), illetve 208 milliárdos üzleti eredményt ért el, ez 30, illetve 55 százalékkal nagyobb az előző esztendő azonos időszakinál. Az upstream közel 80 százalékkal járult hozzá az üzleti eredményhez a nagyobb kőolajárnak és a csoport megnövekedett szénhidrogén-termelésének köszönhetően, miközben kedvezőtlenül hatott rá a gyengébb dollárárfolyam. A downstream üzletág eredményének javulását a magasabb értékesítési volumen és árfolyamnyereség segítette.

Az első fél évben a pénzügyi műveletek nettó eredménye 18 milliárd forint volt, szemben a tavalyi azonos időszaki 101 milliárdos veszteséggel. Az idén az első hat hónapban 45 milliárd forint nettó árfolyamnyereség keletkezett, szemben a tavalyi 93 milliárdos deficittel. A beruházások és befektetések értéke 94 milliárd forint volt 2011 első felében, 46 százalékkal alacsonyabb, mint 2010 azonos időszakában.

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója a gyorsjelentéssel kapcsolatban elmondta, hogy az első fél évben a megnövekedett nemzetközi termelésnek köszönhetően a kutatás-kitermelés (upstream) üzletág részesedése volt a legjelentősebb az eredményből.

„A szegmens eredményének további növelése érdekében intenzív beruházási program megvalósítását tervezzük Oroszországban, Szíriában, Irak kurdisztáni régiójában és a főbb kelet-közép-európai területeinken egyaránt” – tette hozzá. A szakember a feldolgozási-kereskedelmi üzletágról szólva elmondta, hogy a kihívásokkal teli finomítói környezet ellenére a komplex eszközök jó eredményt értek el, de elengedhetetlen további beruházások megvalósítása és a hatékonyság javítása. Hernádi Zsolt kiemelte: a társaság jó úton halad afelé, hogy az INA-t egy hatékonyabb régiós szereplővé formálják.

„A Mol csoport bízik abban, hogy az esztendő hátralévő részében meg tudja ismételni az első fél év eredményeit, de figyelembe veszi azt is, hogy a második negyedben megnőtt az esélye a nemzetközi gazdaság enyhe recesszióba fordulásának, s ez befolyásolhatja a második féléves profit alakulását is” – mondta el a távirati irodának Simola József, a társaság pénzügyi vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: elsődlegesen azzal számolnak, hogy a külső feltételek lényegesen nem változnak a következő hónapokban, s így a Mol csoport tartani tudja az első fél évben elért jó eredményeket, nem számítva az egyszeri tételeket.


„A Mol második negyedéves nem tisztított üzemi szintű eredménye enyhén elmaradt a várakozásoktól, de a készletátértékeléstől és árfolyammozgásoktól megtisztított eredmény – számításaink szerint – több mint 10 százalékkal meghaladta a piaci várakozásokat” – nyilatkozott Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője.

A szakember szerint a növekedés motorját kitermelési üzletág várakozásoktól 9 százalékkal elmaradó eredménye csalódást kelthet. Alaposabb szemrevételezés után azonban kijelenthető, hogy emögött elsősorban a szír eszközök aktiválása miatt megnövekedett amortizáció áll, azaz az üzletág készpénztermelő képessége változatlanul erős, jóllehet a forint elmúlt negyedévi erősödése a dollárral szemben nem feltétlen támogatta azt – húzta alá az elemző.

A Concorde-nál a Mol rövid távú kilátásait alapvetően kedvezőnek látják, ugyanis a rekordszintű szénhidrogén-termelés, valamint a közelmúltban lezajlott olajáresés nyomán várhatóan javuló finomítói árrések miatt az év hátralévő időszakában is erős maradhat a társaság eredménytermelő képessége.

Növelte nyereségét a TVK is

A Mol csoporthoz tartozó Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) az idén az első fél évben 3,05 milliárd forint konszolidált üzemi eredményt ért el, ez 56,4 százalékos javulás az egy esztendővel korábbihoz képest. A csoport a második negyedben 2,063 milliárd forint üzemi eredményt ért el, ez 1,1 milliárd forinttal haladja meg az előző negyedévit, ugyanakkor 20,8 százalékkal elmarad a 2010. második negyedévi adattól.

Az első féléves eredményjavulás az integrált petrolkémiai árrés kedvező változásának, a dollár euróval szembeni gyengülésének, valamint a nagyobb termelési és értékesítési volumennek köszönhető a jelentés szerint, míg eredménycsökkenést a vevői-szállítói állománynak a forintárfolyam változása miatti átértékelése, a gőz-, villamos energia és földgáz árának emelkedése, a nagyobb fuvar- és karbantartási költségek, valamint környezetvédelmi ráfordítások okozták.

Az első féléves eredményjavulás az integrált petrolkémiai árrés kedvező változásának, a dollár euróval szembeni gyengülésének, valamint a nagyobb termelési és értékesítési volumennek köszönhető a jelentés szerint, míg eredménycsökkenést a vevői-szállítói állománynak a forintárfolyam változása miatti átértékelése, a gőz-, villamos energia és földgáz árának emelkedése, a nagyobb fuvar- és karbantartási költségek, valamint környezetvédelmi ráfordítások okozták. -->

kutatás EKB eredmény profit elemzőA második Orbán-kormány Nouriel Roubini Adósságválság az EU-ban termelés Zöld ügyek Opel Mol tömegközlekedés